MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ООН: за три місяці росіяни стратили 32 українських військовополонених‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Жодної толерантності до путінського режиму! Звернення вчених світу‘Один брат погиб, второго едва спасли’, — история жительницы Загальцев Омбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФНацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Похований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в Маріуполі‘Один брат загинув, другого ледве врятували’, — історія мешканки Загальців‘Россияне убивали со звериной жестокостью’Війна з темрявою. Підсумки тижняРосія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ‘Росіяни вбивали зі звірячою жорстокістю’ ‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент України‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Права осіб, що повернулися з російського полонуНавіщо?Зруйновані села Дібрівне та Курулька з повітряВже отримали дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуВідновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постанову

Відбулася розширена колегія Генеральної прокуратури України

23.06.2006   

Від редакції «ПЛ»: 23.06.06 відбулася розширена колегія Генеральної прокуратури України «Стан додержання конституційних прав громадян у місцях застосування заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням їх особистої свободи, попереднього ув’язнення та позбавлення волі». Під час колегії був поширений прес-реліз, який наведений нижче:

Інформація заступника Генерального прокурора України Шінальського Олександра Івановича

Статистичні дані:

Кількість ув’язнених та засуджених в установах ДДУПВП (2005р.) – 195.169.

з них засуджені без позбавлення волі: 140.887 осіб

з них засуджені до позбавлення волі: 54.282 осіб.

Кількість осіб, які трималися у кімнатах для доставлених міськрайорганів МВС України:

 – 2005 рік – 457.103 осіб;

5 місяців 2006 року – 176.482 особи.

Від редакції «ПЛ»: На наш погляд, більш коректними та повними є дані стосовно структури покарань, що були наведені у звіті «Права людини в Україні – 2005. Доповіді правозахисних організацій»:

 

Вид покарання

Число засуджених

До позбавлення волі на певний строк

54 114/27,7%

Довічне ув’язнення

168/0,08%

Виправні роботи

2 221 /1,1%

Громадські роботи

3 800/ 1.95%

Арешт

2 219/ 1,1%

Штраф

12 963/6,6%

Звільнені під відбування покарання з випробуванням

109 362/56%

Обмеження волі

4 502/2,3%

Усього

195 169

  Проведені Управлінням нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів Генеральної прокуратури України перевірки засвідчили, що порушення вимог Конституції України, чинного законодавства та міжнародних норм і стандартів при триманні громадян у кімнатах для доставлених чергових частин, ізоляторах тимчасового тримання (ІТТ), спеціальних приймальниках для тримання осіб, підданих адміністративному арешту, приймальниках-розподільниках для осіб, затриманих за бродяжництво, Міністерства внутрішніх справ України, пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні (ПТП «Павшино») Державної прикордонної служби України, у слідчих ізоляторах та під час відбування покарань у виправних та виховних колоніях Державного департаменту України з питань виконання покарань продовжують мати системний характер. 

  Зокрема, органами внутрішніх справ грубо порушуються вимоги чинного законодавства щодо тримання громадян у кімнатах для доставлених чергових частин міськрайорганів внутрішніх справ не більше 3 годин. Лише протягом поточного року до зазначених кімнат було доставлено 176 тис. осіб, з яких 75 тис. тримались з порушенням зазначеного строку. До цих приміщень незаконно поміщаються та упродовж тривалого часу тримаються особи, піддані адміністративному арешту, затримані за бродяжництво, за підозрою у вчиненні злочинів, взяті під варту і засуджені. Такі факти особливо значного поширення набули та продовжують мати місце у м. Києві. Генеральною прокуратурою України в поточному році на це зверталась увага прокурора міста, однак ситуація не покращилась.

  Слід констатувати, що органами внутрішніх справ не виконуються вимоги Європейського комітету проти тортур, висловлені під час останнього візиту делегації комітету у жовтні минулого року, щодо негайного припинення незаконного і довгострокового тримання затриманих і заарештованих осіб в установах органів внутрішніх справ, наслідком чого може бути застосування до України п. 2 ст.10 Європейської конвенції про запобігання катуванням чи не людському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, у вигляді оприлюднення заяви з цього приводу.

  У більшості ІТТ міськрайорганів внутрішніх справ не дотримуються права ув’язнених та вимоги щодо гуманного ставлення до них. Родичі про місце перебування затриманих не повідомляються, права затриманим не роз’яснюються. Належним чином не виконуються вимоги Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» у частині забезпечення затриманим і заарештованим особам, хворим на туберкульоз, спеціалізованого лікування під охороною у територіальних протитуберкульозних медичних закладах. Велика кількість осіб, що страждають на це захворювання, без належного медичного лікування тривалий час тримається у ІТТ органів внутрішніх справ та кімнатах для доставлених чергових частин міськрайвідділів. Загалом минулого року із 2434 осіб, хворих на туберкульоз, які трималися в ІТТ органів внутрішніх справ, лише 719 були поміщені та пройшли лікування у спеціалізованих закладах Міністерства охорони здоров’я України (лише кожен третій). Це не лише порушує права ув’язнених осіб, але й сприяє подальшому поширенню цієї небезпечної хвороби.

  Умови, в яких перебувають затримані та заарештовані особи в ізоляторах тимчасового тримання АР Крим, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Одеської, Сумської, Херсонської, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областях, можуть прирівнюватись до нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження. Ув’язнені поміщуються до непристосованих для тримання напівпідвальних чи підвальних приміщень, у яких не створено елементарних умов для тривалого перебування людини.

  Працівниками міліції систематично порушуються вимоги закону щодо максимального десятиденного строку перебування затриманих, заарештованих і засуджених в ІТТ. Всупереч вимогам закону в ізоляторі тимчасового тримання УМВС України в м. Севастополі протягом поточного року більше 10 діб перебувало 85 осіб, понад 3 місяці – 28, понад 6 місяців – 11, понад 1 рік – 5, щодо 17 з них судами постановлені обвинувальні вироки. В ІТТ Донецького міського управління УМВС України в області більше 10 діб незаконно перебували 35 осіб, з яких більше 2 місяців – 3, понад 3 місяці – 4, понад 5 та 8 місяців – по 1 особі. Така негативна тенденція порушення конституційних прав громадян характерна також для АР Крим, Київської, Львівської, Сумської, Полтавської, Херсонської, Чернігівської областей та м. Києва.

  Персоналом ІТТ практично у повному обсязі не виконуються вимоги закону щодо роздільного тримання окремих категорій ув’язнених. А в Донецькій, Житомирській, Луганській, Миколаївській, Тернопільській, Харківській областях зазначені порушення закону допущено також щодо тримання неповнолітніх та осіб, які раніше працювали у правоохоронних органах.

  Не викоренені порушення закону у діяльності спеціальних приймальників-розподільників органів внутрішніх справ для осіб, затриманих за підозрою у бродяжництві. Належні матеріально-побутові та санітарно – гігієнічні умови для тримання громадян у цих установах відсутні, тому у поточному році санітарно – епідеміологічними службами закрито 17 спеціальних приймальників, 16 з яких у Харківській області. В цих установах у минулому році перебувало понад 15 тисяч осіб, у першому кварталі поточного року більше  3 тисяч.

   Працівники міліції продовжують незаконно затримувати за бродяжництво осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів. Зазначені порушення закону виявлено у Вінницькій, Житомирській, Запорізькій, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Тернопільській та Чернігівській областях.

  У всіх регіонах України працівники міліції грубо порушують вимоги статті 32 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та незаконно, з санкції міськрайпрокурорів, тримають у приймальниках – розподільниках для осіб, затриманих за підозрою у бродяжництві, іноземців та осіб без громадянства, які підлягають примусовому видворенню за межі України. Такі факти мають місце у Донецькій, Черкаській, Чернігівській, ряді інших областей та в м. Києві.

  У порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України № 1110 від 17.07. 2003 року єдиний в Україні пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства «Павшино» діє в оперативному підпорядкуванні Мукачівського прикордонного загону Держприкордонслужби України. Лише минулого року в цій установі, яка не відповідає вимогам Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», трималось 2237 іноземців з 34 країн світу. Питання щодо передачі зазначеного пункту до структури МВС України до цього часу не вирішено.

  У міжобласних центрах та відділеннях стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які тримаються під вартою, допускаються порушення Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо роздільного тримання різних категорій ув’язнених. Через відсутність належно обладнаних територій приміщень прогулянки та побачення надаються не всюди. Відсутність чіткої взаємодії слідчих, конвойних та експертних підрозділів призводить до порушення строків проведення експертизи.

  Мають місце численні порушення закону керівниками підприємств установ виконання покарань у сфері виробничої та комерційної діяльності. Значна частина виробленої підприємствами колоній продукції реалізується за бартерними угодами, що повністю нівелює доцільність залучення ув’язнених до праці. У зв’язку з цим засуджені фактично позбавляються права на отримання реальної заробітної плати, неспроможні реальними грошами відшкодовувати витрати на своє утримання та шкоду, заподіяну вчиненим злочином.

  На тлі відсутності належних спільних зусиль місцевих державних адміністрацій та керівників підприємств установ виконання покарань щодо інтеграції виробництв колоній до промислового комплексу регіонів, відсутності належного вивчення питання про рентабельність та ліквідність кінцевої продукції виробництв, продовжують стрімко зростати залишки готової продукції на складах установ, які станом на 01.05.06 в цілому по системі ДДУПВП сягають 61 млн. грн.

  Суттєво порушує права засуджених і інтереси держави незадовільний стан додержання в установах виконання покарань законів щодо залучення засуджених до праці, який унеможливлює відшкодування ними завданих збитків та сплату аліментів. Із 109570 працездатних засуджених до оплачуваних робіт залучено лише 36632 особи.

  При цьому, відповідно, постійно зростає і заборгованість установ по стягнутих із заробітку засуджених сумах, що не перераховані позивачам, яка сягає майже 29 млн. грн., у тому числі по аліментах – 5,6 млн. грн. На існуючих виробництвах колоній грубо порушуються правила техніки безпеки та охорони праці. Керівництво Державного департаменту України з питань виконання покарань та його регіональні підрозділи на такі факти належним чином не реагують, не інформують Уряд про фактично повний моральний та фізичний знос виробничих приміщень та обладнання, внаслідок чого забезпечення правил охорони праці є практично неможливим. Не зважаючи на численні акти прокурорського реагування з цього приводу, ув’язнені продовжують виводитися на роботи з ризиком для здоров’я та життя.

  У роботі Державного департаменту України з питань виконання покарань по добору, розстановці і вихованню кадрів установ попереднього ув’язнення та виконання покарань продовжують мати місце суттєві недоліки та прорахунки, які негативно впливають на стан законності в цих установах. Лише протягом минулого року співробітниками цих установ вчинено 50 правопорушень, серед яких 12 злочинів.

  Наведені порушення конституційних прав громадян, які через неналежний відомчий контроль набули поширеного характеру у місцях застосування заходів примусового характеру МВС України, попереднього ув’язнення та позбавлення волі ДДУПВП, стали можливими у тому числі внаслідок послаблення прокурорського нагляду. Відсутність комплексного підходу до організації прокурорського нагляду на цій ділянці, нарощування кількості внесених прокурорами документів, замість принципового реагування, не сприяли реальному усуненню порушень закону і не вплинули на покращення ситуації.

Прес-служба Генеральної прокуратури України

***

На засіданні виступив Заступник міністра охорони здоров’я Валерій Івасюк, який вважає, що Держдепартамент із питань виконання покарань необхідно ліквідувати й створити щось нове. За словами В.Івасюка, ситуація з поширенням туберкульозу в місцях позбавлення волі на даний момент – критична. Він підкреслив, що часто здорових людей поміщають у слідчі ізолятори, у якому перебувають хворі люди. Також він нагадав, що за навмисне зараження туберкульозом або СНІДом передбачена кримінальна відповідальність. Він підкреслив, що така відповідальність повинна бути й у місцях позбавлення волі, коли здорових людей утримують разом із хворими.

В.Івасюк підкреслив, що туберкульоз, особливо в місцях позбавлення волі, асоційований з такими небезпечними хворобами, як СНІД і наркоманія. «Кого вони випускають на волю? Мало того, що хворих туберкульозом, так ще й тих, хто не піддається лікуванню. Ви створюєте клон людей, які заражає суспільство», – відзначив він.

Наш інформ.

***

Після засідання колегії в Генеральній прокуратурі заступник Міністра внутрішніх справ Олександр Бондаренко повідомив журналістам, що порушення прав людини в місцях позбавлення волі не є масовими.

О.Бондаренко підкреслив, що на сьогодні існують деякі недоробки й недоліки в роботі співробітників міліції, але це не масові порушення прав людини, особливо в місцях позбавлення волі.

Також О.Бондаренко відзначив, що погані умови утримання ув’язнених, по-перше, пов’язані з недостатнім фінансуванням і до деякої міри - з людським фактором. Він підкреслив, що Міністерство планує підсилити контроль за керівництвом міських і районних органів. "Ми будемо працювати зі своїми підлеглими", - сказав О.Бондаренко.

Як підкреслив начальник департаменту суспільної безпеки МВС України Володимир Маєвський, за останнім часом до дисциплінарної відповідальності були притягнуті 2,9 тисячі працівників органів внутрішніх справ, порушено 78 кримінальних справ, 10 посадових осіб зняті з посад.

В.Маєвський відзначив, що за останні роки Міністерство здійсніло багато заходів, щоб поліпшити умови утримання ув’язнених. Також він повідомив, що на сьогодні проводиться ремонт в 98 ізоляторах тимчасового утримання й будуються ще 21 спеціальна установа.

До речі, він пояснив, що погані умови утримання в колоніях і місцях позбавлення волі пов’язані й з тим, що в радянські часи такі спеціальні установи будувалися неналежним чином, і тому сьогоднішній стан не є провиною МВС.

Також В.Маєвський підкреслив, що не останню роль у роботі міліціонерів має їхня заробітна плата. "Від зарплати залежить, як людина буде працювати", - підкреслив він, додавши, що робота професіонала повинна оплачуватися добре, і нагадав, що сьогодні рядовий міліціонер одержує 600-700 гривень на місяць.

Наш інформ.

 Поділитися