MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Робота міліції стає доступнішою для контролю громадськості

27.12.2005   
Наталія Романова, м.Чернігів

29 листопада 2005 року в Чернігівській області відбувся перший рейд мобільної групи, створеної за наказом Міністра внутрішніх справ України Ю.В.Луценка для контролю за дотриманням міліцією стандартів в галузі прав людини на території Чернігівської області. Такі групи, до складу яких входять представники МВС України та громадських організацій, віднині діятимуть в кожній області України. Раз на місяць вони без попередження будуть відвідувати райвідділи МВС в області, ізолятори тимчасового тримання (ІТТ), спілкуватися з громадянами та затриманими, вивчати скарги громадян на дії міліції. За результатами роботи мобільної групи буде складатися аналітична довідка, яку вивчатимуть в МВС України і відповідно усувати виявлені недоліки в роботі райвідділів.

До складу такої мобільної групи на Чернігівщині включено представника Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталію Романову та представника Чернігівського жіночого правозахисного центру Валентину Бадиру. Під час першого виїзду група відвідала Чернігівський, Менський та Сосницький райони Чернігівської області. Члени групи побачили, що собою являють ІТТ в цих районах. В Менському ІТТ, розрахованому на 29 осіб, на момент приїзду групи утримувалось 3 особи. Розміри камер, норми освітлення та вентиляції приміщення не відповідають європейським стандартам, відсутня кімната для побачень. Проблемою є постільна білизна. Це пов’язано з тим, що кошти на реконструкцію ІТТ на сьогодні не виділено, фінансування утримання не дозволяє дотримуватися всіх вимог.

Затримані, з якими спілкувалися члени мобільної групи, не дуже зналися на своїх правах. Так, затриманий К., якого було затримано за ст. 140, ч. 2 (до цього вже мав 2 судимості, був екстрадирований з Росії) питав, чому в Харкові всіх підслідних силою стрижуть наголо і чому в Україні не дозволяється вільна переписка (тільки з дозволу слідчого). Двом з трьох затриманих при затриманні не були вручені постанови слідчого. Проблемою є виявлення захворюваності на туберкульоз. Так при поміщенні в ІТТ немає можливості зробити флюорографію відразу, тому вірять на слово. Рентген може бути зроблено протягом 3 діб. Медичне лікування в ІТТ взагалі є проблемою. В наявності лише елементарні ліки. Так, затриманий за ст. 185 КК П. вже близько місяця утримується в ІТТ, бо внаслідок діагнозу його відмовляється приймати Чернігівське СІЗО, а повноцінного лікування в ІТТ він отримати не може. Працівники ІТТ роблять все можливе, щоб покращити умови утримання. Їжу привозять з місцевої лікарні, там же перуть брудну білизну. Затримані мають можливість помитися, є невелика бібліотека, однак не вистачає необхідних видань – Кримінального кодексу та Конституції України. ІТТ Сосниці тільки пройшов реконструкцію, тому відповідно до стандартів облаштовані та освітлені камери, вентиляція покращена завдяки встановленим вікнам зі спеціальною системою захисту, яка передбачає можливість відчинити кватирку.

Відвідуючи райвідділи, члени групи спілкувались з оперативниками, слідчими, керівниками райвідділів. Склалося враження, що міліція прагне контакту, розуміє необхідність більш прозорого принципу роботу. Про це наголошував й помічник Міністра, представник МВС в Чернігівській області Володимир Малай, який керував роботою мобільної групи. В Менському районі члени групи поспілкувалися з єдиним адвокатом в районі. Його телефон розміщено на інформаційній дошці райвідділу. В Сосницькому районі, на жаль адвоката не має. Це висвітило проблему адвокатської допомоги населенню і, врешті-решт доступу громадян до правосуддя.

 Поділитися