MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Від Чорнобиля можуть померти 60 тисяч людейПредставники екологічних організацій України обурені заниженими даними, оприлюдненими ООН i МАГАТЕ щодо наслідків Чорнобильської катастрофиУ Івано-Франківську відзначатимуть 21 річницю Чорнобиля мітингом-реквіємомСьогодні минає 21 рік після аварії на Чорнобильській АЕССьогодні – 35-а річниця аварії на Чорнобильській АЕССьогодні – День пам’яти про чорнобильську катастрофуКерівництво ДСП «Чорнобильська АЕС» ігнорує журналістів«Чорнобиль №…», або чому Україна стає екологічно небезпечною?Тридцять літ на багряному полі…Страсбурзький суд пропонує Україні «по-дружньому» віддати борги чорнобильцямПравозахисник: Донецький суд уночі знущається з інвалідів-чорнобильцівРезолюція Форуму громадських організацій чорнобильців УкраїниФорум громадських організацій чорнобильцівЧи можуть пенсіонери, «діти війни» та «чорнобильці» звернутися до Європейського суду з прав людини у захисті своїх прав?Влада б’є нижче поясу по дітях війни та чорнобильцяхДепутати Чортківської районної ради на Тернопільщині звернулися до найвищих посадовців України з пропозицією врегулювати на державному рівні проблему законних доплат пенсіонерам, які мають статус «дітей війни» та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофиФахівець з Чорнобиля: Атом не буває мирнийМіністерство Енергетики оголошено джерелом небезпекиМінприроди не дає дозволу на будівництво радіоактивного сховища у Чорнобильскій зоніЕкологи проти сховища у Чорнобильскій зоні

Ризик Чорнобиля недооцінений, - Greenpeace

20.04.2006    джерело: www.radiosvoboda.ua
"Тепер ми маємо справу з людьми, які помітно слабші, ніж були їх батьки і діди" - вважає Доктор Оксана Лозова

Довгострокові наслідки чорнобильської аварії для здоров’я людей сильно недооцінені, стверджує міжнародна екологічна організація "Грінпіс".

За офіційними даними ООН, з вибухом реактора 20 років тому пов’язано близько 4 тисяч смертей від ракових захворювань. "Грінпіс" дає іншу цифру: 100 тисяч. Більшість таких випадків, сказано в доповіді організації, припадає на Україну, Білорусь і Росію.

Доктор Оксана Лозова, що працює в дитячій лікарні Рівного в 300 кілометрах на захід від Чорнобиля, вважає, що події 1986 року позначаться ще на багатьох поколіннях.

"Я думаю, що все-таки зіграла свою роль в Чорнобилі іонізуюча радіація, накопичення цезію в організмі. І зараз у старших дітей ми бачимо слабкість, навіть у молодих людей, які, в принципі, не повинні були б хворіти, - говорить вона. - Тепер ми маємо справу з людьми, які помітно слабші, ніж були їх батьки і діди. Вони захворюють вже в тому віці, коли повинні були б бути здоровими".

"Величезна недооцінка"

Вибух і пожежа на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції 26 квітня 1986 року став найсерйознішою аварією в історії світової ядерної енергетики. Радіоактивна хмара накрила тоді величезну площу Східної Європи, і в заражених зонах до цих пір живе декілька мільйонів осіб.

У тільки що оприлюдненій "Грінпісом" доповіді сказано, що недавні дослідження підтверджують: чорнобильська радіація стала - або стане в майбутньому - причиною 100 тисяч смертних випадків від раку, а офіційні дані, якими оперує Міжнародне агентство ООН по атомній енергії (МАГАТЕ), - це величезна недооцінка людських страждань.

Екологічна організація підкреслює, що радіація вражає імунну і дихальну системи, систему кровообігу, а також викликає збільшення ембріональних дефектів і родових травм.

Твердження ці суперечливі, і в самому "Грінпісі" визнають, що без проведення додаткових масштабних досліджень однозначні висновки про те, як позначився Чорнобиль на здоров’ї людей насправді, зробити неможливо.

 Поділитися