MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Політика надання грошової або гуманітарної допомоги жертвам воєнних злочинів Іржа як державна політика. Дайджест російських протестівПравозахист у дорозі: як працюють наші виїзні команди в Харківській областіПобачити світло серед темряви: кабінет психолога як частина правозахистуЛакмусовий папірець правозахисту. Як Україні не стати Білоруссю?Мовна політика і права людиниРФ: ПЦ «Меморіял» визнав політика лівих поглядів політв’язнемПублічність як інструмент правозахистуЦінності та принципи діяльності УГГ й сучасного правозахисту: спроба порівнянняСоціальна служба правозахистуПолітика vs. право в Україні: на чиєму боці верховенство? Переслідування Конституційного суду УкраїниПолітика vs. право в Україні: на чиєму боці верховенство? Переслідування Конституційного суду УкраїниУ Москві вбито опозиційного політика Бориса НємцоваПолітика vs право в Україні: на чиєму боці верховенство?МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПРАВ ЛЮДИНИ НА ХАРКІВЩИНІ: ВІД ПРАВОЗАХИСТУ ДО ПРАВОНАПАДУОпис результатів робочої зустрічі груп №3 та №4 Експертної ради при МВС «Кадрова політика, захист прав працівників» та «Система навчання та підготовки персоналу»Люстрація і політика пам’яті: європейський досвід. Відкрита дискусіяЄвропейський суд і українська політикаДержавна політика щодо прав людини в Україні в 2012 р.Популярного луганського політика засуджено – щоб не обрали? Заява ЛОВ КВУ

Відкрите звернення до Уповноваженого з прав людини Н.І.Карпачової

02.12.2005   
18 правозахисних організацій звернулися до Омбудсмана з пропозицією скласти повноваження у зв’язку з участю у виборчій кампанії до Верховної Ради України. Або політична діяльність, або правозахисна - суміщати не можна! Збір підписів під зверненням триває.
Ми, громадяни України, звертаємося до Вас у зв’язку із поширеною у ЗМІ інформацією про Вашу участь у виборах до Верховної Ради України. Ми поважаємо Ваше право бути обраним в парламент. Проте, вважаємо за необхідне заявити наступне.

Інститут Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини покликаний захищати права кожного українця за будь-якої конфігурації політичних сил у владі. Лише довіра та повага до Омбудсмана як з боку пересічних українців, так і з боку державних органів може зробити правозахисну діяльність ефективною. А довіра і повага до Омбудсмана грунтуються на двох основних принципах його діяльності - незалежності та неупередженості. Поєднання політичної та правозахисної діяльності неминуче призведе до порушення цих принципів.

Ваша безпосередня участь у виборчій кампанії у якості діючого Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в лавах будь-якої партії поставить під загрозу ці основні принципи. Ви, як ніхто інший, розумієте, наскільки важливо забезпечити, щоб інститут Омбудсмана не асоціювався із будь-якою політичною силою і не був втягнутим у політичну боротьбу. Будь-яка невпевненість щодо незалежності і неупередженості Омбудсмана призведе до руйнації цього важливого правозахисного інституту у державі, для підвищення авторитету якого Ви особисто доклали багато зусиль.

Звертаємося до Вас із пропозицією прийняти єдино вірне, на нашу думку, у цій ситуації рішення - добровільно скласти свої повноваження. На наше переконання, такий крок буде свідчити про Вашу особисту повагу до авторитету інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Він знайде розуміння і підтримку у тих, для кого цей інститут є одним із найцінніших надбань нашої демократії, яке неприпустимо приносити у жертву швидкоплинним політичним подіям.
-------

Підписатися під зверненням можна тут:
http://helsinki.org.ua/index.php?id=1133528013
 Поділитися