MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Відновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постановуХарківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтвоОдеса в жалобі. Підсумки тижняХімічна зброя, цивільні у російському полоні, третина України забруднена мінами — підсумки тижня‘Довкілля не буде мовчати’, — Руслан Стрілець Сім із десяти людей у світі хочуть, щоби їхні уряди підтримували Україну Росія вивозить старшокласників з окупованої Луганщини до військової академії в КостроміХто може звільнитися з військової служби та як це зробитиУстанови виконання покарань під час війни18 липня – головне за день30 грудня – головне за деньСтратегія реформування медичного обслуговування в’язнів (оновлено)20 грудня – головне за деньПацієнти з діабетом можуть залишитися без сучасних ліків6 грудня – головне за деньЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 58-59/ Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.01.2021 ‒ 31.01.2021 Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 55 Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.12.2020 ‒ 31.12.2020. Ч. І 1 грудня – головне за деньП’ять років реформі пенітенціарної медицини: сумний ювілей25 листопада – головне за день

Якщо тобі «журналіст» ім’я - важко приходиться в Україні

25.04.2006   
Юрій Чумак, ХПГ
За повідомленням «Центра екстремальної журналістики», 19 квітня в Україні зафіксовано щонайменше 2 порушення прав журналістів на доступ до інформації.

1. Цього дня кореспондентові і фотокореспондентові видання «Комерсант-Україна» не вдалося пройти до приміщення Київської мерії для виконання редакційного завдання. Нова охорона будинку порекомендувала журналістам звернутися до прес-служби мерії. Проте, як з’ясувалося, співробітники прес-служби звільнені, тому виявилося, що сприяти журналістам було нікому.

Після того, як фотокореспондент спробував зняти нових охоронців мерії, один з них розлютувався і почав переслідувати журналіста. Пояснення журналістів про права, передбачені Законом України «Про друковані ЗМІ» на охоронця враження не вдіяли.

За словами журналістів, помічник одного з депутатів Київської міськради повідомив, що пройти на територію мерії не удасться. Він відзначив, що одна з помічниць нового мера Леоніда Черновецького категорично заборонила охоронцям пускати журналістів у мерію.

 

2. У Донецькій області 19 квітня кореспондент телекомпанії НТН Олександр Наумов і його оператор намагалися зняти сюжет на березі одного з водоймищ. І піддалися нападові співробітників державної служби охорони.

Нападаючі зажадали знищити відеокасету з відеокамери, а одержавши відмову, спробували силою відібрати камеру в оператора. Як пояснюють у Центрі громадських зв’язків УМВС у Донецькій області, водоймище є режимним об’єктом, тому зйомка на ньому категорично заборонена. Знімальна група проникнула на територію об’єкта в автомобілі працівників СЕС, що приїхали взяти проби води. Співробітники служби охорони, побачивши журналістів, що не мають спеціального дозволу на відвідування греблі водоймища, спробували перешкодити проведенню зйомок.

 

Подібні факти свідчать про те, що не зважаючи на певний позитивний поступ із свободою слова в Україні, який є наслідком «Помаранчевої» революції та заходів, ініційованих центральним керівництвом держави, спрямованих на забезпечення прозорості та демократичності у висвітленні діяльності влади, місцеві можновладці й досі у відносинах з журналістами надають перевагу принципам «забороняти та не пускати». Причому, таке відбувається і у «помаранчевому» Києві, і у «біло-блакитному» Донецьку.

 Поділитися