MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Редактора - у відставку!

02.06.2006   
Юрій Чумак, ХПГ
25 травня 2006 року II сесія V скликання Красноградської районної ради Харківської області ухвалила рішення № 22-5, згідно з яким роботу Н.О. Зінченко на посаді редактора газети «Вісті Красноградщини» було визнано незадовільною і її звільнено з займаної посади без зазначення законних підстав і мотивів такого рішення.

Газета «Вісті Красноградщини» є місцевим друкованим органом, співзасновником якого виступають Красноградська райрада та райдержадміністрація. «Помаранчева» адміністрація призначила Наталію Зінченко редактором «Вістей Красноградщини» у 2005 році. Н. О. Зінченко має професійний досвід роботи понад 20 років, і до цього займала різні посади в редакції районної газети, працювала на телебаченні За час її  керування суттєво зріс тираж газети, у 1,5 рази збільшився обсяг друкованої площі, вдвічі зменшилася вартість друку. Видання набуло сучасних рис. Жодних зауважень з боку замовника, згідно укладеного договору не існувало.

Проте, на розгляд сесії Красноградської районної ради 25 травня 2006 року було винесено звіт головного редактора районної газети «Вісті Красноградщини» Наталії Зінченко на тему «Про висвітлення в газеті діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та життєдіяльності району в усіх галузях».

Хоч це і є очевидним порушенням Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», оскільки редакція газети «ВК» не входить у затверджену структуру районної ради. Окрім того, включення подібного питання у порядок денний прямо суперечить ст. 15 Конституції України, що проголошує: «Жодна ідеологія не може визнаватися державою як  обов’язкова. Цензура заборонена». А  подібні «слухання» є нічим іншим, як прямою й неприкритою цензурою. Крім того, ст. 2 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» чітко визначає, що «органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані… не чинити на них (на ЗМІ) будь-якого тиску і не втручатися в їх виробничий процес».

Однак, депутатська більшість новообраної Красноградської ради, що складається з представників Партії регіонів, яких зазвичай підтримують комуністи, нехтуючи законодавчими нормами, вирішила «розібратися» з неугодним редактором, за схемою, як це колись відбувалось на засіданнях партгоспактивів.  

25 травня 2006 року II сесія V скликання Красноградської районної ради Харківської області ухвалила рішення № 22-5, згідно з яким роботу Н.О. Зінченко на посаді редактора газети «Вісті Красноградщини» було визнано незадовільною і її звільнено з займаної посади без зазначення законних підстав і мотивів такого рішення. Більше того, під час звіту на сесії районної ради на адресу Наталії Зінченко не було висловлено жодних серйозних зауважень чи нарікань, що стосувалися б її професійної діяльності на посаді редактора газети «Вісті Красноградщини». При вирішенні питання про звільнення редактора, Красноградська районна рада не звернула уваги й на те, що ще не вибіг термін контракту № 18-05к від 18 липня 2005 року, укладеного райдержадміністрацією з Н.О. Зінченко.

Слід сказати, що одночасно з обранням більшості депутатів районної ради від Партії регіонів, у район повернулося колишнє керівництво, яке змушене було залишити крісла після «помаранчевої революції». До демократичних перетворень газета піддавалася суворій цензурі – кожен її номер напередодні друку корегував особисто заступник голови райдержадміністрації М. Муригін, який і став зараз головою районної ради.

І одразу - «от такоє от».

Очевидно, «колишні» хочуть діяти колишніми методами. Чи не є це першим «дзвіночком» для розправи над тими редакторами, які за своїми політичними переконаннями відрізняються від нинішньої депутатської більшості на місцях у більшості східних РЕГІОНІВ України?

 

 Поділитися