MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

20 кримінальних справ порушено минулоріч органами прокуратури Закарпаття за заявами громадян щодо недотримання законодавства про працю

22.02.2006   
До органів прокуратури Закарпатської області надійшло 11 591 звернення громадян проти 9 500 за 2004 рік

Одним із показників якості роботи прокуратури є довіра до неї населення. У рівні цієї довіри можна пересвідчитися прийшовши на особистий прийом до прокурора області чи району. Побачене доведе, що довіра громадян до цього наглядового органу досить висока, адже з року в рік кількість звернень та заяв громадян у прокуратуру зростає. І прокурори стараються виправдовувати сподівання краян, які звертаються за допомогою.

Торік до органів прокуратури Закарпатської області надійшло 11 591 звернення громадян проти 9 500 за 2004 рік, їх кількість зросла у 14-ти з 18-ти підпорядкованих прокуратур, особливо у Чопській транспортній, прокуратурах Рахівського, Перечинського та Іршавського району, Хустській міжрайонній та Ужгородській міській прокуратурах.

Найбільше звернень розглянуто у прокуратурах м. Ужгорода і Мукачева, прокуратурі Тячівського району, міжрайонних прокуратурах Хустськійта Ужгородській.

Як повідомили "UA-Reporter.com" у прес-службі прокуратури Закарпатської області, оперативними працівниками структурних підрозділів облапарату розглянуто 5599 звернень або на 28% більше ніж торік, з них 2673 скарги і заяви було надіслано для вирішення у підпорядковані прокуратури та інші відомства.

Органами прокуратури області торік вирішено 6742 звернень. Порівняно з минулим роком число вирішених звернень в органах прокуратури області зросло на 33,2%.

Упродовж останніх років спостерігається тенденція росту числа скарг і заяв з питань додержання і застосування законів. Торік таких звернень вирішено 2804.

Із загальної кількості вирішених скарг і заяв про додержання і застосування законів майже 1700 стосуються конституційних прав і свобод громадян. Надходження до органів прокуратури звернень цієї категорії викликано як економічними проблемами, так і недотриманням окремими посадовими та службовими особами підприємств, організацій, установ вимог чинного законодавства, несвоєчасним та неналежним вирішенням ними порушених громадянами питань.

У минулому році вдвічі зросла кількість вирішених скарг щодо охорони довкілля. Збільшилась кількість звернень про порушення законів які регулюють економічні відносини.

У 2005 році органами прокуратури області задовольнено 858 звернень, що на 62 % більше ніж у минулому році. У структурних підрозділах апарату прокуратури області аргументи і доводи заявників підтвердилися у 296 зверненнях.

З числа задовольнених звернень найбільшу кількість складають заяви і скарги громадян з питань слідства і дізнання та нагляду за додержанням і застосуванням законів, відповідно: 415 і 388 звернень, тобто майже кожне 5-те і кожне 7-ме звернення даних категорій було обґрунтованим.

Поновлено конституційні права і свободи громадян у 288 випадках – 74 % від загального числа задовольнених звернень з питань додержання і застосування законів.

В цілому, за зверненнями громадян з питань невиплати заробітної плати, розрахунків при звільненні та порушення законодавства про працю у 2005 році органами прокуратури було порушено 20 кримінальних справ, притягнуто до відповідальності 170 керівників підприємств, організацій, установ, в суди заявлено 732 позовів, за наслідками розгляду яких реально стягнуто 346 тис.грн. Загалом за актами прокурорського реагування відшкодовано 5,7 млн. грн.

Торік визнано обгрунтованими і задовольнено 60 звернення щодо порушень законів, які регулюють економічні відносини. З них про власність -37, приватизацію - 10, підприємництво - 3.

У продовж минулого року працівниками органів прокуратури області значно активізовано роботу з особистого прийому громадян. Так, на особистому прийомі в органах прокуратури області торік прийнято 4693 громадян, або на 15,6 % більше ніж у попередньому році. З них прийнято безпосередньо першими керівниками органів прокуратури області 1637 громадян.

На особистий прийом у минулому році в облапарат звернулося 1313 громадян. Особисто прокурором області прийнято 291 громадянина. Юрій Бенца протягом року також здійснював прийом громадян і за їх місцем роботи та проживання, це практикують і його заступники.

Прокуратурою приділяється надзвичайно велика увага заявам та зверненням громадян, вирішенню порушених у них проблем. Адже люди звертаються у прокуратуру переважно через порушення їхніх конституційних прав і свобод, звертаються, сподіваючись на допомогу. Тому керівництвом прокуратури здійснено ряд заходів організаційного та практичного характеру, спрямованих на виконання одного із пріоритетних завдань - всебічний і оперативний розгляд звернень, посилено контроль та підвищення персональної відповідальності кожного оперативного працівника за своєчасний та об’єктивний розгляд звернень громадян.

Наш Інформ.

 Поділитися