MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Луценко про діяльність Громадської ради при МВС

06.02.2006   

2 лютого 2006 року за участю міністра внутрішніх справ Юрія Луценка відбулося чергове засідання Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини. Порядок денний засідання складався з трьох основних питань: конкретизація основних напрямів роботи; вироблення рекомендацій щодо надання до друку методичного посібника „Компетенція міліції України в охороні прав громадян та громадського порядку під час виборчого процесу”; напрацювання рекомендацій громадських організацій до участі в роботі мобільних груп з моніторингу дотримання прав людини в ОВС.!

У вступному слові Юрій Луценко наголосив на тому, що органи внутрішніх справ зроблять все можливе, аби парламентські вибори відбулися в Україні чесно та прозоро і у цій справі керівник правоохоронного відомства розраховує на підтримку учасників Громадської ради. Поєднати спільні зусилля буде зовсім не зайвим, оскільки деякі лідери політичних сил та партій вже почали вдаватися до брудних піар-технологій. Міністр також запевнив, що у списках будь-якої партії не буде раніше засуджених кандидатів в народні депутати. Залишаться лише ті, з яких, відповідно до чинного законодавства, була знята судимість.

Учасники засідання під час виступів запропонували низку конкретних заходів з основних напрямків роботи Громадської ради: дотримання прав громадян під час затримання, дізнання та слідства; дотримання прав під час виборів та виборчої кампанії; право на зібрання та освіту в галузі прав людини; попередження домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, торгівлі людьми; гендерна рівність в діяльності органів внутрішніх справ; нормативно-правове та науково-методичне забезпечення діяльності Ради; повага приватного життя; права мігрантів та біженців; права неповнолітніх; інститут виділеної скарги.

Неабиякою подією для суспільно-політичного життя держави стане вихід у світ методичного посібника „Компетенція міліції України в охороні прав громадян та громадського порядку під час виборчого процесу”. Адже це видання, хоч і призначене для працівників міліції, стане в нагоді всім громадянам, оскільки окреслює правове поле діяльності міліції і громадян в умовах громадянської активності демократичного суспільства.

Ідея створення методичного посібника виникла не спонтанно. Це було логічним продовженням кропіткої роботи МВС України з українсько-канадським проектом „Розбудова демократії”. В сьогоднішній Україні дії міліції все більше носять публічний характер, тому раніше вже розроблено і впроваджено в професійну підготовку працівників міліції та навчальний процес навчальних закладів МВС України дисципліну „Основи демократії”.

Методологічна побудова посібника віддзеркалює науково-обґрунтований підхід, при якому в першій частині викладається матеріал, що формує знання правоохоронця з чинного законодавства; друга частина зорієнтована на відпрацювання практичних вмінь та навичок.

Також під час засідання було рекомендовано близько тридцяти представників громадських організацій з 19 областей України, а також – з Києва та з Севастополя для подальшої роботи у складі мобільних груп Громадської ради. Найближчим часом будуть запропоновані кандидати до мобільних груп з решти областей України. Після проведення відповідного навчання (орієнтовно – наприкінці лютого – на початку березня ц.р.) представники громадських організацій зможуть розпочати роботу в мобільних групах.

Учасники засідання ухвалили спільне рішення, яким, зокрема, передбачено забезпечити доступ до нормативної бази міністерства внутрішніх справ (що не становить службову таємницю) фахівців, які вивчатимуть її на предмет дотримання прав людини. Також передбачається, відповідно до відомчого наказу, рекомендувати створення на основі напрацювань Громадської ради при МВС її обласних осередків та опублікувати у відомчих ЗМІ плани роботи регіональних рад.

Довідка. Громадську раду з питань забезпечення прав людини було створено при МВС України 27 грудня 2005 року з метою підвищення ефективності роботи міліції щодо дотримання прав людини та подолання негативних тенденцій, які ще залишаються в діяльності органів внутрішніх справ.

Діяльність Громадської ради складається з трьох стратегічних напрямів: дотримання громадянських та політичних прав; гарантування прав людини під час затримання і дізнання, в тому числі, шляхом координації діяльності мобільних груп з моніторингу дотримання прав людини в органах внутрішніх справ; забезпечення прав працівників органів внутрішніх справ. Громадська рада також надає консультативно-методичну допомогу МВС України в роботі щодо забезпечення прав людини, здійснює громадський контроль за дотриманням прав людини та діяльністю органів внутрішніх справ.
 Поділитися