MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Лист щодо спроби зняття омбудсмана з посади – всім, кого це стосуєтьсяОкремі зауваження щодо законопроєкту №5019 про зміни до закону про ОмбудсменаПроєкт Закону України «Про статус Омбудсмена»Про моделі сильного та слабкого ОмбудсменаДві тисячі українців перебувають за ґратами у РФ – Омбудсмен Людмила ДенісоваПравозахисники вимагають відкритих виборів омбудсмена в Україні. ВІДЕОУ Росії втратили заарештовану Савченко: омбудсмен вимагає знайтиПольський Омбудсмен на захисті прав засудженихУ омбудсмена вимагають вивезти ув’язнених з прикордонної зони АТООмбудсмен просить Яценюка вжити заходів щодо захисту прав людей, які залишилися в зоні АТОАдмінпротоколи про порушення права на доступ до інформації складатиме ОмбудсменГра в домофонну «Монополію» у Харкові належно оцінена ОмбудсменомПоловина звернень до Омбудсмена стосуються порушення соціальних та трудових правМоніторинг Омбудсмена виявив низку системних недоліків у діяльності харківської міліціїСекретаріат Омбудсмена консультує: реалізація права на правову допомогу у правовідносинах з працівниками ДержавтоінспекціїГромадськість допоможе омбудсмену моніторити місця несвободиНабрав чинності Закон, який покладає на Омбудсмена функції національного превентивного механізмуОмбудсмен: заборона «пропаганди гомосексуалізму» обмежить праваОмбудсменом розпочато провадження з метою перевірки законності дій підрозділів спеціального призначення в Копичинській виправній колонії № 112Моніторинг перших місяців діяльності Валерії Лутковської на посаді Омбудсмена

Громадянський форум України вимагає негайно звільнити Ніну Карпачову з посади омбудсмена

04.10.2006   
Необхідно повернути інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини вкрай необхідну йому політичну незаангажованість.

Відкрите звернення до Верховної Ради України,
Гаранта конституції - Президента України,
Генерального прокурора України

Останні події, які розвиваються навколо посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (Омбудсмана) є незрозумілими та неприйнятними. Ми, члени Громадянського форуму України, представники громадських організацій та громадяни України, обурені ситуацією, що склалася і вимагаємо негайного звільнення Ніни Карпачової з посади Омбудсмана.

Участь правозахисника у політичній діяльності на боці однієї з політичних партій автоматично позбавляє його незалежності та неупередженості, а присяга Омбудсмана за законом однозначно вимагає дотримання цих принципів. Ніна Карпачова мала скласти повноваження Уповноваженого з прав людини, ще коли потрапила до виборчого списку Партії Регіонів і взяла участь у виборчому процесі.

Постановою ЦВК № 1234 від 16 травня 2006 року Ніна Карпачова була зареєстрована народним депутатом України. Як повідомила 6 червня прес-служба Уповноваженого, вона подала до Верховної Ради України письмову заяву про звільнення з посади у зв’язку з обранням її народним депутатом України.

У середині вересня виявилося, що Ніна Карпачова бажає залишитися на посаді Омбудсмана: вона подала заяву про складення повноважень народного депутата України. Нещодавно з’явилися нові суперечливі відомості про чергову зміну намірів. Цей політичний кульбіт є відвертим порушенням закону.

Згідно зі статтею 8 Закону про Уповноваженого:
«Уповноважений не може мати представницького мандата, обіймати будь-які інші посади в органах державної влади...

Він не може бути членом будь-якої політичної партії.
За наявності обставин, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, Уповноважений повинен їх усунути протягом десяти днів після його призначення. До усунення зазначених обставин він не може складати присяги.

Якщо обставини, зазначені у частинах першій та другій цієї статті, виникли під час діяльності Уповноваженого, вони повинні бути усунені протягом десяти днів з дня, коли про це стало відомо.

У разі неможливості усунути їх протягом десяти днів Уповноважений зобов’язаний зробити у зазначений строк заяву про відмову виконувати будь-які інші доручення чи повноваження, крім тих, що належать Уповноваженому.

Якщо протягом зазначеного строку Уповноважений не виконає встановлених вимог, його повноваження припиняються і Верховна Рада України зобов’язана звільнити його з посади».

Отже п. Карпачова протягом чотирьох місяців суміщала посади Уповноваженого і народного депутата України, що заборонено статтею 8 Закону про Уповноваженого. Згідно з останньою частиною статті 8, Верховна Рада України зобов’язана звільнити п. Карпачову з посади Уповноваженого і провести, згідно зі статтею 6 Закону про Уповноваженого, висування кандидатур і призначення нового Уповноваженого. При цьому Ніна Карпачова вже не має права брати участь у нових виборах.

Вимагаємо від Верховної Ради виконати норму Закону та звільнити Ніну Карпачову з посади Уповноваженого.

Необхідно повернути інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини вкрай необхідну йому політичну незаангажованість. Лише довіра та повага до Омбудсмана з боку громадськості може зробити його правозахисну діяльність ефективною.


Члени Громадянського форуму України:
1. Притула Володимир, Сімферополь, голова Комітету моніторингу свободи преси в Криму
2. Левченко Олег , Жмеринка, голова Правління громадської організації «Ініціатива»
3. Жих Віктор, Дніпропетровськ, радник з питань маркетингу Української аерозольної асоціації
4. Коробко Микола, Кривий Ріг, голова Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, голова Української екологічної асоціації «Зелений світ»
5. Букалов Олександр, Донецьк, голова ради правозахисної організації «Донецький Меморіал»
6. Рогалін Яків, Донецьк, директор Донецького міського благодійного фонду ДОБРОТА
7. Ткаченко Сергій, Донецьк, керівник Донецького відділення Комітету виборців України
8. Бондаренко Володимир, Київ, керівник Секретаріату громадського об’єднання "Голос громади Києва"
9. Горбач Володимир, Київ, голова Експертної ради Інституту Євроатлантичного співробітництва
10. Дацюк Сергій, Київ, співорганізатор корпорації стратегічного консалтингу "ГАРДАРИКА"
11. Доній Олесь, Київ, голова Центру досліджень політичних цінностей
12. Мартинюк Володимир, Київ, координатор по зв’язкам з громадськістю альянсу „Майдан”
13. Матвієнко Костянтин, Київ, головний консультант Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування
14. Пінчук Анатолій, Київ, президент Українського центру розвитку зовнішньоекономічних відносин
15. Федоринчик Сергій, Київ, голова інформаційного центру УЕА "Зелений Світ"
16. Лук’янцева Любов, Кіровоград, президент Кіровоградської асоціації „Громадські ініціативи”
17. Калітвенцев Дмитро, Краснодон, голова Незалежної профспілки гірників шахти ім. М.П.Баракова м. Краснодон, координатор Луганської коаліції «Громадяни за прозорість дій влади»
18. Заливна Лариса, Луганськ, голова правління Луганської обласної громадської правозахисної жіночої організації "Чайка", секретар Луганської коаліції "Громадяни за прозорість дій влади"
19. Козирєв Микола, Луганськ, голова Луганського Громадського Комітету захисту конституційних прав і свобод громадян
20. Свєтіков Олексій, Сєвєродонецьк, голова Луганського осередку КВУ
21. Возняк Тарас, Львів, шеф-редактор "Українського культурологічного незалежного часопису Ї"
22. Дяків Теодор, Львів, голова асоціації платників податків Львівської області, Депутат міської ради
23. Марков Ігор, Львів, політолог, директор Лабораторії соціальних досліджень Центру підтримки приватної ініціативи.
24. Мацех Олег, Львів, голова координаційної ради Громадського форуму Львова
25. Гулик Ігор, Львів, журналіст, прес-секретар Громадського форуму Львова
26. Федина Софія, Львів, президент організації "Український культурний рух"
27. Просяник Тамара, Кременчук, головний редактор газети "Інформаційний бюлетень"
28. Фельдман Микола, Кременчук, голова НДО "За права кожного"
29. Краплич Руслан, Рівне, президент Західноукраїнського центру соціального партнерства
30. Пономаренко Володимир, Конотоп, голова Сумського обласного відділення Комітету виборців України, Голова Конотопського товариства споживачів і платників податків «Гідність»
31. Захарченко Олексій, Суми, голова Сумського міського відділення КВУ, редактор газети "Молодь. UA"
32. Медуниця Олег, Суми, голова Молодіжного націоналістичного конгресу
33. Сахнюк Григорій, Суми, голова Сумського обласного комітету молодіжних організацій
34. Федорина Алла, Суми, голова Сумської обласної організації "Сумський прес-клуб", кореспондент газети "Україна молода".
35. Черняк Віктор, Суми, голова Сумського громадсько-політичного центру "Відкрите суспільство"
36. Захаров Євген, Харків, співголова Харківської правозахисної групи, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, член правління міжнародного товариства «Меморіал»
37. Камчатний Михайло, Харків, голова Харківського відділення Комітету виборців України
38. Чумак Юрій, Харків, заступник головного редактора бюлетеня Харківської правозахисної групи "Права людини"
39. Агаркова Оксана, Херсон, член правління Херсонського обласного центру "Успішна жінка"
40. Бєлий Дементій, Херсон, голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України
41. Бімбірайте Наталя, Херсон, голова виконавчого комітету Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я, член правління Херсонської міської асоціації журналістів "Південь", редактор газети "TV Вгору".
42. Тютюнник Алла, Херсон, президент Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я, член правління Херсонської міської асоціації журналістів "Південь", письменник (член Національної Спілки письменників України), шеф-редактор газети "Вгору".
43. Буров Сергій, Чернігів, голова координаційної ради громадської організації "М’АРТ"
44. Ломако Олександр, Чернігів, член Центральної координаційної ради Громадянської мережі «ОПОРА»
45. Степаненко Олександр, Чортків, голова еколого-гуманітарного об’єднання «Зелений світ», депутат Тернопільської обласної ради
46. Толопило Андрій, Одеса, голова правління Одеської правозахисної групи «Верітас»
47. Уколов Віктор, Київ, провідний експерт Центру досліджень політичних цінностей

 

 Поділитися