MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Коли від помилок радієш

05.12.2005   
Віктор Лисицький, Урядовий секретар Кабміну України у 1999-2001 рр., Секретар ХДС з соціально-економ

Інколи приємно визнавати свою власну помилку.

Йдеться про інфляцію споживчих цін у році 2005. Держкомстат повідомив, що у листопаді вони виросли на 1.2%, а цілому за січень-листопад у порівнянні з груднем року 2004 на 9.4%.

Наступив грудень – інфляційне активний місяць у котрому ціни зазвичай зростають найвищими за рік темпами.  І скоріше всього річна інфляція, на жаль, не втримається у межах 10% як це правильно вимагав від Нацбанку Президент України Віктор Ющенко. Скоріше всього вона буде відсотків під 11.

Бажано було б мати суттєво менші значення. Адже ж гостро потрібне для піднесення України комерційне кредитування масштабних інвестиційних проектів набуває впливових для економіки обсягів лише за умов значно нижчої, у 3-5% річних інфляції споживчих цін.

Але! Лише пару-тройку місяців тому назад, за часів Прем’єра Юлії Тимошенко, і автор цих рядків, і багато інших експертів прогнозували суттєво вищі значення інфляції. Я, особисто, вважав  що у поточному році зростання споживчих цін не вдасться втримати у межах 15%. Запальна соціальна демагогія тих місяців плюс заклики до реприватизації (всупереч логіці і позиції Віктора Ющенка) плюс авторитарний стиль керівництва Урядом формували саме таке бачення найближчого цінового майбутнього України.

І знов але… Зміна Прем’єра – популіста (Юлії Тимошенко) на Прем’єра – прагматика (Юрія Єханурова)  позбавила Уряд України припадків дитячої істерії, що, цілком зрозуміло, вивело всіх суб’єктів ринку із стану економічної лихоманки та елементарної невпевненості. І маємо помітне зрушення на краще.  І не тільки в цінах.

Зверніть увагу: Економіка практично призупинила падіння і можна очікувати відновлення сталого економічного зростання вже з листопада. І слава Богу!

 Поділитися