MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

СБУ відправило узбеків додому

17.02.2006   

Як повідомляє газета "Сьогодні", Україна може стати в центрі чергового міжнародного скандалу. 14 лютого були депортовані на батьківщину 10 громадян Узбекистану. За деякими даними, вони обвинувачуються тамтешньою владою в участі в так званому "андижанськом заколоті", а офіційна версія нашої влади - їх депортували як незаконних мігрантів.

Спочатку, спецслужби про цю операцію особливо не поширювалися, але родичі і знайомі депортованих звернулися в українське представництво Управління Верховного комісара ООН в справах біженців, і про масову затримку узбецьких громадян стало відомо ЗМІ. Після чого пішла офіційна реакція. "У ході заходів, проведених у рамках боротьби з нелегальною міграцією, Служба безпеки України при взаємодії з органами МВД 7 лютого затримала 10 громадян Узбекістану. У зв’язку з тим, що ці особи перебували на українській території незаконно 14 лютого суд Київського району Сімферополя прийняв рішення про їхнє примусове виселення", - сухо повідомив "Інтерфаксу " прес-центр СБУ.

Як сказав глава Держкомнацміграції Сергій Рудик, 9 з 10 депортованих громадян Узбекістану з 1 по 6 лютого зверталися за одержанням статусу політичного біженця. 13 числа їм усім відмовили в одержанні статусу біженця у відділенні Держкомнацміграції республіки Крим. Однак, за словами Рудика, про насильницьку депортацію цих громадян він довідався від газети "Сьогодні". Сергій Рудик припускає , що в даному випадку СБУ порушило закон України, що дає громадянам іноземних держав 7 днів на оскарження рішення суду про депортації (а вони були депортовані в день рішення суду).

У той же час правозахисники одностайно зявляют, що дана затримка не що інше, як спецоперація. "За нашою інформацією цих людей затримали за запитом узбецької влади. Нібито вони є фігурантами "андижанської справи", - заявила "Сьогодні" Олена Рябініна, керівник програми "Допомога політичним біженцям з Центральної Азії" міжнародного комітету "Громадське сприяння".

Голова правозахисного незалежного суспільства Узбекістану Сурат Ікрамов заявив, що спецслужби домовляються між собою і за визначену винагороду здійснюють депортацію опозиціонерів режимові узбецького президента Іслама Карімова: "Дома на них чекають катування, знущання і фабрикація кримінальних справ, після чого роки у в’язницях".

У відповідь на питання "Сьогодні" чи не викликана висилка узбеків "проханнями" з Ташкента, прес-секретар СБУ Марина Остапенко переходячи на лемент заявила, що на всі питання вона буде відповідати тільки в писемній формі, і більш ніж вона сказала "Інтерфаксу", вона не скаже...


джерело: today.viaduk.net

 Поділитися