MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ГПО «ПОВАГА» ЗАХИЩАЄ ПРАВА СПОЖИВАЧІВ

13.09.2006   
Валерій Гогін

05.06.2006 р. Донецька обласна громадська правозахисна організація «Повага» звернулася до Дебальцівського міського суду Донецької області з позовом в інтересах Чернігів Юрія Михайловича до ВАТ «Донецькобленерго» та ЖКГ Миронівсьої ТЕС про захист прав споживача.

14.02.2005 р. у зв’язку з тим , що з вини ЖЕГ Миронівської ТЕС була  залита квартира, що належить на праві приватної власності Чернігє Юрію Михайловичу, він звернувся до ЖЕГ Миронівської ТЕС з заявою, у якій просив не нараховувати йому плату за комунальні послуги, починаючи з 06.12.2004 р., бо у зв’язку з залиттям згаданої квартири він разом з членами своєї сім’ї вимушений був орендувати житло.

17.04.2006 р. Черніга Юрій Михайлович звернувся до ЖЕГ Миронівської ТЕС з заявою про дозвіл на відключення центрального опалення, оскільки ЖЕГ Миронівської ТЕС припинив надання послуг теплопостачання споживачам.

У ЖЕГ Миронівської ТЕС  Чернігу Юрія Михайловича повідомили, що у нього є заборгованість по оплаті за послуги теплопостачання в сумі  710 грн. (за станом на кінець опалювального сезону).

Таким чином, працівниками ЖЕГ Миронівської ТЕС були порушені права Черніги Ю.М., як споживача житлово-комунальних послуг, а саме – право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та членів його сім’ї, яке передбачено п. 6 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

11.08.2006 р. Дебальцівський міський суд під головуванням судді Кучменко Л.А. постановив рішення у цивільній справі за позовом Донецької обласної громадської правозахисної організації «Повага» в інтересах Черніги Ю.М. до ВАТ «Донецькобленерго» та ЖКГ Миронівської ТЕС про захист прав споживача:

Зобов’язати ЖЕГ Миронівської ТЕС припинити порушення права Черніги Юрія Михайловича, як споживача житлово-комунальних послуг, на несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності його і членів його сім’ї у квартирі, не нараховувати плату за комунальні послуги позивачу, починаючи з 06.12.2004 р. по 11.08.2006 р. та зробити перерахунок, зняти заборгованість за обслуговування будинку і комунальні послуги.

Стягнути з ВАТ «Донецькобленерго» на користь Черніги Юрія Михайловича компенсацію моральної шкоди, завданої йому відповідачами в сумі 100 грн.

Стягнути на користь Черніги Юрія Михайловича 30 грн., сплачених за збори на їнформаційно-технічне обслуговування.

Стягнути з ВАТ «Донецькобленерго» на користь держави державне мито в сумі 51 грн.

Потрібно також відмітити безсторонність та неупередженість при розгляді справи судді Дебальцівського міського суду Донецької області Кучменко Л.А., а також те, що справа була розглянута з дотриманням строку розгляду справи, передбаченого ч. 1 ст.157 ЦПК України.

Але, на превеликий жаль, суди поки що не реагують на порушення прав споживачів при наданні їм житлово-комунальних послуг.

Коментар до ситуації, що склалася з приводу дотримання законодавства, що регулює права споживачів житлово-комунальних послуг.

Можливо виділити декілька причин порушення прав споживачів при наданні їм житлово-комунальних послуг.

Некомпетентність працівників житлово-комунальної сфери, яка проявляється у відсутності елементарних знань нормативних актів, які регулюють відносини між споживачем та виконавцем чи виробником послуг, насамперед це Закону України «Про захист прав споживачів» із змінами, внесеними Законом України від 1 грудня 2005 року N 3161-IV, якими цей Закон викладено у новій редакції; Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Закону України «Про теплопостачання»,  Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. N 630, Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держжитлкомунгоспу від 17.05.2005 № 76 та деякими іншими нормативними актами.

Недотримання з боку працівників житлово-комунальної сфери принципу верховенства права, закріпленого в ст. 8 Конституції України. Це проявляється насамперед у тому, що при наданні житлово-комунальних послуг працівники житлово-комунальної сфери керуються не законами та нормативними актами, а розпорядженнями свого безпосереднього керівництва, нерідко з яких є усними і ніяким чином не відповідають вимогам чинного законодавства.

Прагнення з боку працівників житлово-комунальної сфери отримати від споживачів якомога більше коштів, і з цією метою споживачам нараховується оплата за комунальні послуги, які навіть їм не надавалися або надавалися у меншому обсязі. Слід звернути увагу, що за такі діяння передбачена кримінальна відповідальність за ст. 225 КК України, але, правоохоронні органи у більшості випадків на це не зважають жодної уваги.

Інший бік проблеми полягає в тому, що споживачі не обізнані зі своїми правами і не знають, як можна захистити свої права. Насамперед, споживачам слід знати, що у відповідності до ч. 1 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» при отриманні житлово-комунальних послуг вони мають такі  права:

1) одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг;

2) одержувати в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про перелік житлово-комунальних послуг, їх вартість, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни/тарифу, норми споживання, порядок надання житлово-комунальних послуг, їх споживчі властивості тощо;

3) на відшкодування збитків, завданих його майну та/або приміщенню, шкоди, заподіяної його життю чи здоров’ю внаслідок неналежного надання або ненадання житлово-комунальних послуг.

4) на усунення протягом строку, встановленого договором або законодавством, виявлених недоліків у наданні житлово-комунальних послуг;

5) на зменшення розміру плати за надані послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості в порядку, визначеному договором або законодавством;

6) на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї при відповідному документальному оформленні, а також за період фактичної відсутності житлово-комунальних послуг, визначених договором у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

7) отримувати від виконавця компенсацію в розмірі, визначеному договором, рішенням суду або законодавством, за перевищення нормативних термінів на проведення аварійно-відновлювальних робіт;

8) на перевірку кількості та якості житлово-комунальних послуг у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Окрім того, у відповідності до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору, обов’язок підготувати та укласи який законом покладено на виробника послуг.

Тому, щоб не сплачувати зайві гроші за неякісні або неотримані житлово-комунальні послуги, а у передбачених законом випадках ще й отриамти компенсацію, споживачам слід ознайомитися з нормативними актами, що регулюють надання житлово-комунальних послуг, і у разі порушення прав, звертатися з позовом до суду. Бажано також звернутися до адвоката, фахівця в галузі права чи до правозахисної організації, щоб отримати кваліфіковану правову допомогу.

 

 Поділитися