MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Раді Європи поставили на місце українських сепаратистів

23.07.2006    джерело: www.pravda.com.ua

Відповідно до Європейської хартії регіональних мов, надавати мові певний статус можуть тільки органи центральної влади.

Про це повідомив в інтерв’ю "Дзеркалу тижня" високопоставлений співробітник секретаріату Ради Європи з питань імплементації Європейської хартії регіональних або міноритарних мов Хасан Бермек.

"Відповідно до положень хартії, надавати мові певний статус можуть тільки органи центральної влади", - підкреслив він.

За словами Бермека, дії регіональної влади хартією взагалі не регулюються.

Як відомо, в ряді областей України міські та обласні ради надали російській мові статусу регіональної, посилаючись на Європейську хартію регіональних мов.

"При цьому кожна держава трактує цей термін як міноритарну мову, або як мову меншин, або як регіональну мову. Для нас не має значення трактування терміна", - додав він.

За словами Бермека, визначення терміна "регіональні або міноритарні мови" дається в пункті а статті 1 хартії: "I) традиційно використовуються в межах певної території держави її громадянами, які утворюють групу, за своєю чисельністю меншу, ніж інше населення цієї держави; II) відрізняються від офіційної мови (мов) цієї держави; до них не належать діалекти офіційної мови (мов) держави або мови мігрантів".

Він зазначив також, що під час розробки хартії ситуація в Західній Європі не передбачала такого розвитку подій, який спостерігається нині в Східній Європі і, зокрема, в Україні – коли недержавна мова використовується більше, ніж державна.

"Саме тому в більшості статей хартії йдеться про мови, традиційні для цієї території, але які використовуються меншою мірою, ніж державна мова чи мови", - сказав Бермек.

Українська правда

 Поділитися