MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Дворівнева система тортур: катування українців у Харківській області під час окупаціїВР підтримала в першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісуДовічник Володимир Панасенко на свободі, боротьба продовжуєтьсяПутівник з розслідування катуваньЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання Огляд № 40 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 04.05.2020–08.05.2020 Що не так із законопроектом про СБУ?Невирішене питання десятиріччяКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у другій половині 2020 рокуЄдиний генерал у громадянському русіЄврейське питання в УРСР: дискримінація в хрущовську епоху (1953–1964 рр.)Крим останнім часом (21.08.–30.08.2018)Про роль адвокатів у радянських політичних справах у 60–80-ті рр. ХХ ст.Конституційно-правове регулювання мовних відносин в УкраїніКрим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Короткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2017 роціПравозахисники сприятимуть дієвій інтеграції учасників АТО на рівні громадПЛАН СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ХАРКІВСЬКОЇ ПРАВОЗАХИСНОЇ ГРУПИ (ХПГ) (2016–2019 рр.) ОновленоУсе в лайні. Всі в лайні…Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 76 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 30.05.2016 – 03.06.2016Всесвіт за колючим дротом (про нову книгу Мирослава Мариновича)

Підвищити вплив простої людини на політику держави

25.10.2006    джерело: www.maidan.org.ua

Стартував проект, спрямований на підвищення впливу місцевих територіальних громад України на прийняття рішень органами державної влади та місцевими адміністраціями на місцях.
Вплив простої людини на політику держави в сфері прав людини поки обмежений. Місцеві ініціативи по зміні державної політики в питаннях прав людини дуже поодинокі. Впровадження норм, наприклад, закріплених Європейською конвенцією з правах людини, на рівні місцевого самоврядування зустріти в Україні дуже важко. Територіальні громади не закладають ці норми у свої статути.
Саме в цій ситуації могли б вплинути громадянські дії, насамперед за участі громадських організацій. Стаття 13 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» регламентує проведення спеціальної процедури - громадських слухань. Так, «...територіальна громада має право проводити громадські слухання, зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами органів місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, ставити питання й вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, які належать до ведення місцевого самоврядування».
Проведення таких заходів ще не досить поширене в Україні, але вони є дуже потужним механізмом просування інтересів громадян, адже «...пропозиції, які вносяться за результатами громадських слухань, підлягають обов’язковому розгляду органами місцевого самоврядування». Тобто рішення цих слухань мають легітимну силу, до яких зобов’язані прислуховуватися представники влади.
Саме використовуючи цей механізм в інтересах захисту прав людини можна сприяти просуванню та становленню такого захисту на державному рівні.
Тому Чернігівський громадський комітет захисту прав людини за підтримки Норвезького Гельсінського Комітету розпочав реалізацією проекту, який, з урахуванням попереднього досвіду громадських організацій, передбачає використання місцевих ініціатив з метою коректування державної політики в сфері прав людини.
Метою проекту є вироблення відповідних рекомендацій зі зміни чинного законодавства України, а також рекомендацій уряду країни щодо реформування основних правових установ держави в питаннях захисту прав та основних свобод людини через підтримку місцевих ініціатив у вигляді серії громадських слухань по згаданих питаннях у регіонах України.
У рамках проекту передбачається проведення шести громадських слухань у шести різних регіонах України. У продовження цього передбачається проведення ряду зустрічей з представниками влади з метою лобіювання пропозицій, висловлених під час проведення громадських слухань.
На другому етапі реалізації проекту передбачається видати збірник всіх резолюцій громадських слухань і поширити його серед максимального числа зацікавлених сторін, здатних вплинути на ситуацію.

Віктор Тарасов
Чернігівський громадський комітет захисту прав людини
Тел./факс: +380 462 625-381
E-mail: [email protected]
Web-site: www.protection.org.ua

 Поділитися