MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Львівщині виявлені останки тіл жертв НКВД-КГБ

19.04.2006    джерело: www.RadioSvoboda.Ua
Галина Терещук
У Жовкві, що на Львівщині, вдруге за останні 5 років виявлені людські останки.

У самісінькому центрі Жовкви, що у Львівській області, в церковному подвір’ї храму Святого Йосафата, знайдені людські кості. За попередньою інформацією ці люди стали жертвами НКВС у 50-ті роки. Втім розкопки не проводяться і кістки залишаються лежати у землі.

Церква святого Йосафата розташована якраз навпроти Жовківської райадміністрації. Нещодавно під час ремонтних робіт на колишньому монастирському подвір’ї виявили людські кістки, які хаотично розкидані, але є й цілі людські залишки.

Деякі з них належать молодим хлопцям і дівчатам. У деяких з них відсутні кінцівки. Працівники Жовківського заповідника в землі знайшли монети 1949 року, що дає підстави стверджувати, що злочини НКВД діялись в 50-ті роки.

У Жовкві наприкінці 40-х –50-роках у місцевих монастирях розташовувався Народний комісаріат внутрішніх справ (НКВС), який у 1954 році перейменували в КДБ.

Жертвами НКВС ставали українці – патріоти. Скільки людей лежить на церковному подвір’ї – невідомо. Розкопано лише квадратний метр території. Канцлер Сокольської єпархії УГКЦ отець Володимир Хоткевич зауважив, що розкопки проводились на аматорському рівні.

«Ми повідомили місцеву владу про страшну знахідку, але нічого не робиться. Мало б проводитись слідство».

Більше 50-ти років церковне подвір’я було місцем вічного спочинку колишніх жовківчан. У землі працівники історичного заповідника знайшли дві гільзи, є сліди від куль на людських останках.

Але це не стало підставою для місцевої влади проводити розкопки і ексгумацію. Жовківська районна прокуратура досі не порушила кримінальну справу, оскільки, за словами заступника районного прокурора Володимира Гаврилюка, не має слідів злочину.

«Наскільки мені відомо, кримінальна справа не порушена».

Жовківська районна прокуратура не порушила кримінальну справу і за фактом знайдених у 2002 році в підвалах монастиря Різдва Христового останків 225 людей, в тому числі 80 дітей, найменшій жертві було 4 місяці.

На деяких черепах був виявлений кульовий отвір, інші були розколені. На стінах монастирського підвалу під час розкопок я бачила сліди засохлої крові.

Людей катували, стверджують висновки експертизи. За даними експертної комісії, люди стали жертвами радянської таємної поліції.

Останки ексгумовані і вже котрий рік їх не ховають: місцева влада каже, що на це не має грошей…Нещодавно кості поскидали у 2 мішки.

Єпископ Сокольської єпархії Михайло Ковтун зазначає, що непоховані за обрядом душі є великим гріхом для сучасників:

«Це є тягар не тільки над тими, хто до злочину причетний, а й над усіма нами: це наші люди, які вимагають від нас пошани і належного пошанування».

Якби кожен мешканець Жовкви пожертвував кілька копійок на поховання своїх земляків, то уже б давно у місті стояв величний хрест за невинними жертвами радянського часу. Однак городяни вказують на владу, влада – на брак грошей, прокуратура на те, що це не її компетенція. Словом, кожен знаходить крайнього, а тим часом людські останки й надалі лежать у землі, а інші перекидають з місця на місце, як мішки з картоплею.

18 квітня 2006

 Поділитися