MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Заява Amnesty International – позиція ініціативи «Трибунал для Путіна»Євген Захаров: Коли наступали росіяни, ув'язнених звільнили і вони пішли давати відсіч вороговіСлідчий КольчикОпис справ, які розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у першій половині 2021 року «55 років від початку громадянського спротиву в СРСР (1965–1966)» – чергова частина пам’ятних конвертів 2020: не було гіршого року в царині прав людини після Революції гідностіКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у другій половині 2020 рокуКримінальні провадження за статтею 111 КК України щодо журналістівПро людей забули. Амністія шкодить рейтингу президента?Чи є COVID-19 у пенітенціарних установах та СІЗО?Короткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у першій половині 2020 рокуЧи готова кримінально-виконавча система України до протидії коронавірусу?Заходи проти поширення епідемії COVID-19 в пенітенціарних установах УкраїниЗагальні настанови та рекомендації щодо запобігання та контролю над поширенням COVID-19 у в’язницяхКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у другій половині 2019 рокуБезпека в Україні жертв переслідувань авторитарними режимами країн колишнього СРСРКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2017 роціКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у першій половині 2017 рокуЗаява українських правозахисних організацій щодо конкурсу на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людиниКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2016 р.

Права людини в Україні: на жаль, і надалі нема чим особливо пишатися

24.05.2006   
Юрій Чумак, ХПГ
23 травня «Міжнародна амністія» прeзeнтувала свій черговий річний звіт про стан з правами людини у свiтi. Доповідь «Міжнародної Амністії»-2006 стосується 150 країн, розглядає проблеми прав людини, якими опікувалась органiзацiя впродовж 2005 року, та відображає дiяльнiсть з просування прав людини i кампанії з подолання різних порушень прав людини. Виходячи з цьогорічної доповіді, ситуація з правами людини в Україні покращилася, але до якісного прориву ще далеко.

Як вважають представники «Міжнародної Амністії», в Україні справді можна спостерігати певне покращення ситуації з правами людини, але робити тут якийсь остаточний позитивний висновок ще зарано. Правозахисники повідомляють про знущання над затриманими з боку міліції, торгівлю людьми, антисемітські та расистські напади тощо.

За даними «Міжнародної амністії», торік надійшло понад тисячу скарг у зв’язку зі знущанням в українських органах внутрішніх справ, проти підозрюваних «правоохоронців» порушено 226 кримінальних справ. Одна з причин, чому міліціонери вдаються до насильства над затриманими, на думку експертів «Міжнародної амністії», полягає в низькому рівні професійної підготовки міліціонерів.

Серйозне занепокоєння з боку правозахисної організації «Міжнародна амністія» викликають також повідомлення про антисемітські та расистські інциденти в Україні. За даними Ради євреїв колишнього Радянського Союзу, в Україні у 2005 році сталося вісім нападів на євреїв та їхні установи. Йдеться про акти вандалізму на стінах синагоги та єврейських культурних центрів в Івано-Франківську, Ізмаїлі, Житомирі, Вінниці. У Львові невідомі розписали антисемітськими та антивірменськими гаслами стіни вірменської церкви. У Києві скінхеди напали на темношкірого американця. На думку правозахисників з «МА», в Україні ведеться недостатня робота, аби запобігти таким випадкам.

Правозахисники згадали й про торгівлю людьми, яка залишається для України серйозною проблемою. «Україна й надалі належить до тих країн, з яких велику кількість чоловіків, жінок та дітей продають за кордон», - наголошується в звіті «Міжнародної амністії». Що ж стосується свободи слова, то тут, навпаки, можна говорити про відчутні позитивні зрушення. Водночас правозахисники критично висловлюються стосовно перебігу процесу в «справі Ґонґадзе»:

«Міжнародна амністія» занепокоєна тим, що цей процес не сприяє притягненню до правової відповідальності всіх тих, хто причетний до вбивства журналіста. Незважаючи на те, що вже чимало зроблено для розкриття цього злочину, ми закликаємо продовжити ретельне розслідування і нарешті встановити відповідальних та замовників убивства».

Минулого року до найбільш нагальних проблем з порушенням прав людини в Україні «Міжнародна Амністія» відносила: тортури та жорстоке поводження із громадянами під час їх утримання під вартою в міліції, обмеження свободи слова та зборів, насильство над жінками, недостатній захист біженців і шукачів притулку, безкарність високопосадових злочинців. Цей список був складений внаслідок постійного ретельного моніторингу, за підсумками якого «МА» щороку видає звіт (зазвичай його представляють громадськості наприкінці травня).

Як видно, в порівнянні з минулим роком значно покращилася ситуація лише зі свободою слова. В усіх інших царинах прав людини та основних свобод, на жаль, незворотного прогресу ще не відбулося.

Amnesty International – всесвітній рух людей за визнані на міжнародному рівні права людини, заснований 1961 року, керівні органи якого розташовані в Лондоні. Ця організація нині налічує близько 1,8 млн. членів і прихильників у 156 державах у всьому світі, зокрема й Україні.

 Поділитися