MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Постанова Центральної виборчої комісії від 5 січня 2006 року №73

16.02.2006    джерело: www.cvk.gov.ua
Друкується текст Постанови ЦВК про скаргу Виборчого блоку політичних партій „Опозиційний блок НЕ ТАК!” на дії Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка
 

Про скаргу Виборчого блоку політичних партій „Опозиційний блок
НЕ ТАК!”, зареєстровану в Центральній виборчій комісії
31 грудня 2005 року за № 21-34-9045

 До Центральної виборчої комісії 31 грудня 2005 року надійшла скарга Виборчого блоку політичних партій „Опозиційний блок НЕ ТАК!” на дії Міністра внутрішніх справ України Луценка Юрія Віталійовича.

 У скарзі суб’єкт звернення просить „прийняти скаргу до розгляду Центральною виборчою комісією. Визнати установленим недотримання з боку Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю. В. пунктів 2 і 3 частини першої статті 71 Закону України „Про вибори народних депутатів України” щодо обмежень ведення передвиборної агітації під час проведення прямої (он-лайн) прес-конференції в Інтернет-виданні „Українська правда”. Визнати, що дії Міністра внутрішніх справ Луценка Ю. В. стосовно суб’єкта виборчого процесу – Виборчого блоку політичних партій „Опозиційний блок НЕ ТАК!”, які мали місце під час проведення цієї прес-конференції, не відповідають вимогам Закону і порушують права та законні інтереси Виборчого блоку політичних партій „Опозиційний блок НЕ ТАК!” та висунутих цим блоком кандидатів у народні депутати України; зобов’язати Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю. В. спростувати зазначену інформацію відносно кандидатів у народні депутати України від Виборчого блоку політичних партій „Опозиційний блок НЕ ТАК!” тим самим або ідентичним способом і зобов’язати його утриматись від вчинення у майбутньому дій, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства, та прав і законних інтересів Виборчого блоку політичних партій „Опозиційний блок НЕ ТАК!” Здійснити подання на ім’я Президента України, як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, як керівника держави, що призначає та звільняє з посади Міністра внутрішніх справ, про неправомірне втручання шляхом зловживання службовим становищем та перевищення посадових обов’язків Міністра внутрішніх справ Луценка Ю. В. у виборчий процес для прийняття відповідного рішення. Залучити як заінтересовану особу до розгляду скарги міністра внутрішніх справ України Ю.В. Луценка. Витребувати від Інтернет видання „Українська правда” он-лайн прес-конференції міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В.”

 Викладені в скарзі вимоги суб‘єкт звернення обґрунтовує висловлюваннями Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю. В. 27 грудня 2005 року під час конференції на сайті Інтернет-видання „Українська правда”, спрямованими, на думку суб’єкта звернення, на дискредитацію кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списка Виборчого блоку політичних партій „Опозиційний блок НЕ ТАК!”, з метою створення у виборців негативного, такого, що не відповідає дійсності, враження про них.

 Відповідно до пункту 2 частини першої статті 103 Закону України „Про вибори народних депутатів України (далі – Закон) суб’єктом звернення зі скаргою, що стосується процесу виборів депутатів, може бути партія (блок) – суб’єкт виборчого процесу в особі її керівника (керівників блоку), представника партії (блоку) в Центральній виборчій комісії, уповноваженої особи партії (блоку) чи іншої особи, уповноваженої рішенням центрального керівного органу партії (керівного органу блоку). Виборчий блок політичних партій „Опозиційний блок НЕ ТАК!” висунув кандидатів у народні депутати України 18 грудня 2005 року на Міжпартійному з’їзді цього блоку, відтак набувши статусу суб’єкта виборчого процесу з виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року.

 Згідно з частиною першою статті 104 Закону скарга, що стосується призначення, підготовки і проведення виборів депутатів, з урахуванням особливостей, встановлених статтями 111-115 Закону, може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою, зокрема, на дію посадової чи службової особи органу державної влади, органу місцевого самоврядування чи іншого суб’єкта виборчого процесу відповідно до статті 12 Закону.

 Відповідно до частини першої статті 112 Закону суб’єкт виборчого процесу може оскаржити рішення, дії чи бездіяльність органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, закладу, установи чи організації, їх посадової чи службової особи, що стосуються невиконання покладених на них законом обов’язків, протиправного втручання у діяльність виборчих комісій або їх членів, а також недотримання вимог Закону з питань передвиборної агітації. Згідно з частиною другою статті 112 Закону скарга на дії посадової особи органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, закладу чи організації подається до окружної виборчої комісії чи Центральної виборчої комісії, або до місцевого суду за місцезнаходженням відповідного органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, закладу чи організації.

 Положенням про Міністерство внутрішніх справ України, затвердженим Указом Президента України від 17 жовтня 2000 року № 1138/2000, визначено, що Міністерство внутрішніх справ України є центральним органом виконавчої влади. Міністерство внутрішніх справ України очолює Міністр внутрішніх справ України, який є посадовою особою цього центрального органу виконавчої влади.

 Указом Президента України від 27 вересня 2005 року № 1368/2005 Міністром внутрішніх справ України призначено Луценка Юрія Віталійовича, який обіймає цю посаду до теперішнього часу.

 Отже, суб’єктом звернення із зазначеною скаргою оскаржено дії посадової особи органу виконавчої влади.

 Скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом п’яти днів після вчинення дії суб’єктом оскарження (частина перша статі 106 Закону). Оскаржувані дії Міністром внутрішніх справ України Луценком Ю. В. вчинено 27 грудня 2005 року. Отже, зазначену скаргу подано належному суб‘єкту розгляду в установлений Законом строк оскарження.

 Таким чином, розгляд скарги Виборчого блоку політичних партій „Опозиційний блок НЕ ТАК!” на дії Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю. В. належить до повноважень Центральної виборчої комісії.

 На виконання вимог частини одинадцятої статті 108 Закону 31 грудня 2005 року копію зазначеної скарги надіслано Центральною виборчою комісією суб’єкту оскарження.

 4 січня 2005 року до Центральної виборчої комісії надійшли письмові пояснення тимчасово виконуючого обов’язки Міністра внутрішніх справ України Бондаренка О. І. Факт участі в (он-лайн) прес-конференції в Інтернет-виданні „Українська правда” Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. підтверджується.

 Розглянувши скаргу та доданий до неї текст відповідей Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю. В. на запитання відвідувачів сайту Інтернет-видання „Українська правда” (учасників конференції), а також надані на запит Комісії письмові пояснення тимчасово виконуючого обов’язки Міністра внутрішніх справ України Бондаренка О.І., Центральна виборча комісія встановила.

 27 грудня 2005 року Міністр внутрішніх справ України Луценко Ю. В. взяв участь у конференції на сайті Інтернет-видання „Українська правда”, під час якої у відповіді на запитання одного з її учасників Міністр внутрішніх справ України Луценко Ю. В. зазначив: „ Як посадова особа, я згідно із законом про вибори не маю права агітувати за чи проти будь-якого списку:). Про це мені вже нагадав кандидат у депутати від Партії регіонів Шелестов - холера його зна, хто це такий, але саме він підписав скаргу на ЦВК. Тому хочу підкреслити, що я інформую виборця про наявність або відсутність зацікавленості нашого міністерства до осіб, які в незалежний від мене спосіб обрали той чи інший список. Зокрема, інформую, що в списку Партії регіонів я знайшов 24 цікавих прізвища з першої сотні. В Народному блоці Литвина – 16 на сотню, блоці "Не так!" - 16 на півсотні. Але особливо мене порадував список Наталії Михайлівни Вітренко: серед її одновірців практично вся команда нашого гранд-клієнта Курочкіна в повному складі – і його охоронець, і екс-директор ринку „Озерка”, і керівник, і члени озброєно-рекетирської групи „Нетріка” (в 2000 році в учасників цієї групи вилучено гранатомет "Муха", автомати, гранати і вибухівка пластид). Також у цьому списку оголошений у міжнародний розшук Варцаба (екс-начальник Закарпатської міліції), дуже колоритні два колишніх керівника митниць – Калетник і Козак, і безліч інших цікавих для МВС особистостей. Узагалі, підозрюю, що після публікації цього списку для братви створилася конкуренція єдиній близькій для них до цих пір партії .”

 У письмових поясненнях тимчасово виконуючого обов’язки Міністра внутрішніх справ України зазначено, що за своїм змістом вищенаведене висловлювання не може бути визнано передвиборною агітацією.

 Центральна виборча комісія вважає, що зазначені вище висловлювання Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю. В. містять деякі ознаки передвиборної агітації.

 Разом з тим, як видно із тексту (он-лайн) прес-конференції в Інтернет-виданні „Українська правда” Міністра внутрішніх справ України Луценко Ю. В., він відповідав на конкретне запитання: „Чому ви критикуєте тільки список Регіонів за наявність клієнтів МВС?”.

 З тексту відповіді Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю. В. на поставлене йому питання не вбачається можливим однозначно встановити, що здійснювалася передвиборна агітація з метою спонукання виборців голосувати за або проти певного суб’єкта виборчого процесу.

 Статтею 71 Закону встановлено обмеження щодо ведення передвиборної агітації на виборах народних депутатів України. Згідно з пунктами 2 та 3 частини першої цієї статті одним з таких обмежень є заборона участі у передвиборній агітації органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, посадовим та службовим особам цих органів, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати.

 Як зазначено вище, Міністр внутрішніх справ України Луценко Ю.В. є посадовою особою правоохоронного органу, органу виконавчої влади і не є кандидатом у народні депутати України, а отже, не може здійснювати передвиборну агітацію.

 Враховуючи викладене, відповідно до частини п’ятої статті 3, пункту 6 частини другої статті 11, статті 12, пункту 1 частини другої статті 30, частин першої, п’ятої, восьмої, десятої статті 33, частини першої, пункту 8 частини другої статті 66, пунктів 2, 3 частини першої статті 71, пункту 2 частини першої, частини другої статті 103, статей 104, 106-109, частин першої, третьої, пунктів 4, 5 частини п’ятої, частини десятої статті 110 Закону України „Про вибори народних депутатів України”, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11, 12, 13, 15, частиною першою статті 16, пунктом 19 статті 19 Закону України „Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

 1. Скаргу Виборчого блоку політичних партій „Опозиційний блок НЕ ТАК!” від 31 грудня 2005 року на дії Міністра внутрішніх справ України Луценка Юрія Віталійовича задовольнити частково.

 2. Звернути увагу Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю. В. та інших посадових та службових осіб органів внутрішніх справ України на необхідність неухильного дотримання вимог виборчого законодавства України.

 3. Копії цієї постанови видати представнику Виборчого блоку політичних партій „Опозиційний блок НЕ ТАК!” у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу, та надіслати Міністру внутрішніх справ України Луценку Ю. В.

Голова Центральної виборчої комісії Я. ДАВИДОВИЧ

http://cvk.gov.ua/postanovy/2006/p0073_2006.htm

 Поділитися