MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Представлена електронна колекція документів ГПУ УСРР про голодомор 1932-33 років в Україні з Галузевого державного архіву СБУ

18.08.2006   
Ольга Гончарова
Служба безпеки України завершила роботу над розсекречуванням і упорядкуванням документів, які стосуються голодомору 1932-33 рр., що зберігалися в Галузевому державному архіві СБУ і архівах регіональних органів.

18 серпня в приміщенні музею Служби безпеки України відбулась презентація електронної колекції документів ГПУ УСРР про голодомор 1932-33 років в Україні з Галузевого державного архіву СБУ.

У заході взяли участь: керівник Державного архіву СБУ Сергій Богунов, Голова Державного комітету архівів України Геннадій Боряк, заступник директора Інституту історії України НАНУ професор Станіслав Кульчицький, доктор історичних наук Василь Даниленко.

Служба безпеки України завершила роботу над розсекречуванням і упорядкуванням документів, які стосуються голодомору 1932-33 рр., що зберігалися в Галузевому державному архіві СБУ і архівах регіональних органів.

Колекція документів, яка збиралась протягом трьох років, налічує 130 документів. Це – нормативно-розпорядчі документи ГПУ УСРР, директиви, циркуляри, інструкції, що надходили з центральних органів ОГПУ, свідчення очевидців, матеріали кримінальних справ тощо.

У XX столітті Україна пережила три голодомори: 1921-1923 роки, 1932-1933, 1946-1947, однак другий був найбільш масовим і жорстоким.

За даними істориків, у 1932-33 роках жертвами голоду, що виник у результаті адміністративних заходів радянської влади, в Україні, за різними оцінками, стали від 7 до 10 млн. людей.

Це означає, що в ті роки Україна не дорахувалася від 10 до 25% свого населення, втрачаючи його по 25 тисяч осіб на день, по тисячі – щогодини, по 17 – щохвилини.

Науковці дійшли висновку, що тривалість життя українців у 1933 році у чоловіків складала 7,3 роки, а в жінок – 10,9 року. Наслідки 1930-х років, на думку експертів, Україна відчуває донині.

Голова Державного комітету архівів України Геннадій Боряк відзначив, що це видатний момент, оскільки раніше подібні документи ні в Україні, ні в країнах колишнього СРСР не оприлюднювалися.

За словами співробітника Державного галузевого архіву СБУ Василя Даниленка, колекція складається із 130 документів – у цілому близько 3 тис. сторінок.

Начальник галузевого архіву СБУ Сергій Богунов відзначив, що всі документи із архіву СБУ, що стосуються голодомору 1932-33 років, розсекречені, і всі бажаючі можуть з ними ознайомитися.

Ці документи розсекречувалися протягом останніх 4 років. Робота йшла як у центральному, так і регіональних архівах СБУ.

Серед них нормативні документи ГПУ УРСР, директиви, циркуляри, інструкції, що йшли з центральних органів Об’єднаного державного політичного управління, свідчення очевидців, матеріали кримінальних справ та інше.

У зібранні є документи з підписами Йосипа Сталіна та інших державних і партійних високопоставлених осіб СРСР і УРСР.

З 18-го серпня колекція документів розміщена на офіційному Інтернет-сайті СБ України, де з нею зможуть ознайомитися широкі кола громадськості, журналісти, науковці, історики.

 Поділитися