MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лікарняні — «під ксерокс»?

28.08.2006    джерело: www.misto.vn.ua
Максим Мельник
Бланк про тимчасову втрату працездатності, або ж просто лікарняний листок, — у вінницьких лікарнях дефіцит. У харківських теж...

Бланк про тимчасову втрату працездатності, або ж просто лікарняний листок, — у вінницьких лікарнях дефіцит. Не тому, що хворіти вінничани стали набагато частіше, просто бланків у лікарнях не вистачає. То ж для того, щоб надати роботодавцю документи, які б засвідчили те, що робітник не прогуляв, а прохворів ті дні, під час яких він не з’являвся на роботу, вінничанам доводиться самостійно ксерокопіювати дефіцитні документи та засвідчувати їх у керівництва медичного закладу. Чи телефонувати у поліклініки, намагаючись дізнатися, коли ж можна буде отримати лікарняний. Якщо бланки завезуть — потрібно буде відстояти в черзі, поряд зі звичайними пацієнтами. А незабаром осінь — гайморити, застуди... Хворих стане більше, черги будуть довшими, а бланків все так же не вистачатиме?

— Проблема з бланками тимчасової втрати працездатності існує вже близько трьох місяців, — розповів Олександр Чабан, заступник начальника управління охорони здоров’я міськвиконкому. — І не лише на Вінниччині, а й в інших областях. Проблема в тому, що друкуються вони централізовано, замовник один — Міністерство охорони здоров’я України, а в регіони їх надсилають відповідно до потреб закладів охорони здоров’я. Наші прохання щодо надання необхідної кількості бланків поки що не задовольнили... Чекаємо ми, чекають хворі.

Однак, згідно з параграфом № 8.5 інструкції «Про порядок видання документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», затверджену наказом МОЗ України від 13 листопада 2001 №455, у випадку виявлення порушень правил видачі, зберігання, обліку документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, лікувально-профілактичний заклад може бути позбавлений права видавати такі документи у встановленому порядку.

Чому за проблеми, які не можуть вирішити «у верхах», повинні відповідати медичні працівники у регіонах? Адже вони перш за все мають дбати про наше з вами здоров’я...

Від редакції «ПЛ»: В Харкові існує аналогічна проблема. Лікарі лікарні Швидкої допомоги теж зверталися до нас із скаргами, що вони змушені видавати пацієнтам замість листків непрацездатності довідки, на яких крім підпису лікаря, ще ставиться додатковий підпис завідуючого відділенням та  головного лікаря. Тобто, медичний персонал витрачає додатковий час на оформлення таких довідок, а пацієнт підставляє керівництво своєї організації під зауваження КРУ. Бо існуюче законодавство передбачає, що листок непрацездатності - це «багатофункціональний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю та з матеріальним забезпеченням застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів. (Див.: - (Наказ "Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності" від 03.11.2004 N 532/274/136-ос/1406», виданий Міністерством охорони здоров’я, Мінпрацєю, Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань).

Ольга Гончарова

 

P.S. Як стало відомо Мінздрав надіслав в регіони листа, в якому рекомендує як вийти із ситуації, що склалася з бланками листків непрацездатності. Цікаво – а чи погоджений цей лист із відповідним органами?

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

 

ЛИСТ

 

від 20.07.2006 р. N 3.07

 

(Витяг)

 

<...>

 

Враховуючи ситуацію, що склалася у регіонах, у разі відсутності бланків листків непрацездатності, пропонуємо надавати довідку про тимчасову непрацездатність довільної форми із зазначенням:

 

- випадок тимчасової непрацездатності "первинний" чи "вторинний";

 

- назви та місця знаходження закладу охорони здоров’я;

 

- дати видачі довідки про тимчасову непрацездатність (цифрою вказується число, після чого літерами - назва місяця, цифрою вказується рік);

 

- прізвище, ім’я по батькові непрацездатного (повністю);

 

- числа повних років (цифрами);

 

- назви та місця знаходження підприємства, установи, організації (повністю);

 

- діагнозу хворого;

 

- причини непрацездатності;

 

- в разі стаціонарного лікування - дати госпіталізації та виписки із стаціонарного відділення;

 

- при направленні на МСЕК - дати направлення за підписом голови ЛКК;

 

- дати огляду та висновку МСЕК за підписом голови МСЕК, завіреної печаткою МСЕК;

 

- терміну тимчасової непрацездатності; дати видачі листка непрацездатності (число, місяць, рік арабськими цифрами), дати проживання ЛН (число та місяць літерами) та дати закриття ЛН, підтверджених підписом та печаткою лікаря (у визначених Інструкцією випадках - завідуючого відділенням);

 

- дати (літерами) виходу на роботу з зазначенням посади та прізвища лікаря, що засвідчують його підписом та печаткою закладу охорони здоров’я "Для листків непрацездатності". В разі продовження тимчасової непрацездатності вказується "Продовжує хворіти", смерті - "Помер" та дати смерті.

 

Довідка засвідчується підписом головного лікаря закладу охорони здоров’я та круглою печаткою закладу охорони здоров’я. Її видача підлягає внесенню в журнал контролю видачі листків непрацездатності форми 036/0.

 

Порядок видачі та оформлення довідки про тимчасову непрацездатність повинен відповідати вимогам Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

 

 

 

Заступник Міністра

 Ю. Гайдаєв

 

 

 

 

 

Надруковано:

"Все про бухгалтерський облік",

N 82, 28 серпня 2006 р.

 

 Поділитися