MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі стурбована можливістю введення кримінальної відповідальності за наклеп

15.09.2006   
Ольга Гончарова
Про це повідомила прес-служба Президента з посиланням на загальне засідання Нацкомісії й Національної ради з телебачення й радіомовлення

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі, яка створена при Президенті України (див. - Указ Президента № 493/2006 від 6 червня 2006 року), стурбована можливістю введення кримінальної відповідальності за наклеп.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Президента з посиланням на загальне засідання Нацкомісії й Національної ради з телебачення й радіомовлення.

Члени Нацкомісії підкреслили, що в 2001 році Україна відмовилася від кримінальної відповідальності за наклеп, прийнявши Кримінальний кодекс, який відповідав рекомендаціям Ради Європи, і виразили впевненість, що поновлення такої відповідальності стане серйозним кроком назад на шляху до забезпечення свободи вираження поглядів.

Національна комісія вважає, що такий підхід суперечить стандартам свободи слова, тому що є надмірним способом захисту проти порушення права особи на честь і достоїнство.

Нацкомісія підкреслює, що введення такої норми суперечить практиці Європейського суду по правах людини, стандартам Ради Європи й Організації з безпеки й співробітництва в Європі.

У зв’язку із цим, Національна комісія призвала ініціатора законопроекту відкликати його, а Верховну Раду і її комітети не підтримувати цей або інші подібні законопроекти.

У випадку прийняття парламентом закону про введення кримінальної відповідальності за наклеп, Нацкомісія буде рекомендувати Президентові використати стосовно нього право вето.

15 вересня 2006

 

 Поділитися