MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Соціальні послуги і децентралізація соціальної сфери – економічні основи громадянського суспільства

09.01.2006   
Георгій Кобзар

За такою тематикою проходило 13 засідання «Парламентського клубу громадських організацій», що відбулося 21 грудня у Києві. Організаторами засідання виступили Асоціація підтримки громадських ініціатив «Ковчег», Фундація «Чинність закону» та Коаліція громадських організацій «За посилення впливу громадянського суспільства на процес прийняття управлінських рішень».

Як зазначив голова Фундації «Чинність закону» Олег Спорников, зараз в Україні народні депутати більше переймаються виборами, ніж соціальними проблемами. Тому неурядові організації повинні активніше сприяти впровадженню в нашій країні загальновизнаних моделей соціального захисту населення та соціальної роботи.

Відповідно до наукових досліджень, проведених Інститутом Джона Хопкінса, внесок громадських організацій у ВВП різних країн прямо залежить від рівня демократизації та розвитку економіки, і може досягати 15% (як, наприклад, у Нідерландах). В Україні, на жаль, рівень внеску НУО у ВВП не досягає й 1%. А тим часом українськими НУО вже накопичений чималий досвід упровадження різних форм господарської активності, роботи з різними цільовими соціальними групами, такими, як бездомні, інваліди, ВІЛ/СНІД інфіковані тощо.

Якщо розглядати НУО як громадський сектор, який здатен зараджувати вирішенню проблем територіальних громад і розширенню спектру соціальних послуг, що надаються населенню, то у місцевої влади з’явиться можливість використовувати цей механізм для зниження соціальної напруженості, підвищення ефективності роботи управлінського апарату і забезпечення стійкого розвитку території.

В рамках засідання «Парламентського клубу громадських організацій» розглядалася така проблематика:

– законодавче забезпечення розвитку ринку недержавних соціальних послуг;

– соціальне інвестування як механізм залучення ресурсів реформування соціальної сфери;

– проект Закону України «Про внесення доповнень і змін до Закону України «Про соціальні послуги», що виноситься народним депутатом України Кіссе А.І.;

– проект Закону України «Про соціальне замовлення».

Представники понад 30 українських та міжнародних громадських організацій, державних закладів та установ України, що опікуються соціальним захистом населення, прийняли активну участь у дискусії з цих питань. Всі пропозиції, зауваження та доповнення обов’язково будуть враховані організаторами засідання при доопрацюванні проектів запропонованих документів.

 Поділитися