MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мінські протестанти голодують на знак протесту проти свавілля властей

16.10.2006    джерело: www.radiosvoboda.org

У Мінську понад сотню протестантів тиждень голодують на знак протесту проти рішення білоруських властей забрати їхнє церковне приміщення та земельну ділянку. Без храму може залишитися більше тисячі віруючих. Щоб не допустити цього, у приміщенні церкви чергують і голодують пастор церкви, парафіяни та представники інших конфесій.

У 2002 році церква християн Повного Євангелія “Нове життя” купила приміщення корівника у колгоспі під Мінськом, відремонтувала його й зробила собі там дім для молитви. Християн зовсім не ображає те, що колись тут стояли корови, вони згадують, що й Христос народився у яслах. Але минулого року ця територія увійшла до зони міста і мінський виконком вирішив, що будинок використовується не за призначенням, його та земельну ділянку треба повернути державі. Всі судові інстанції підтримали позицію влади, і цього тижня протестанти мусять залишити свій храм, взамін якого їм нічого не обіцяно. Але вони відмовляються. Говорить В’ячеслав Гончаренко, пастор протестантської церкви “Нове життя”:

“У нас навіть вибору немає, ми будемо йти до кінця. Добровільно не віддамо цей будинок, і будемо тут наскільки нам Бог дасть сили, до перемоги, до скасування рішення міськвиконкому”.

В’ячеслав Гончаренко закликав своїх одновірців у всьому світі вийти до білоруських посольств з закликами підтримати їх та виступити проти репресивної політики офіційного Мінська стосовно протестантів взагалі.

“Політика держави руйнівна щодо християнства. Це стало очевидно після ухвалення останніх законів, яки викликали переслідування віруючих та штрафи”.

Серед тих, хто голодує, мінський архітектор Вадзім Прокопчик: “Влада трактує віруючих як людей, не цілком відданих їй. Бо кожен з них вважає Божу владу найвищою. Тому наша влада бачить тут осередок волі та нескореності”.

Мінській політолог Уладзімір Мацкевіч вважає, що голодування може примусити владу рахуватися з правами протестантів. Він згадує, що румунська революція 1989 року розпочалася з того, що власті хотіли депортувати реформатського пастора з Трансільванії. Протестантів у Білорусі більше ста тисяч, вони добре згуртовані і можуть стати реальною силою.

“Християни – це не одержимі люди, яких тільки покликали – і вони відразу на майдан, але вже коли вони пішли, то будуть боротися, вони дуже віддано ставляться до своєї віри й переконань”.

Наприкінці жовтня мінські протестанти готують демонстрацію протесту проти утиску своїх прав.

 

 Поділитися