MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Створено міжнародну асоціацію вивчення самвидаву

03.03.2006    джерело: maidan.org.ua
Олесь Обертас

У листопаді 2005 року Музей-архів українського самвидаву при видавництві «Смолоскип» став членом-засновником Міжнародної асоціації по вивченню та дослідженню спадщини самвидаву (The International Samizdat [Research] Association (ISRA), до якої увійшли понад 20 знаних європейських наукових інституцій, дослідницьких організацій та архівів.

Про ідею міжнародного співробітництва по збереженню спадщини самвидаву останні роки було сказано багато. Зокрема про це йшлося у ході конференції, присвяченої історії самвидаву, що проходила в Будапешті в травні 2004 року, про яку ми повідомляли на сторінках нашого бюлетеню раніше. Дослідниками підкреслювалася нагальна потреба об’єднання зусиль різних наукових організацій по збереженню й обробці архівних документів, що мають відношення до історії самвидаву, правозахисного, дисидентського руху та альтернативної культури другої половини ХХ століття в країнах соцтабору.

Таким чином, проект, що одержав назву (The International Samizdat [Research] Association (ISRA), був продиктований необхідністю створення більш сприятливих умов для наукового співтовариства як у плані забезпечення доступу до існуючих колекцій самвидаву, так і подальшого стимулювання досліджень у даній галузі історичної науки.

Архів Відкритого Суспільства (Будапешт, Угорщина) став базовою організацією для проведення і координації даного міжнародного проекту. Засновниками організації, окрім згадуваного Архіву Відкритого Суспільства (Будапешт, Угорщина), стали Музей-архів українського самвидаву при видавництві «Смолоскип» (Київ, Україна), Суспільно-політична організація «Меморіал» (Москва, Російська Федерація), Інститут по вивченню історії Східної і Центральної Європи (Бремен, Німеччина), Центр Історичних досліджень (Німеччина), Центр сучасних історичних досліджень у Потсдамі (Німеччина), Карта-центр (Польща), Бібліотека та архів Кестонського інституту (Великобританія), Міжнародний інститут соціальної історії (Нідерланди), Чеський документаційний центр.

Важливо підкреслити відкритий характер цього проекту: у ньому можуть взяти участь усі зацікавлені організації, архіви і бібліотеки, а також колекціонери, дослідники і вчені, до чого ми і закликаємо даною публікацією.

Одним з основних завдань проекту є забезпечення відповідного збереження і доступу до документів самвидаву. Вирішення цього завдання ускладнюється тим, що в даний час документи самвидаву розсіяні по цілому світу. Відносно великі колекції зберігаються в більш ніж 50 організаціях, розташованих у різних країнах світу, і далеко не всі з них є архівами в прямому змісті цього слова, і, відповідно, далеко не всі інституції забезпечують належну якість збереження цих безцінних матеріалів. Різниця в підходах до збереження й опису документів, відсутність науково-довідкових апаратів до колекцій в Інтернеті, різномовна підтримка існуючих веб-сайтів створюють певні труднощі для локалізації тих чи інших першоджерел. Багато невеликих колекцій і окремих документів знаходяться в приватному володінні і вимагають особливого вивчення та опису.

У ході декількох зустрічей і консультацій (зокрема, на конференції в грудні 2004 року в Тренто (Італія) «Історія опозиції і дисидентського руху в Центральній Європі», конференції в травні 2005 у Берліні «Самвидав та Інтернет: проблеми і перспективи» та конференції „Самвидав в архівах та дослідженнях» у листопаді 2005 року в Будапешті – були розроблені основні напрямки діяльності в рамках даного проекту, спрямованого на створення необхідних умов для стимулювання досліджень в ділянці самвидаву, альтернативної культури й історії опозиційного і дисидентського руху в країнах Східної і Центральної Європи.

Під час нещодавньої зустрічі 25-26 листопада 2005 року науковців та дослідників в Будапешті відбувся семінар та робочі зустрічі засновників нової Міжнародної асоціації по вивченню та дослідженню спадщини самвидаву. Мета семінару полягала у продовженні обговорень питання про створення в рамках нової асоціації товариства професіоналів та вчених, які займаються дослідженнями самвидаву.

Протягом двох днів учасники презентували нові проекти та видання, обмінювались ідеями та обговорювали подальші плани діяльності Міжнародної асоціації по вивченню та дослідженню спадщини самвидаву. Зокрема на конференції „Самвидав в архівах та дослідженнях» виступили професор Іштван Рев, Архів Відкритого Суспільства, Будапешт, Угорщина, з темою „Сучасний архів»; Геннадій Кузовкін, „Меморіал», Росія, „Каталог самвидаву: спільний проект „Меморіалу» та OSA»; д-р Анн Комаромі, Торонтський університет, Канада, „Каталог періодичних видань самвидаву: Методологія досліджень»; д-р Олена Струкова, Російська державна історична бібліотека, Москва, Росія, „Альтернативні періодичні видання 1987–1991 рр.: Самвидав періоду гласності та перебудови»; д-р Бернд Флорат, Товариство Роберта Гавемана, Німеччина, „Колекція самвидаву в архіві Товариства Гавемана»; Бела Нове, письменниця, Угорщина, „Деякі проблеми джерел та досліджень самвидаву: угорська кон’юнктура»; Сергій Глушаков, Архів Відкритого Суспільства, Будапешт, Угорщина, „Відкриття архіву самвидаву: стратегії ХХІ століття та проблеми виконання», д-р Габріель Андрееску, Політологічний факультет Бухарестського університету, Румунія, „Значення появи альтернативної культури для природи тоталітарних комуністичних режимів», д-р Андрас Мінк, Архів Відкритого Суспільства, Будапешт, Угорщина, „Гельсінський вплив»; Фредеріка Кінд, Центр Історичних досліджень, Німеччина, „В ім’я Європи: східноєвропейські видавничі ініціативи, пов’язані з Гельсінським хартією по захисту прав людини»; д-р А. Єремеєва, Краснодарський державний університет, Росія, „Втрачений самвидавний текст: методи реконструкції»; Малколм Ролкер, Кестонський Інститут, Великобританія, „Виставки самвидаву: вільнюський досвід»; д-р Олександр Даніель, „Меморіал», Росія, „Роздуми сприводу спроб організації в Росії музеїв опозиційного руху та самвидаву»; Олесь Обертас, Музей-архів українського самвидаву, Україна, „Музей-архів українського самвидаву: заходи для популяризації культури самвидаву»; Андре Генест, Центр сучасних історичних досліджень у Потсдамі, Німеччина, „Деякі зауваження щодо дослідження самвидаву».

Важливою подією семінару став запуск в Інтернеті спеціального веб-сайту Асоціації http://osa.ceu.hu/samizdat, розробленого працівниками Архіву Відкритого Суспільства (Будапешт, Угорщина) Ольгою Заславською та Сергієм Глушаковим.

Створений Інтернет-ресурсу дозволить, по-перше, забезпечити доступ до колекцій (а надалі і до окремих документів) самвидаву, а по-друге, стане важливим інформаційним джерелом і засобом спілкування для різних організацій, фахівців і вчених різних дисциплін, що цікавляться питаннями недавнього тоталітарного минулого.

На спільному інтернет-сайті дослідницьких організацій самвидаву та опозиційних рухів вже представлена база даних, що містить інформацію про місцезнаходження у фондах архівів і інших сховищ документів самвидаву; список фахівців, що працюють в галузі історії самвидаву, а також новини про заходи (конференції, семінари, виставки), що можуть зацікавити дослідників самвидаву з різних країн.

Функціонування Міжнародної асоціації по вивченню та дослідженню спадщини самвидаву передбачає поетапне здійснення поставлених завдань. При цьому кожний з етапів відрізняється за обсягом і змістом, і, відповідно, вимагає різних підходів, а також наукової, технологічної та фінансової підтримки. Одним із перших етапів було створення Архівом «Відкрите суспільство» у січні 2005 р. бази даних по архівах самвидаву по цілому світу, з яким можна ознайомитися на нашому веб-сайті http://osa.ceu.hu/samizdat. В даний час розробляється електронна версія бази даних, яка згодом з’явиться в Інтернеті. Представлена інформація була зібрана з різних джерел і введена в базу даних відповідно до спеціально розроблених стандартів формалізованого опису.

Крім того, база даних передбачає можливість включення інформації про приватні колекції самвидаву і про окремих експертів, що працюють в наукових галузях, пов’язаних із вивченням самвидаву. Також планується створення бібліографічної бази даних з опцією для перегляду повних текстів представлених публікацій та матеріалів.

Хочемо ще раз нагадати, що проект Міжнародна асоціація по вивченню та дослідженню спадщини самвидаву (The International Samizdat [Research] Association (ISRA) відкритий для участі всіх організацій і окремих дослідників як в Україні, так і поза межами нашої держави.

Музей-архів українського самвидаву при видавництві «Смолоскип», що виступає представником асоціації в Україні, запрошує до співпраці усі зацікавлені організації, архіви та бібліотеки, колекціонерів, дослідників, вчених та всіх охочих, хто зацікавлений в обміні досвідом, в обміні методів організації пошуково-довідкових систем, в обміні ідеями щодо стратегій дослідження при вивченні самвидаву та опозиційних рухів соцтабору, і просимо висловлювати свої власні думки та рекомендації (письмово на адресу редакції) стосовно розвитку та втілення в життя даного проекту.

По додаткову інформацію просимо звертатися до

Олеся Обертаса, директора Музею-архіву українського самвидаву, за тел./факс: +38 (044) 425-23-93 (четвер, п‘ятниця)

або 8-050-903-08-10 (цілодобово), е-mail: [email protected]

Всіх зацікавлених у приєднанні до Міжнародної асоціації по вивченню та дослідженню спадщини самвидаву та участі у цьому вагомому науковому проекті просимо заповнити подану нижче анкету

Анкета на членство у

Міжнародній асоціації по вивченню та дослідженню спадщини самвидаву

(The International Samizdat [Research] Association (ISRA)

Прізвище та ім’я

 

Наукове звання

 

Організація, посада

 

Країна

 

Домашня адреса

 

Робоча поштова адреса

 

Контактна інформація (телефон, факс, електронна пошта)

 

Веб-сторінка в Інтернеті

 

Опис Вашої приватної колекції (короткий опис, а також каталог, адреса в Інтернеті тощо)

 

Загальна інформація: напрями діяльності, дослідницька робота

Самвидав: сфера інтересів, колекції, участь у проектах, конференціях

 

Публікації (найголовніші)

 

Публікації з історії самвидаву

 

Інше

 

Пропозиції

 

 Поділитися