MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Висновок Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права

28.12.2005   
Комісія дійшла висновку, що «процедура, за якою вносилися зміни, та їх зміст не відповідають вимогам, які встановлені українським народом в Конституції України 1996 року, а також не відповідають у змістовій частині принципам, що випливають з членства України в Раді Європи: не відповідають вимогам, закладеним у Статуті Ради Європи, в Європейській конвенції з прав людини, тобто –європейським стандартам»

«Національна комісія зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права створена Президентом України для того, щоб сприяти українській владі утверджувати принципи демократії, верховенства права і забезпечення прав людини. Відповідно до свого мандату, Комісія розглянула питання дотримання конституційної процедури при внесенні змін до Конституції України шляхом ухвалення Закону України «Про внесення змін до Конституції України» 8 грудня 2004 року № 2222-VI та відповідності положень цього закону загальним засадам Конституції України та європейським стандартам». Про це повідомив журналістам Міністр юстиції України, голова Національної Комісії Сергій Головатий за підсумками пленарного засідання Національної Комісії 27 грудня 2005 року.

За словами Сергія Головатого, Комісія дійшла висновку, що «процедура, за якою вносилися зміни, та їх зміст не відповідають вимогам, які встановлені українським народом в Конституції України 1996 року, а також не відповідають у змістовій частині принципам, що випливають з членства України в Раді Європи: не відповідають вимогам, закладеним у Статуті Ради Європи, в Європейській конвенції з прав людини, тобто –європейським стандартам».

Грубим порушенням, зокрема, було пакетне голосування Закону «Про внесення змін до Конституції України». Як зауважив Міністр юстиції, «Процедура прийняття законів розписана в Конституції України і Регламенті Верховної Ради. Внесення змін до Конституції відбувається за ускладненою процедурою. Вищий рівень вимог обумовлений необхідністю захищати конституційний лад країни. Пакетне голосування юридично не передбачене. Тому говорити про те, що якесь пакетне голосування має юридичні наслідки для того, що юридично не було обґрунтовано – це абсурд, це політичні торги».

За словами Сергія Головатого, висновок схвалений на пленарному засіданні Національної комісії 27 грудня 2005 року – це «сухий юридичний аналіз, позбавлений політики». Експертний висновок Комісії має рекомендаційний характер, оскільки Національна комісія не є органом державної влади, який ухвалює політичні рішення. Національна комісія надішле висновок усім суб’єктам законодавчої ініціативи: Президентові України, Уряду та усім депутатам. Як суб’єкти законодавчої ініціативи вони наділені правом оскаржити конституційність змін.

Прес-служба Міністерства юстиції України
 Поділитися