MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Білорусь: Стрілянина, вибухи, барикади. Загинув протестувальникВикладачку сумського вишу засудили за вимагання ‘благодійного внеску’Четверо запорізьких міліціонерів покарані за систематичне вимагання та отримання хабарівЗапоріжжя. Вибухи.Владо, нарешті дай відповідь людям: гримітимуть вибухи у їхньому селі, чи ні?...Добкін не заперечує можливості тиску на вчителів ХарківщиниДобкін вважає, що справі Климентьєва приділяють забагато увагиКернес і Добкін штовхають людей на барикади?Суд скасував вирок Пенчуку за вимаганняПарламент взявся за ДобкінаЗаборонено заборонятиЄдність та боротьба протилежностей. В голові у харківського міського головиДепутат чекає на відповідь від Добкіна в судіМер Харкова «відставлятися» не бажаєГолова Харківської обласної організації УНП Василь Третецький подав до прокуратури скаргу на бездіяльність Харківського міського голови М.Добкіна. Нижче наводимо повний текст скаргиДобкін – кращий серед гіршихКомісія з журналістської етики: позбавлення акредитації кореспондента «Комерсант-Україна» в Харкові - переслідування за критикуМер Харкова наполягає на репресіях проти небажаних журналістівЗаява з приводу відмови встановити у Харкові пам’ятник жертвам голодоморуДобкін заборонив Українській автокефальній православній церкві освячувати воду на Водохрещення (доповнено)

Харківські вибухи: чи розкрито злочин?

04.05.2006   
Георгій Кобзар
У Великдень, який цього року припав ще й на день народження «вождя світового пролетаріату», в двох харківських супермаркетах - «ЮСІ» та «Сільпо» - прогриміли вибухи.

Хроніка подій:

Бомби спрацювали майже одночасно - між першим і другим вибухами пройшло всього 8 хвилин, причому в обох випадках вибуховий пристрій знаходився в шухлядах камер схову. Перший вибух відбувся в супермаркеті торговельної мережі «ЮСІ» по проспекту Людвіга Свободи, у 11.40. Другий - у супермаркеті мережі «Сільпо» що на проспекті Перемоги. Обидва супермаркети знаходяться неподалік один від одного, на Олексіївці, - одному зі спальних районів Харкова. За даними міліції, спрацювали саморобні вибухові пристрої, потужність кожного з яких була еквівалентна 200 гр. тротилу.

У лікарню швидкої допомоги з місця події доставили 14 чоловік: два чоловіки постраждали в «ЮСІ», 12 - у «Сільпо». Згодом число потерпілих зросло до 21, у їхньому числі - контужена дворічна дитина. Гірше за всіх довелося жінці похилого віку - у неї перелом стегна і черепно-мозкова травма. Семеро виїхали майже одразу додому, після того, як їх оглянули і надали першу допомогу. Життю потерпілих, на щастя, ніщо не загрожує. Керівництво міста та супермаркетів вже пообіцяло надати всім постраждалим від вибухів матеріальну допомогу.

По Харкову поповзли чутки, одна жахливіше за іншу. Наприклад, одна з місцевих радіостанцій повідомила, що бомби закладені ще в 12 супермаркетах, - зреагувавши в такий спосіб на перевірки, що сапери-кінологи провели у всіх великих супермаркетах Харкова. Через інцидент були оточені і закриті інші супермаркети міста. Однак паніку ця помилка, на щастя, не викликала.

Нагадаю, що 19 березня в 16.35 у магазині «Сільпо-96» по вул. Гвардійців Широнинців також відбувся вибух саморобного вибухового пристрою. Щоправда, тоді напередодні в міліцію подзвонив невідомий і попередив про акцію, тому персонал і відвідувачів встигли евакуювати. Вибух прогримів під час пошуку небезпечного пристрою (воно було закладено на одному зі стелажів із продуктами). Тоді обійшлося без жертв. У коло підозрюваних потрапили всі звільнені працівники, розглядалася також версія про несумлінну конкуренцію.

На відміну від інших кримінальних резонансних справ, що стрясали Харків останнім часом (таких, як пограбування та розстріли інкасаторів) цього разу злочинців знешкодили напрочуд швидко.

Як це сталося, версія слідства:

Цікаво, що затримати зловмисників вдалося завдяки небайдужим харків’янам: на інтернет-форумах місцевої Медіа-групи «Об’єктив» та «Української правди» користувачі інтенсивно обговорювали усі версії щодо подій, що стурбували все місто, одна з яких і виявилася правильною. «Форумчани обговорювали кілька версій трагедії: політика, вимагання, варіант так званого «наїзду» на супермаркети, психічні захворювання винуватців вибухів і, навіть, російський слід. Спрацювала версія про вимагання», - зазначив Олександр Сирота, представник Міністра МВС України в Харківській області. Правоохоронці уважно відслідковували повідомлення з Інтернету, крім того, було чимало дзвінків, люди повідували досить корисну інформацію. В тому числі, і завдяки цьому, міліція швидко вийшла на слід.

До того ж, один з молодиків був зафіксований на камеру відеоспостереження в супермаркеті «ЮСІ» під час того, як залишав пакет у камері схову, що пізніше вибухнула. Це теж допомогло в пошуках.

Отже, ті, хто здійснив вибухи у харківських супермаркетах, були затримані вже на четверту добу після події. Винними у вибухах правоохоронці наразі називають двох харків’ян - обом молодим людям ледве більше тридцяти років. Принаймні, за інформацією слідства, саме вони підклали вибухові пристрої і 22 квітня в обидва супермаркети на Олексіївці, і 19 березня в супермаркет «Сільпо» на Гвардійців Широнинців. Судячи зі знайденого при обшуку креслення саморобного вибухового пристрою, затримані молодики не є професіоналами-підривниками. Скоріше за все, вони не збиралися калічити людей, бо, як і першого разу, телефонували з застереженням про вибухи. Але горе-підривники прорахувалися із часовим механізмом у вибухових пристроях і той спрацював раніше, ніж планувалося - із попередженням вони запізнилися.

Зловмисники останнім часом ніде не працювали та зловживали алкоголем. Необхідні були гроші - от і знайшли «легкий засіб» їх добування. За якийсь час до трагедії, стверджує міліція, власники деяких харківських супермаркетів одержали електронною поштою листа з вимогою перерахувати по п’ятдесят тисяч доларів нібито на підтримку «якоїсь політичної сили, що виявить себе пізніше» (назва «політичної сили», запевняють правоохоронці, у листі не фігурує). Гроші пропонувалося перелічити на рахунок в одному з банків або на банківські картки. Політичну версію слідство категорично відкидає, як, утім, і версії про переділ ринку продуктів харчування і конкуренцію між супермаркетами.

Обом затриманим дотепер інкримінувалося особливо злісне хуліганство, але вже зараз правоохоронці заявили про перекваліфікацію кримінальної справи за статтею про вимагання. «Кримінальну справу за статтею «терористичний акт» не порушили тому, що нам поки невідомі мотиви злочину. Поки мова йде тільки про вимагання, але, можливо, справа знову буде перекваліфікована», - пояснив Олександр Сирота.

Правоохоронці рапортують про успішно проведену операцію. Однак керівництво постраждалих супермаркетів допоки утримується від коментарів і версію міліції підтверджувати не поспішає.

Є питання:

У цій справі поки що багато незрозумілостей. Наприклад, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявляв, що спільними зусиллями СБУ та міліції було ще затримано й третього злочинця. Луценко навіть повідомив, що всі троє затриманих визнали свою провину і що зараз у міліції немає даних, які б свідчили про інших зловмисників, причетних до вибухів. Однак, пізніше повідомлення про «третього» поступово зійшли нанівець і зараз, коли журналісти допитуються про нього у харківських правоохоронців, ті тільки знизують плечима. Проте, за інформацією з надійних джерел, «третій» все ж таки існує, але ним опікується СБУ і міліціонерам наказано не теревенити про нього…

Якщо справу повністю «повісять» на двох безробітних, які, до того ж, частенько докладалися до чарки, вийде, що харківські супермаркети вибухали, тому що ці двоє «бухали». Все дуже просто і … неправдоподібно. Якщо вірити описам зловмисників, що їх зробило слідство, вони скоріше схожі на виконавців злочину і аж ніяк - на його організаторів.

У Харкові ринок супермаркетів ще не переповнений, одначе, тут присутні «Taргет», «Рост», «Класс», Вillа, «Восторг», «Пятерочка» та інші. Чому підривали саме супермаркети ««ЮСІ» та «Сільпо», причому, останньої торгівельної марки - двічі? Питань, поки що, більше, ніж відповідей.

«Кому війна, а кому й - рідна мати»:

Схоже, що навіть в цій ситуації новий харківський мер вирішив скористатись нагодою, щоб трохи попіаритись. На сайті міськради з’явилось повідомлення про «вшанування співробітників міліції, які розкрили злочин», в якому взяв участь міський голова М. Добкін та про те, що пан мер особисто зустрічався з обвинуваченими та пожурив їх за скоєне.

Мабуть, новій місцевій владі настільки кортить «засвітитись» перед телекамерами, що вона вкотре забула українське законодавство. Бодай для відомчої міліцейської статистики злочин вважається розкритим, коли обвинувальний висновок затверджено прокурором і справа передається до суду.

Досудове слідство тільки розпочалося, а з точки зору мера двох підозрюваних вже достатньо для вирішення проблеми, тобто розкриття злочину. Як новоявлений «Бетмен» він вже готовий своїми «крилами» захистити харків’ян. Однак така «запрограмованість» однієї версії - чи не стане вона на перешкоді встановлення істини у цій справі?

Інформація для роздумів:

Харківська фірма «ЮСІ» в основному спеціалізується не на торгівлі, а на випуску побутової хімії. Роздрібна мережа «ЮСІ» - це філії у 8 містах України, 63 магазина «ЮСІ» «Товари для дому» і 4 супермаркети в Харкові. Явними конфліктами діяльність фірми не відзначена. Однак, ходять плітки, що на «ЮСІ» здійснюється тиск із метою забрати в неї непрофільний актив - Харківський велосипедний завод, який фірма викупила ще наприкінці 90-х років.

«Сільпо» з’явився у Харкові нещодавно - в листопаді минулого року, і тепер досить швидко й агресивно завойовує ринок, використовуючи низькі ціни. «Сільпо» - один із самих удалих проектів «Фоззі груп», що, крім того, включає супермаркетну мережу «Фоззі-Фора». У Харкові ходили завзяті чутки про давню дружбу між Петром Ющенко і генеральним директором «Фоззі груп» Володимиром Костельманом. Тому «Сільпо», як кажуть, мав деякі «пільги» від місцевої влади, що дратувало його конкурентів. З приходом до влади в місті тандему «регіоналів» Добкін-Кернес, це роздратування могло зрости. «ЮСІ» і «Сільпо» знаходяться по сусідству. А це наводить на думку, що ціль акцій - залякати людей, щоб вони не заходили саме в ці магазини.

 Поділитися