MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Споживач - знай свої права!

21.06.2006   
Юрій Чумак

Презентація книги «Коментарі до Закону України про захист прав споживачів» відбулася 21 червня в прес-центрі інформаційного агентства «STATUS QUO». Книга видана з ініціативи Харківської обласної організації захисту прав споживачів.

Як повідомив голова організації, головний редактор книги Святослав Маслак, у книзі не просто переписаний і перекладений на російську мову закон, у ній дані коментарі і конкретні пропозиції споживачам - як поводитись в тій або іншій ситуації. За словами. Маслака, основним мінусом нової редакції закону, прийнятій 13 січня 2006 р. є те, що тепер споживач не в праві повернути річ відразу після покупки і зажадати назад гроші. Для того, щоб це зробити, необхідне підтвердження істотного недоліку в товарі, хоча процедури визнання цього недоліку ще немає. С. Маслак повідомив, що зараз фахівці організації захисту прав споживачів працюють над тим, щоб у закон були внесені зміни, тому що «нова редакція закону ущемляє права споживачів».

Книга випущена накладом 500 примірників, зараз вона продається на книжковому ринку концерну «Райський куточок», лотках Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого. В залежності від попиту на книгу, можливо, її тиражування буде продовжено, відзначив С. Маслак.

За словами Святослава Маслака, до Харківської обласної організації захисту прав споживачів щорічно звертається із письмовими заявами декілька тисяч скаржників, більшість з яких є постраждалими від продавців на ринках. Близько 5-7% з тих, хто звертається, скаржаться на погану якість надаваних медичних послуг.

У випадку, коли справа по скарзі доходить до суду, вона триває по 1-3 роки. Довга тривалість судових процесів відлякує багатьох постраждалих споживачів від подання судових позовів для захисту своїх прав.

 Поділитися