MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

30 квітня 2006 р.: У Бабиному Яру вшанували жертв Голокосту

01.05.2006    джерело: www.5tv.com.ua

Офіційно День катастрофи та героїзму єврейського народу відзначають у річницю повстання євреїв у Варшавському гетто в 1943-ому році. На жалобний мітинг у столиці прийшли родичі загиблих та ті, хто рятував євреїв під час Другої світової війни.

Праведник світу. Той, хто чуже життя цінує не менше за своє. Для жертв геноциду - ці люди майже святі. Їх імена викарбовують на стіні у Саду Праведників світу в Єрусалимі. Життя двох людей у 1941-му врятувала 81 річна киянка Ольга Рожченко. Вона майже півтора роки переховувала у своїй квартирі двох подруг - Маню та Гелю. Таких праведників світу, як пані Ольга, в Україні - більше півтори тисяч.

Ольга Рожченко, Правденик світу:
- Они пошли со всей массой людей прямо как на демонстрации, но только с вещами. Больных тянули на колясках, страшное было зрелище. Я услышала стук и открыла окно и увидела Гелю. Они упали и закричали: "Наших всех расстреляли!"

Біля пам’ятника загиблим у Бабиному Яру лунає спільна молитва. Головний рабин України читає імена  розстріляних у Бабиному Яру. Тут поховані 30 тисяч людей. Всього під час Холокосту єврейський народ втратив шість мільйонів.

Азріель Хайкін, головний рабин України:
- Поколение, которое пережило это, они уходят и мы стараемся в школах, синагогах. Мы это помним. Это невозможно забыть.

У радянські часи, коли влада забороняла проведення подібних мітингів, до Бабиного Яру приходило більше людей ніж зараз - констатують представники єврейської спільноти. Тому кажуть, що будуть робити все для того, аби людство не забуло слова Холокост.

Наталка Тугузова, Михайло Путята, 5 канал

 Поділитися