MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Контроль за владою з боку громади через мережу громадянського представництва

22.09.2006    джерело: www.opora.org.ua
Створення дієвого дорадчо-консультативного органу при Чернігівській обласній раді дасть поштовх до активізації громадських організацій в регіоні та покращення взаємодії громади з владою. До такого висновку дійшли громадські організації під час круглого столу „Громадська активність в Чернігівському регіоні”, що відбувся 19 вересня 2006 р. з ініціативи Громадянської мережі „ОПОРА”.
Захід відбувався в рамках проекту „Контроль за владою з боку громади через мережу громадянського представництва в Чернігівській області”, який зараз реалізовується ЧММГО "АРМАДА" в рамках Громадянської мережі „ОПОРА” за підтримки NED. Проект має на меті навчити громадян відстоювати свої права та інтереси у відносинах з державною та органами місцевого самоврядування, а також спонукати громадські організації в районних центрах вивчати, доносити до влади та допомагати вирішувати проблеми громадян.
В роботі круглого столу взяли участь представники Чернігівської обласної державної адміністрації та міської ради, райдержадміністрацій, представники громадських організацій Чернігова, Городні, Щорса та Прилук.
Проаналізувавши стан громадського руху в регіоні, учасники погодилися, що ситуація бажає бути кращою. Існуючі обласні громадські організації на Чернігівщині зосереджують свою діяльність в основному в обласному центрі.
Робота, що ведеться в районах залишається незадовільною, а громадяни характеризується загальною пасивністю у громадянському житті та невмінням відстоювати свої інтереси.
Для розвитку громадянської активності, різноманітних громадських ініціатив та створення умов для реальної участі громадян в управлінні державними справами, необхідно здійснити ряд кроків на державному рівні. Саме тому Громадянська мережа „ОПОРА” стала одним з ініціаторів написання „Доктрини розвитку громадського сектору”.
Можливі механізми активізації громади та налагодження взаємодії з владою, які можуть впровадити громадські організації зі свого боку, лягли в основу підписаної під час круглого столу звернення до голови Чернігівської обласної ради Наталії Романової. Зокрема, в ньому прозвучала пропозиції створити при обласній раді дорадчо-консультативний орган, в який би увійшли авторитетні громадські лідери регіону, представники політичних партій, що не потрапили до обласної ради, місцева інтелігенція та інші зацікавлені особи. А також запровадити практику фінансування обласною радою проектів громадських організацій, що працюють в районах.

Автор : Тетяна Пекур, В’ячеслав Кузьменко, ГМ „ОПОРА”

 Поділитися