MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Права осіб, що повернулися з російського полонуПісля деокупації Київщини правоохоронці виявили 1590 тіл Досягнення цілей — це правильні питанняВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Правила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»Декларація етичних засад Харківської правозахисної групи‘Я ні про що не жалкую і ні в чому не каюсь’ — в РФ правозахисника засудили до двох з половиною років колоніїУряд запровадить тимчасове посвідчення громадянина України Правоохоронці розслідують 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 українських військовополонених Вправа ‘очищення розуму’Комитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФКомітет ООН з прав дитини засудив порушення прав українських дітей з боку РФСудилища тривають: у ‘ДНР’ 33 українських воїнів відправили за ґрати на строки до 29 роківВикористання репродуктивних клітин після смерті: Рада виправила норму закону“Гаряча кава” або 10 ударів по сідницях гумовим кийком, — як у Первомайської виправної колонії №117 зустрічають новоприбулихСвідка Єгови, якого звинувачували в ухиленні від військової служби, виправдали у суді Звіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 Один успех Харьковской правозащитной группы в 1991 годуДзеркало українського правосуддя

Звіт громадської приймальні Харківської правозахисної групи (За період з 01.01.04 по 31.-12.05)

26.01.2006   
Людмила Клочко
Консультантами приймальні надано понад 1000 консультацій і порад (за деякими зверненнями потрібні були дві й більше консультацій), підготували більше 200 процесуальних документів (позови, скарги), у 120 випадках зверталися до державних установ в інтересах клієнтів, у 78 випадках представляли інтереси у судах і органах виконавчої влади, надсилали спостерігачів в судові засідання у 18 справ.

За звітний період роботу громадської приймальні Харківської правозахисної групи було суттєво реорганізовано. По-перше, у приймальні з’явилося нове окреме приміщення, що дало можливість забезпечити більш високі стандарти прийому громадян: повну конфіденційність, більшу довіру між громадянами й консультантами. По-друге, встановлені часи прийому, запис на прийом по телефону. Все це дозволило упорядкувати роботу консультантів і провести більшу спеціалізацію прийомів.

Прийом громадян здійснюють адвокати А. Бущенко, В. Нестеренко, І. Перепелиця, І. Блага, Ю. Плетньова, а також консультанти С. Карасик, М. Крюкова, М. Недайвода. У роботі приймальні також брали участь волонтери: студенти-юристи й психологи. Надавалися медичні консультації лікарем-терапевтом і лікарем-психіатром. Приймальня ХПГ співпрацює з адвокатами в м. Харкові й інших регіонах України, а також з іншими громадськими організаціями.

За звітний період до громадської приймальні ХПГ звернулося 989 осіб.

З них:

487 –- звернулися до приймальні особисто

374 – письмово

 12 – електронною поштою

 89 – телефономфаксом

 27 – справ передано з інших організацій

З минулих періодів залишилося у провадженні або на контролі 211 справ


Соціальний склад громадян, що звернулися до приймальні

Таблиця №1

Характеристика осіб, що звернулися до бюро

Характер звернення

Кількість звернень

 

а.о.

%

 

 

 

Особи, що відбувають покарання та їх родичі

Скарги на вирок, соціальні питання, скарги на порушення під час суду й слідства, скарги на неправомірні дії працівників слідства, дізнання та персоналу закладів відбування покарань

397

40.15

Особи, що перебувають під слідством, їх родичі та свідки

Прохання про захист під час слідства, скарги на незаконне затримання, неправомірні дії міліції

123

12.44

Військовослужбовці, їх родичі

Скарги на нестатутні відносини, соціальні питання

30

3.04

Пенсіонери, інваліди та інші соціально незахищені особи

Цивільні справи, соціальні питання, питання надання медичної допомоги

283

28.61

Одинокі та розлучені матері

Соціальні питання

19

1.92

Жертви злочинів

Допомога під час слідства й суду

17

1.71

Інші

Різні питання

120

12.13

РАЗОМ

989

100


 

Установи, на які скаржаться

Таблиця. 2

Суди

Порушення у ході судового процесу, надто суворі вироки, судова тяганина

329

33.26

Міліція

Незаконне затримання й арешт, катування й жорстоке поводження, відсутність реагування на скарги

134

13.54

Прокуратура

Відсутність реагування на скарги

79

7.98

УВП

Неналежні умови утримання, жорстоке поводження

15

1.52

Армія

соціальні питання

30

3.04

Органи місцевої влади

відсутність реагування на скарги, соціальні й побутові питання, оскарження рішень

174

17.6

Адміністрація підприємств усіх форм власності

Порушення трудового законодавства, незаконне звільнення

79

7.99

Медицина

Неналежне надання медичної допомоги, недостатнє обстеження призовників

43

4.35

Інше

Соціальні питання, сімейні відносини, різні скарги

106

10.72

Усього

989

100



Консультантами приймальні надано понад 1000 консультацій і порад (за деякими зверненнями потрібні були дві й більше консультацій), підготували більше 200 процесуальних документів (позови, скарги), у 120 випадках зверталися до державних установ в інтересах клієнтів, у 78 випадках представляли інтереси у судах і органах виконавчої влади, надсилали спостерігачів в судові засідання у 18 справ. Подано скарг до Європейського суду з прав людини –- 13. Передано іншим організаціям 3 справи, подано заявки до Фонду професійної допомоги жертвам катувань – 12 справ. Одмовлено в допомозі 15 особам.

Саме у звітний період Європейський суд з прав людини прийняв рішення поти України за скаргою п. Афанасьєва, що була підготовлена адвокатом Бущенком. У жовтні прийнято рішення проти України по групі заявників з м. Чугуєва, яким консультанти ХПГ у 2003 році допомагали у підготовці скарги до Європейського суду про невиплату заробітної плати. Всі заявники отримають сатисфакцію, яка перевищує суму заборгованості в середньому у 5-6 разів. Ще декілька справ Європейський суд направив на комунікації з урядом.

Надання адвокатської допомоги у перші години затримання у міліції дало змогу затриманим ефективно реалізувати своє право на захист. Завдяки чому у деяких випадках кримінальне звинувачення не висувалося (7 випадків).

Вдалося поновити розслідування по справі за смертю жінки похилого віку, яка за місяць до смерті написала заповіт на працівника ЖЕКу.

За заявою ХПГ вдалося направити С., що відбуває покарання, на лікування.

Збільшилася кількість звернень, що стосуються незаконної перебудови у старих будинках центру міста, або зі скаргами на порушення їх прав при наданні дозволів на будівництво у районах старої забудови. Так мешканці будинків по вул. Данилевського звернулися до суду зі скаргою на рішення міської ради про надання ділянки під забудову. Суд першої інстанції відхилив скаргу. Забудовник у свою чергу подав позов до мешканців дому на відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої відстрочкою початку будівництва через розгляд у суді їх скарги, а у забезпечення позову, у порядку досудової підготовки, просив накласти арешт на майно відповідачів. Суд виніс відповідну ухвалу. Виконавча служба, яка не звикла поспішати з виконанням рішень про виплату зарплат чи пенсій, в цьому випадку проявила непритаманну їй швидкість – і на майно скаржників, що стали відповідачами, було накладено арешт. Мешканці будинку були украй схвильовані й звернулися до приймальні ХПГ. У справу вступив адвокат ХПГ і домігся перемоги – у позові будівельній компанії відмовлено. Змога залякати людей, що намагаються відстоювати свої права, не вдалася.

 Поділитися