MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Вже отримали дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів Невидимі бранці КремляВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Судитимуть 6 російських військових, які розстріляли родину на Житомирській трасіГенерали брешуть. Дайджест російських протестів‘Я бачив, як співробітники ФСБ вивозили українських дітей на територію Білорусі’Застрелили собаку одного з затриманих, аби залякати Били прикладами зброї та ставили на колінаПолонений правозахисник Максим Буткевич став лавреатом Національної правозахисної преміїРФ скоїла понад пів тисячі злочинів проти українських журналістів і медіа від 24.02.2022 Військові та цивільні українці на лаві підсудних у Ростові-на-ДонуВійна і національне питання. Дайджест російських протестівВацлав Гавел і УкраїнаДворівнева система тортур: катування українців у Харківській області під час окупаціїЄСПЛ розгляне скаргу щодо Олексія Кисельова, колишнього командира корабля ‘Славутич’Катування та рабська праця: Росія планує побудувати десятки нових в’язниць для українців — APРосійські військові облаштовують свої шпиталі у колишніх дитячих таборахАналітична інформація щодо насильницьких зникнень в Україні‘Навіть наявність доказів не гарантує покарання винних у катуванні’ — Геннадій ТокаревРосія утримує щонайменше 126 жінок у полоні

МВС вводить у дію українське «правило Міранди»

26.04.2006   
Юрій Чумак, ХПГ
У МВС України розроблено та надіслано для виконання у підпорядковані підрозділи перелік основних прав, які повинні зачитуватися працівниками міліції безпосередньо на місці затримання осіб.

З метою забезпечення дотримання прав та свобод громадян, які затримуються працівниками органів внутрішніх справ з підозрою у скоєнні злочину чи адміністративного правопорушення, у Міністерстві внутрішніх справ України розроблено та надіслано для виконання у підпорядковані підрозділи перелік основних прав, які повинні зачитуватися працівниками міліції безпосередньо на місці затримання осіб.

Віднині, у разі затримання особи за підозрою у скоєнні злочину, безпосередньо на місці затримання працівник міліції повинен їй повідомити:

·  Ви затримані за підозрою у вчиненні злочину…

·  Згідно з Конституцією України та чинним законодавством Ви маєте право на захист.

·  Ви є вільним у виборі захисника, маєте право на побачення з ним, до першого допиту.

·  Ви маєте право у будь-який час оскаржити у суді своє затримання; вимагати перевірки судом чи прокурором правомірності затримання.

·  Ви маєте право знати у чому ви підозрюєтеся, подавати докази, заявляти клопотання і відводи.

·  Ви маєте право давати показання або відмовитися давати показання.

При адміністративному затриманні особи безпосередньо на місці затримання працівник міліції повинен їй повідомити:

·  Ви затримані у зв’язку із вчиненням адміністративного правопорушення…

·  Згідно з Конституцією України та чинним законодавством Ви маєте право на захист.

·  Ви маєте право захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника.

·  Ви маєте право у будь-який час оскаржити у суді своє затримання.

·  Ви маєте право знати мотиви затримання.

·  Ви маєте право давати пояснення.

Згідно з вказівкою Міністра, упродовж найближчого часу керівники органів внутрішніх справ повинні організувати вивчення вказаних вимог працівниками міліції, а також контролювати їх неухильне виконання.

Нагадаю, що у липні 2005 року Президент України Віктор Ющенко доручив Міністерству внутрішніх справ навчити своїх працівників правилам спілкування з громадянами, згідно з міжнародними стандартами.

В багатьох країнах існує правило, засноване на тому, що карне судочинство забезпечує обвинувачуваному право на захист, і він може давати показання тільки в присутності адвоката.

В Америці є правило «Міранди», назване за прецедентом у справі Ернесто Міранди, якому поліція не роз’яснила, що він може не давати показання, а дані ним показання можуть бути використані проти нього в суді. Це сталося у 1966 році. Позивач домігся скасування Верховним судом США вироку, винесеного на підставі добровільного визнання, зробленого в ході багатогодинного допиту.

У такий спосіб і ввійшло в правову культуру США знамените «правило Міранди», відповідно до якого поліцейські при арешті підозрюваних зобов’язані повідомляти їм про  їхні права. Якщо при затримці не було вимовлене традиційне формулювання «ви маєте право зберігати мовчання», цей недогляд може стати основою для виправдання злочинця.

В нашій країні ця норма поки що вводиться внутрішніми інструкціями МВС і приписів законів, за яких, при недотриманні працівниками міліції українського «правила Міранди» підозрюваний отримав би відповідне пом’якшення, ще не існує.

 

 Поділитися