MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кількість кримінальних справ, пов’язаних з міліцейською сваволею, збільшилася в 4 рази у порівнянні з 2004 роком

26.09.2006    джерело: www.korrespondent.net
Як повідомив на прес-конференції в Києві заступник міністра внутрішніх справ, раніш за такі злочини взагалі не притягали до відповідальності, оскільки такі міліціонери давали гарні показники

Міністерство внутрішніх справ України заявляє про збільшення майже в чотири рази в 2005 і 2006 роках кількості кримінальних справ, пов’язаних з міліцейською сваволею, у порівнянні з 2004 роком.

Як повідомив на прес-конференції в Києві заступник міністра внутрішніх справ Олександр Новіков, раніш за такі злочини взагалі не притягали до відповідальності, оскільки такі міліціонери давали гарні показники. Він підкреслив, що "зараз за це карають і немає замовлення від керівництва".

"За ці 8 місяців ми притягли до дисциплінарної відповідальності 4 тисячі 211 працівників", - повідомив Новіков.

Зокрема, за його словами, були звільнені з органів МВС 297 чоловік, за діями 495 міліціонерів порушені кримінальні справи.

Заступник міністра відзначив, що боротьба з цим явищем почалася з приходом нової команди в керівництво МВС на чолі з міністром Юрієм Луценком.

У той же час він відзначив, що тільки каральними методами і заходами усередині відомства не можливо побороти міліцейську сваволю. На його думку, щоб по-справжньому вирішити цю проблему, не слід обмежуватися тільки реформами в МВС, а необхідно перейти до загальнонаціональної дискусії.

Новіков нагадав, у випадку виявлення фактів порушень, зроблених працівниками МВС, що відповідають справи передаються в прокуратуру. Він також відзначив, що дуже часто суди не в повному обсязі виконують свої обов’язки, барячись із прийняттям відповідних рішень.

Крім того, через суди часто відновляються працівники міліції, звільнені за порушення.

У той же час, сказав Новіков, для боротьби з цим явищем приймаються конкретні кроки. Зокрема, оцінка роботи міліції дається не за кількістю розкритих і попереджених злочинів, а по відношенню громадськості до міліції у визначеному регіоні.

Він також повідомив, що активно впроваджується нова методологія підготовки працівників органів МВС за міжнародними стандартами. Зокрема, зараз у США стажується ряд працівників, що потім будуть передавати досвід дома своїм українським колегам.

Крім того, за словами Новікова, Департамент зовнішньої безпеки МВС переведений на цілодобовий режим чергування.

У свою чергу голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович, аналізуючи ситуацію в МВС, сказав: "Країна міняється, а діяльність правоохоронних органів не міняється". За його словами, ця система є дуже консервативною.

Стретович також відзначив, що сьогодні 5,2 тисячі фахівців, що закінчили навчальні заклади МВС, не приступили до виконання своїх обов’язків, обравши інші місця роботи.

"У результаті кадровий голод у МВС - працюють слідчі, що мають педагогічну освіту, фізкультурну освіту", - сказав Стретович. За його словами, через це якість слідчих матеріалів дуже низька, тому дуже часто суди не можуть визначити міру покарання через низьку якість доказів.

Він відзначив, що очолюваний їм комітет ВР ставить метою організацію парламентського контролю за діяльністю правоохоронної системи, і призвав журналістів приєднатися до цього процесу.

Відзначимо, за вісім місяців

Відзначимо, за вісім місяців поточного року в Україні на 17,3% знизилась злочинність, про це заявив сьогодні на прес-конференції в Донецьку Генеральний прокурор України Олександр Медведько.

 Поділитися