MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Представники громадських організацій виступили проти ініціативи Київради заборонити збори, мітинги і пікети у центрі міста

26.10.2006    джерело: www.maidan.org.ua
Київські власті звинувачуються у зазіханні на свободу масових заходів

Представники громадських організацій виступили проти ініціативи Київради заборонити збори, мітинги і пікети у центрі міста.

З таким проектом виступив депутата Київського ради від Блоку Юлії Тимошенко Ігор Добруцький . Газета "Комерсант" www.kommersant.ua пише , що про це було повідомлено на прес-конференції , яка відбулася у вівторок.

Сам пан Добруцький стверджує, що "законопроект ще не доопрацьований". Примітно, що проти цієї пропозиції виступили не тільки представники інших партій, але й навіть колеги пана Добруцкого по блоку.

17 листопада минулого року депутати минулого скликання Київського ради вже голосували за такий законопроект про обмеження проведення масових акцій у центрі міста, де проводитися лише "загальнодержавні і загальноміські свята". Це викликало невдоволення з громадських організацій, представники яких опротестували рішення Київського ради в Шевченківському суді. 7 березня суд сксував це рішення як невідповідне Конституції.

На прес-конференції керівники громадських організацій "Молодь – надія України" і "Інститут «Республіка»;";" Вадим Гладчук і Володимир Чемерис розкритикували законопроект депутата Київського ради від БЮТ Ігоря Добруцкого. У документі, розробленому паном Добруцьким, зокрема, пропонується "перенести недержавні масові акції з центру міста у райони". Голова "Молоді" Вадим Гладчук назвав плани Київради "неконституційними". "Є 39 стаття Конституції, у якій прямо йдеться про громадян на мирні зборів – мітинги і пікети. Скасувати захід такого роду може суд, але аж ніяк не Київський рада. Це відвертий свавілля. Свого часу адміністрація міста хотіла і скасувати таким самим чином і помаранчеву революцію",– заявив пан Гладчук. Після цього він пригрозив розробникам закону: "Крім 39 статті Конституції існує ще й 340 стаття Кримінального кодексу, у якій йдеться про відповідальності за перешкоджання у проведенні мітингів і пікетів". У свою чергу, Володимир Чемерис повідомив, в запропонованому законопроекті йдеться не тільки про заборону зборів у центрі, й про обмеження часу їх проведення. "Тобто вночі в наметовому містечку залишитися вже ніхто не зможе, та й самі намети, які стали символом опору, заборонять встановлювати. Нехай тоді взагалі заборонять виходити з дому – тоді ніяких мітингів не буде", – обурювався пан Чемерис. Пізніше він пообіцяв, що коли Київрада все ж проголосує за це рішення, "Інститут «Республіка»;" разом з iншими громадськими організаціями обов’язково оскаржить його в суді.

До планів Київради негативно поставилися і представники інших громадських організацій та партій. "Це протизаконна, антиконституційна ініціатива. Де був розум цього Добруцького, коли він вносив таку пропозицію? Він що, ставить себе вищою за Конституцію? Ми такому вирішення не підкоримося і виходитимемо на вулиці",– заявив Ъ глава організації "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський.

"Це якийсь черговий рецидив кучмізму, коли намагаються обмежити права людей. Ніякої загрози для суспільства мітинги і пікети не уявляють. Люди, звісно ж, не погодяться таким рішенням, це викличе протест, і ми його, звісно ж, підтримаємо. На спроби нас обмежити ми реагуватимемо жорстко",– заявив свою чергу глава політради громадянської партії "ПОРА" Євген Золотарьов і підкреслив, що "це, швидше за все, ініціатива одного депутата, а не бажання всього БЮТ". Слова пана Золотарьова в розмові з кореспондентом Ъ підтвердив депутат Верховної Ради від БЮТ Андрій Портнов: "Я поки цього законопроекту не бачив, але, якщо він з’явиться, я виступатиму категорично проти і вимагати внутрішнього розслідування, щоб зрозуміти, як він міг виникнути. Така ініціатива могла з’явитися лише від непродуманості. БЮТ ніколи не піде проти Конституції країни".

Сам автор проекту Ігор Добруцький весь день був недосяжний для коментарів, проте ближче до вечора через прес-секретаря заявив, що "проект, звісно, ще сирий і буде допрацьовуватимуться", не уточнивши, втім, як саме
 Поділитися