MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Білоруська міліція могла затримати до 500 мітингувальників

27.03.2006    джерело: www.5tv.com.ua
"Беларуськая власть забрала у нас прессу, свободные газети, а теперь забирает у нас наших детей"

Родичі затриманих у Мінську опозиціонерів заявляють - міліція могла затримати до півтисячі мітингувальників. Серед них - кілька сотень жінок. Силовики ж опублікували список - у ньому п’ятдесят дев’ять молодих затриманих мітингувальниць. Чимало батьків, однак, не можуть віднайти у ньому власних дітей. Досі невідома також доля екс-кандидата у президенти країни Аляксандра Козуліна.

Поблизу мінського спецприймальника - упродовж дня чергують кілька сотень людей. Деякі з них тримають плакати - "шукаю сина" або "допоможіть знайти доньку". Затриманих опозиціонерів розвезли в різні райони Білорусії. Правоохоронці відмовляють надавати родичам інформацію про місцеперебування заарештованих. Натомість, повідомляють, що упродовж двох днів затримали не більше сотні людей. На думку ж правозахисників, політв’язнів набагато більше. Вони складають списки зниклих безвісти на підставі свідчень батьків та друзів.
Чоловік:
- Мой син здесь. Беларуськая власть забрала у нас прессу, свободные газети, а теперь забирает у нас наших детей.
Суди над затриманими після розгону майдану та придушення протестів двадцять п’ятого березня - тривають у закритому режимі. Правоохоронці не пускають на засідання ані батьків затриманих, ані журналістів. Не відомо, коли відбудеться суд і над лідером опозиції Аляксандром Козуліним. На п’ятнадцять діб арештували і колишнього посла Польщі у Білорусі Маріуша Машкєвіча. На мить затримання, він відвідував наметове містечко опозиціонерів на Жовтневій площі Мінська. Тим часом перед посольствами європейських держав відбулися мітинги на підтримку політики Аляксандра Лукашенки. Учасники акції вимагають від цих країн втручатися у справи Білорусі.

За інформацією опозиційних інтернет-сайтів, подібні мітиги є обов’язковими для працівників державних установ та навчальних закладів. Зокрема, за інформацію Радіо Свобода, за наказом ректора Університету фізичної культури, студентів відправили мітингувати до посольства Франції. Цей мітинг відбувається поблизу посольства Литви. Посол цієї країни вийшов до протестувальників, щоб вислухати їхні претензії.

Тим часом керівництво Європейського Союзу запросило опозиційного лідера Аляксандра Мілінкєвіча відвідати Німеччину. У Європі хочуть знати, що насправді відбувається у Білорусі. А офіційний Мінськ розпочав масові депортації іноземців. Серед тих, кому наказали виїхати з країни, і російський журналіст Павєл Шєрємєт. За ці кілька днів він побував у кількох відділках міліції та в клінічній лікарні.
Ганна Гороженко, www.5tv.com.ua

 Поділитися