MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

МВС: Дотримання прав і свобод людини в спеціальних установах

10.08.2006    джерело: ДЗГ МВС
Інформація МВС про умови утримання в ізоляторах тимчасового тримання
Міністерство внутрішніх справ приділяє значну увагу дотриманню та забезпеченню конституційних прав і свобод громадян, які тимчасово перебувають у спеціальних установах міліції. У структурі органів внутрішніх справ України функціонує понад 500 таких закладів (ізолятори тимчасового тримання, приймальники-розподільники, спеціальні приймальники). Щоденно в них утримуються майже 7 тис. затриманих і взятих під варту осіб.

Упродовж останніх років в органах внутрішніх справ побудовано та реконструйовано 44 ізолятори тимчасового тримання в Дніпропетровській, Київській, Луганській, Львівській, Одеській, Рівненській, Харківській, Хмельницькій областях. Із 2004 року почали функціонувати 5 сучасних ізоляторів тимчасового тримання (Дніпропетровська, Кіровоградська, Луганська, Полтавська, Миколаївська області), реконструйовано ІТТ в містах Києві та Маріуполі. Умови тримання в зазначених установах відповідають сучасним вимогам. Норма площі на одну особу становить не менше 4 кв.м, у камерах передбачені індивідуальні спальні місця з постільною білизною, умивальники з проточною водою, електричні розетки, телевізори, стільці та столи для харчування, шафи для зберігання індивідуальних речей. Віконні отвори камер забезпечують достатній доступ природного світла та повітря. Утримувані там особи мають можливість протягом дня без електричного освітлення читати газети та журнали. Ці установи обладнано комплексом двориків для прогулянок.

У минулому році на розширеній нараді МВС України за участю Президента України органам внутрішніх справ поставлено завдання привести кожен ізолятор тимчасового тримання у відповідність до міжнародних норм і стандартів. З цією метою впродовж 2005 року Міністерством проведено масштабні реконструкції 35 закладів, продовжено будівництво 13 ІТТ у містах Севастополь, Суми, Херсон, Стаханов, Сєверодонецьк Луганської області, Кременчук Полтавської області та Сарни Рівненської області і ряду інших. Для зазначених потреб із бюджету МВС України було спрямовано 11,5 млн. грн. Це при тому, що Міністерство відповідно до потреб профінансовано лише на 23 відсотки, і коштів не вистачає навіть на покращання матеріально-технічного забезпечення органів внутрішніх справ, придбання пально-мастильних матеріалів тощо.

Ураховуючи значну потребу коштів, МВС України разом з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини звернулися до керівників місцевих органів виконавчої влади про надання відповідної допомоги за рахунок програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів.

Водночас Міністерством розроблено Програму будівництва, реконструкції, ремонтів спеціальних установ міліції на 2006 та наступні роки, яку затверджено наказом МВС України від 15.11.2005 № 1001. Вартість будівельних робіт склала понад 250 млн. грн. Реалізація цієї Програми дає можливість провести ремонти в 98 ізоляторах тимчасового тримання, продовжити будівництво 24 об’єктів у 16 регіонах держави. Із Державного бюджету України в цьому році планується виділити 30 млн. грн., з яких 2 млн. грн. вже спрямовано на будівництво Севастопольського ІТТ. До кінця цього року має завершитися будівництво 7 нових та реконструкція 24 діючих ізоляторів тимчасового тримання.

У березні та липні 2006 року питання приведення умов тримання затриманих і взятих під варту осіб розглядалися на розширених засіданнях колегій МВС України. Начальникам територіальних управлінь поставлені першочергові завдання щодо обладнання в усіх без винятку ізоляторах тимчасового тримання водопостачальної та каналізаційної мережі, проведення ремонтних робіт, придбання комплектів постільної білизни та створення нормальних побутових умов для затриманих і взятих під варту осіб.

Ужиті організаційні заходи дали можливість значно активізувати роботу на цьому напрямку. Лише протягом липня в 295 камерах прокладено водоканалізаційні мережі, установлено 400 індивідуальних ліжок, у 325 установах завершено ремонти, придбано більше 3 тис. комплектів постільного майна. У цілому в країні до встановлених стандартів приведено понад 200 ізоляторів тимчасового тримання.

Незважаючи на вжиті заходи, залишається ряд установ, які ще не повністю відповідають встановленим вимогам. Це пов’язано з тим, що більшість з них перебувають у підвальних приміщеннях і будувалися за часів, коли існували зовсім інші норми та вимоги до установ такого типу. У зв’язку з цим для проведення реконструкції та ремонтів призупинено діяльність 92 таких установ.

Однак завершення в повному обсязі розпочатих у них будівельних робіт залежить від своєчасного фінансування. Відповідно до видатків державного бюджету виділення запланованих для МВС України коштів передбачається лише в четвертому кварталі цього року. Тому на цих об’єктах роботи ведуться з деяким порушенням графіка.

Надіслано департаментом зв’язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ України


 Поділитися