MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На День Конституції люди перекривали дорогу… міліціонерам

09.08.2006    джерело: «33 канал», Вінниця
Інна Червінчук
Четверо стражів правопорядку серед білого дня побили двох вінничан. Порушена кримінальна справа.

Цей прецедент стався більше місяця тому. За збігом обставин – 28 червня, на День Конституції. Однак тільки після ретельної перевірки заяви громадян про неправомірні дії працівників міліції порушена кримінальна справа, як повідомив прокурор Староміського району м. Вінниці, старший радник юстиції Петро Шишко.

Що ж, власне, тоді було?

– Того дня, – стисло розповів заступник прокурора, молодший радник юстиції Микола Мотрук, який проводить досудове слідство, – близько 14-ї години четверо працівників Староміського райвідділу внутрішніх справ на 1-му Українському провулку безпідставно нанесли тілесні ушкодження двом вінничанам. Як стверджують міліціонери, ті двоє самі спровокували ситуацію – мовляв, порушили правила дорожнього руху, керуючи мотоциклом. Так це було чи ні – наразі з’ясовує слідство. Однак у будь-якому випадку, застосувавши фізичну силу, правоохоронці перевищили свої повноваження.

У ході перевірки з’ясувалося, що один із потерпілих – раніше судимий. Але це не дає підстав так з ним поводитися. За скоєне він вже відбув покарання і на сьогодні чистий перед законом. А навіть якщо порушив правила дорожнього руху, то для цього існує ДАІ. Втім, сьогодні ще рано робити якісь висновки, а хто винен – вирішить суд.

А тим часом свідки «міліцейського «безпредєлу», сусіди 27-річного хлопця, одного з потерпілих, і досі обурюються діями правоохоронців:

– Та таких у три шиї треба гнати з органів! Це ж якісь нелюди у формі...

Щоправда, того дня правоохоронці були одягнені у цивільне. Коли «Жигулі» перегородили дорогу, а потім з машини вискочило четверо і накинулися з наручниками на мотоциклістів, люди одразу і не зрозуміли, що то міліціонери.

– Ті четверо були явно напідпитку, – пригадують свідки. – Били дуже страшно, і руками, і ногами, по голові, інших частинах тіла. (потім у потерпілих виявлять численні забої м’яких тканин, міжтканинні гематоми, садна верхніх та нижніх кінцівок, правої половини тазу, правої половини грудної клітки та шийного відділу хребта – авт.). Матір одного з мотоциклістів спробувала відтягнути від сина «бойовиків», але її з такою силою відштовхнули, що вона відлетіла до гаража і вдарилася головою. Люди, а натовп зібрався чоловік тридцять, почали кричати: «Міліцію викликайте!». І тільки тоді вони сказали: «Ми і є міліція!».

За словами очевидців, наряд міліції таки виїхав на їхній виклик, однак поводився досить мляво, тоді як ті четверо, продовжуючи роздавати штурхани, тягли затриманих до міліцейського «уазика». А потім під’їхала «швидка», однак міліціонери не хотіли давати побитих хлопців лікарям.

– Тоді ми взялися за руки і просто перегородили дорогу, аби хлопцям таки надали медичну допомогу, – пригадують свідки. – Загалом міліцейські «розборки» тривали кілька годин.

...Прецедент на Старому місті наразі ще розслідують. Втім, схоже, «геройський вчинок» вінницьких міліціянтів стане надбанням не лише місцевої прокуратури, а й Генеральної, де потерпілі мають намір відстоювати свої конституційні права.

За словами заступника прокурора Староміської прокуратури м. Вінниці Миколи Мотрука, дії правоохоронців кваліфікуються за ст. 365 ККУ «Перевищення влади, або своїх службових повноважень». Якщо суд визнає їх винними, то їм «світить» покарання на строк від 3 до 8 років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю до 3 років.

Хотілося б вірити, що даний факт перевищення правоохоронцями своїх службових повноважень – виняток, проте статистика «підкидає» чимало інших подібних випадків, з яких «стражі правопорядку» здебільшого виходять незаплямованими. Як буде у цій ситуації? Важко сказати. Адже свідки стверджують, що міліціонери були п’яні, а тим часом результати експертизи показують, що усі учасники конфлікту були тверезі...

 Поділитися