MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Кондопога» на Чернігівщині

19.09.2006    джерело: газета «Сіверщина»
Олександр Ясенчук

Деякі мешканці Меньского району почали збирати підписи про виселення осіб, які живуть без реєстрації. А причиною стала бійка між 10 узбеками та 20 місцевими жителями. Того дня ввечері група узбеків, які традиційно торгують у Мені, в барі біля вокзалу відзначали успішні торгові операції вживанням спиртних напоїв (дивно: мусульмани, а п’ють, як православні). Конфлікт з менянами, що гуляли за сусіднім столиком, має кілька версій. У тому числі — вимога українців до узбеків  говорити  зрозумілою мовою, несприйняття місцевими гасел «Аллах акбар!», а також непристойне звертання узбеків до однієї менянки. Хоча, на мою думку, вирішальну роль зіграло все-таки спиртне. 

Далі почалася бійка, яка вихлюпнулася на вулицю. Обидві сторони почали викликати підмогу, але на бік місцевих приєднувалися все нові й нові перехожі. Один із очевидців розповів, що вік «бійців» коливався від 30 до 45 років, молоді не було, бойовисько було серйозне. Меняни побили узбеків, і ще довго переслідували їх по Мені. Коли повернулися до бару, то побачили місцевого чоловіка, який лежав біля бару, говорити не міг, а тільки хрипів. Чоловіки викликали «швидку».

У службі «швидкої допомоги» «Сіверщині» повідомили: «Потерпілого ми не знайшли, вочевидь його відвезли додому. Біля входу до бару на асфальті валялись чоловічі черевики, предмети одягу. Ми знали, що через деякий час потерпілий знайдеться, знову почнуть нас викликати, щоб рятували. Дійсно, зранку нам повідомили, що вдома знайшли тіло чоловіка,  який помер».

У районному управлінні МВС Юрій Утишев розповів, що ініціатори бійки з’ясовуються, від отриманих травм загинув місцевий житель, затримано по цій справі одну людину. Розглядається питання про видворення з країни пятьох осіб, які брали активну участь у бійці
 Поділитися