MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Політреформі" не жити?

08.08.2006    джерело: www.maidan.org.ua
Поправки до закону про Конституційний Суд не можуть позбавити його права розглядати законність затвердження політреформи

Представник президента в Конституційному суді Володимир Шаповал стверджує, що КС юридично здатен провести ревізію політреформи, незважаючи на заборону Верховної Ради.

За його словами, закон про заборону КС переглядати внесення змін до політреформи, був ухвалений Верховною Радою з порушеннями.

"Зміни були внесені до розділу IV "Заключні і перехідні положення" закону про КС. Коли писалися перехідні положення, вони мали допоміжний характер, і повертатися до них з формально-юридичної точки зору — безглуздо", - сказав Шаповал і інтерв’ю "Делу".

Він нагадав статтю 152 Конституції, де йдеться, що закони й інші правові акти за рішенням КС визнаються неконституційними повністю або в окремій частині, якщо вони не відповідають Конституції або якщо була порушена встановлена Конституцією (а не законами) процедура їхнього розгляду, затвердження або набрання ними чинності.

"Це означає, що якщо буде подання, і якщо судді вважатить, що дійсно була порушена процедура розгляду закону №2222 (закон "Про політреформу), то всі п’ятничні виправлення, ухвалені в законі про КС, не мають значення", - сказав Шаповал.

"КС у своєму рішенні може визнати, що, виходячи з норм Конституції, яка має більш високий правовий авторитет, суд ухвалює рішення щодо конституційної реформи й одночасно визнає неконституційними виправлення до закону про КС", - додав він.

За інформацією "Української Правди"

http://khpg.org/1154957424

http://khpg.org/1154892285

 Поділитися