MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Омбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Обмовив себе під загрозою тортур: російський суд залишив чинним вирок Максиму БуткевичуНевидимі бранці КремляВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Приречені на муки: проблеми звільнення з місць позбавлення волі через тяжкі захворювання“Гаряча кава” або 10 ударів по сідницях гумовим кийком, — як у Первомайської виправної колонії №117 зустрічають новоприбулихЗвіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 День українського політв’язня: 52 роки тому КДБ розпочав операцію ‘Блок’Як у 2023 році росіяни відмовлялися воювати в УкраїніЗвіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораГромадська приймальня ХПГ у Києві: підсумки рокуЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської спеціалізованої туберкульозної лікарні №89Узагальнення нормативних актів щодо державної допомоги жертвам війниЗвіт за результатами моніторингового візиту до Чернігівського слідчого ізолятораУбиті, поранені, катовані — Кабмін створить Реєстр постраждалих від російської агресії осібНа фронт — лише морально готових? Законопроєкт про ‘мудру’ мобілізаціюЗвіт за результатами моніторингового візиту до Менської виправної колонії №91Звіт за результатами моніторингового візиту до Новгород-Сіверської установи виконання покарань №31

Ласкаво просимо, або в’їзд заборонено

03.05.2006   
Юрій Чумак, ХПГ
Фактично під таким гаслом відбувались події у цій дивній історії, в якій фігурують студент-іноземець та чиновники з «відділу по боротьбі з релігією».

Громадянин Ізраїлю, палестинець за національністю, Малік Х. приїхав до України отримувати вищу освіту. Захотілось хлопцю стати лікарем. Наша медична освіта вважається якісною, отже - ласкаво просимо до України!

Спочатку Малік навчався у Донецьку, потім переїхав до Харкова. І все було б гаразд, аби не прискіпливі харківські чиновники від релігії, які звинуватили Маліка у незаконній місіонерській діяльності.

Справа в тому, що у 2004 р., під час священного мусульманського місяцю рамазан, Малік прийшов до своїх земляків-студентів у гуртожиток Автошляхової академії. Вони разом молилися, причому, читав Коран саме Малік. Пильні чиновники з облдержадміністрації та Харківського міськвиконкому їх за цією справою «застукали». «Ну то й що», - скаже читач, - «яке ж правопорушення є у тому, що люди віруючі моляться Богу»? А от крючкодери з високих кабінетів вирішили: якщо Малік вів молитву, він - священик, імам, але ж приїхав в Україну під виглядом студента. Отже - порушив існуюче законодавство про міграцію. Те, що в ісламі є релігійним каноном - у випадку, якщо нема священика, віруючі самі вибирають поміж себе «тимчасового імама» на одну молитву (як правило, самого обізнаного у Корані) - для харківських бюрократів-«релігієзнавців» виявилося підставою для звинувачення людини у правопорушенні.

І летить з відділу у справах релігії облдержадміністрації до Відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України у Харківській області акт, на підставі якого… Маліку радикально скорочують термін перебування в Україні. Тобто - їдь додому, медична освіта «накрилася».

Збентежений юнак, одначе, з таким розвитком подій не погодився. Він звернувся по правову допомогу до громадської приймальні Харківської правозахисної групи. Там йому надали адвоката, за допомогою якого вдалося відстояти свої права і скасувати необґрунтоване рішення місцевого МВС.

На цьому майбутній лікар не зупинився і вирішив опротестувати в суді сам безглуздий акт, на підставі якого його ледве не вислали з України. Проте, тут почалися дивні речі. Виявилося, що цього документу просто… не існує. У міськвиконкомі такого акту й не було, чиновники облдержадміністрації його не можуть знайти, мало того - за їх словами, до Відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб вони нічого не надсилали. Цікаво, що в адвоката Маліка є лист з цього відділу, в якому інформується, що рішення про скорочення терміну перебування палестинця в Україні було прийнято на підставі цього сумнозвісного акту. Однак, за запитом суду, той же відділ надав відповідь, що такий папір до них не надходив. Куди подівся документ, на підставі якого Малік ледве не позбувся права знаходженні на території Україні - невідомо. Чудеса, на які не здатен навіть Коперфільд!

Протягом 2005 р. суд з цієї справи проходив мляво, засідання постійно переносилися. А потім справа й зовсім «завмерла».

Однак, головне, що Малік успішно продовжує своє навчання, має всі шанси отримати у Харкові вищу освіту лікаря. Нехай йому щастить! А чиновники нехай «здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України» (ст. 6 Конституції України), а не вигадують неприємностей для інших та пригод на свою голову.

 

 Поділитися