MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Без терміну давності

26.10.2006    джерело: www.bbc.co.uk
Чи проголосує нинішня Верховна Рада за визнання Голодомору актом геноциду, і які правові наслідки цей закон матиме? Про це Бі-Бі-Сі запитало у директора Українського інституту національної пам’яті Ігоря Юхновського.

Президент України Віктор Ющенко має намір найближчим часом внести до парламенту законопроект щодо визнання голодомору 1932 – 1933 років актом геноциду проти українського народу.

За словами президента, він це зробить до 25 листопада – 75 річниці Голодомору, під час якого, за деякими даними, померло понад 10 мільйонів людей.

Голодомор визнали актом геноциду парламенти десяти країн, але в Україні масове винищення українців радянською владою на законодавчому рівні досі не визначено. Чи проголосує нинішня Верховна Рада за визнання Голодомору актом геноциду, і які правові наслідки цей закон матиме?

Про це Бі-Бі-Сі запитало у директора Українського інституту національної пам’яті Ігоря Юхновського.

І.Юхновський: По-перше, цей закон визначає, що Голодомор був. По-друге, закон забороняє публічне заперечення Голодомору. Публічне заперечення карається згідно з законом. Стверджується злочинність влади, яка мала місце під час Голодомору.

Бі-Бі-Сі: Тобто це означає, що хтось має бути покараний. Але хто саме?

І.Юхновський: Покараними у першу чергу мають бути виконавці. Виконавці складаються із тих, хто організовує дану справу, і ті, хто її втілює в життя.

Бі-Бі-Сі: Але ті, хто безпосередньо до цього був причетним, вже померли. То хто має відповідати за ті злочини?

І.Юхновський: Взагалі той злочин, що відноситься до Голодомору, згідно з міжнародними конвенціями, згідно з постановою ООН, не має терміну давності. Тобто він вважатиметься завжди злочином і має бути відповідно покараний. Я думаю, що більшість тих людей, які робили той злочин, повмирали, і ніхто їх шукати не буде. Їх буде засуджено посмертно.

Бі-Бі-Сі: В законопроекті, який президент має подати на розгляд парламенту, йдеться про те, що люди, які постраждали від Голодомору, отримають відшкодування. Мається на увазі матеріальна допомога? І кому?

І.Юхновський: Мова йде безумовно про села, у яких знищений генетичний фонд. Держава має зрозуміти, що селу була завдана страшна рана, і на село мають іти значно більші інвестиції. Для того, щоби, по-перше, село піднялося морально, щоб воно піднялося культурно, і щоб воно піднялося матеріально. Теперішня держава, яка ні в чому не винна, має на себе взяти компенсацію за ту шкоду, яка минула держава завдала селу. І цей закон буде цьому сприяти.

Бі-Бі-Сі: Чи передбачає цей закон відкриття всіх архівів, що стосуються Голодомору?

І.Юхновський: Архіви про Голодомор Служба безпеки вже, фактично, відкрила, і історики можуть туди спокійно дійти. Але Інститут національної пам’яті має оволодіти і зробити відповідну електронну базу всіх архівів, які торкаються цих питань. Там не тільки був Голодомор, там було і виселення і вселення. І от виселенням і вселенням займалося міністерство внутрішніх справ. Тому архіви міністерства внутрішніх справ, які торкаються цього, мають бути і приєднані, і розкриті. В цих архівах всі ті люди, які боролися проти радянської більшовицької влади, названі злочинцями. Завдання полягає в тому, щоб відновити добре ім’я цих людей.

Бі-Бі-Сі: Чи достатньо на сьогодні у Верховній Раді голосів, щоб законодавчо визнати Голодомор геноцидом?

І.Юхновський: З цього приводу я мав розмову із головою фракції Регіонів Раїсою Богатирьовою. Справа в тому, що серед тих українців, що народилися на Донбасі, на Східній Україні, немає майже жодної родини, яка б не постраждала від тих переслідувань. Пані Богатирьова сказала, що дозволить мені зустрітися з фракцією. Хоча вона думає, що не вся фракція прийде, аде прийде, звичайно, значна частина людей тієї фракції, які співчувають українству.

Бі-Бі-Сі: Тобто Ви вважаєте, що до 25 листопада, 75-ої річниці Голодомору, цей закон може бути проголосований у Верховній Раді?

І.Юхновський: Я б дуже хотів, я дуже на те сподіваюся, і докладу всіх зусиль.

 Поділитися