MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

День українського політв’язня: 52 роки тому КДБ розпочав операцію ‘Блок’Пам’яті Василя Овсієнка‘Членові Гельсінської групи на волі бути не можна було: якщо закінчувався термін — йому робили нову справу’, — Василь ОвсієнкоПомерла Валентина Попелюх, удова Василя Стуса Сьогодні – День українського політв'язня1 вересня – головне за деньБабий Яр, или Память о том, как в народ превращалось строптивое племяПам’яті Сергія Ковальова «55 років від початку громадянського спротиву в СРСР (1965–1966)» – чергова частина пам’ятних конвертів Бабий Яр – это память о чём? это чья память?Лауреатом премії імені Василя Стуса став Влад Троїцький«Історія – це не те, що було, а те, що написали». До 70-річчя Василя ОвсієнкаЗ-за ґрат, з-за втрат, з-за німоти…Звернення до Президента УкраїниВ оккупированном Крыму запрещена даже память о депортации крымских татарВиставка «Мустафа Джемілєв і українські шістдесятники: солідарна боротьба за спільну свободу»Базарська трагедіяЦінності та принципи діяльності УГГ й сучасного правозахисту: спроба порівнянняЕтичні засади правозахисного руху в Україні 60–80-х рр. ХХ ст.Імперія зла

У Донецьку з’явився проект туристичного маршруту місцями пам’яті Василя Стуса

28.04.2006    джерело: 5tv.com.ua
У Донецькій області є багато стусівських місць – будинки, де народився і жив літератор, школа, де працював, гімназія імені Стуса на околиці Донецька та філологічний факультет Національного Університету, де він навчався.

У Донецькій області є багато стусівських місць – будинки, де народився і жив літератор, школа у Горлівці, де працював, гімназія імені Стуса на околиці Донецька та філологічний факультет Національного Університету, де він навчався. Тут навіть є єдина офіційна меморіальна дошка на його пам’ять. Але все це зроблено без допомоги владних структур.

Племінниця Стуса, Тетяна Стус-Чередниченко, нагадує, що її будинок залишився одним з небагатьох місць у Донецьку, де пам’ять поета шанують. Свого часу Донецький краєзнавчий музей повернув родині Стуса всі документи, що були у невеличкій експозиції. Вона й була єдиною офіційною. Тетяна каже, що родина робить усе можливе, але влада поводиться немов випадкові сусіди з вулиці.

Для створення літературно-краєзнавчого маршруту багато зусиль докладає відома у Донецьку громадська діячка Марія Олійник.

Марія Олійник, Всеукраїнське товариство «Просвіта»:

- Весь світ цікавиться життям і творчістю Стуса, а на превеликий жаль, Донеччина цих місць не знає, за винятком тих шкіл, які мають відношення до Стуса, діти навіть не чули про таке ім’я.

У школі, в якій навчався Василь Стус, залишилося зараз усього 26 учнів. Батьки не бажають віддавати дітей до школи, дістатися до якої є проблемою. Не через віддаленість, а через стан доріг. Марія Олійник включила до свого маршруту і цю школу.

Але ремонтувати її нікому. Всього у кількох сотнях метрів від цієї школи є інша. Вона теж стара, але добре відремонтована, тут є комп’ютери, інше сучасне обладнання. Навчається багато дітей. Свого часу в ній навчався теж «славнозвісний» донеччанин - Рінат Ахметов.

 Поділитися