MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Використання репродуктивних клітин після смерті: Рада виправила норму законуНюрнберг для Путіна? Дискусія про трибунал агресії щодо УкраїниНадходить велика доба (Звернення Ініціативної групи «Першого грудня»)Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 49–50 Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.09.2020 ‒ 30.09.2020Камо грядеши, Україно?Дмитро Вовк: право в Україні зовні нагадує європейське, але працює ‘не зовсім так’На рівні власної доліДоступ до інформації: правова перемога в Європейському суді з прав людини2020: не було гіршого року в царині прав людини після Революції гідностіВисновок щодо політичних мотивів кримінального переслідування та порушень прав людини у справі Сергія ПашинськогоЄСПЛ підтвердив право журналістки не розкривати джерело інформаціїЧи потрібна графа «національність» в державних реєстраційних документах?Координати дня завтрашньогоВідкритими очима«Нехай краще десять відьом уникнуть покарання, ніж одна безневинна людина буде покарана»ПРАВО ВЕТО. Частина 1. Розвиток та природа інститутуВкотре про новітній український конституціоналізмСпільна заява Української Гельсінcької спілки з прав людини та Харківської правозахисної групиЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 223 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 02.05.2019 – 10.05.2019Правозахисник позивається до Зеленського через виступ недержавною мовою

Якщо є суспільний інтерес – наклепу немає. У Великобританії

27.10.2006   
Юрій Чумак, ХПГ
Публікації, які становлять суспільний інтерес, не повинні підпадати під законодавство про наклеп. До такого висновку прийшла Палата лордів, яка у Великобританії є не тільки верхньою палатою парламенту, а ще й вищою судовою інстанцією.

Згідно з рішенням Палати лордів, тепер з журналістів, що працюють у Великобританії, не можна буде стягнути компенсацію, якщо вони підійшли відповідально до своєї роботи, а оприлюднений ними матеріал становить суспільний інтерес. ЗМІ не можуть бути оштрафовані навіть у тому випадку, якщо позивачам удасться довести, що інформація не відповідає дійсності.

Таким чином, Палата лордів витлумачила букву закону, розглядаючи апеляцію європейського підрозділу газети «The Wall Street Journal» на рішення Високого суду (High Court), який до того задовольнив позов саудівського мільярдера Мухаммеда Джамиля (Mohammad Jameel). Спочатку Високий суд, а потім і апеляційна інстанція, визнали обґрунтованим вимогу мільярдера, що просив оштрафувати газету на 40 тисяч фунтів (близько 70 тисяч доларів). Саме в таку суму позивач оцінив збиток від опублікованої в 2002 році статті. У ній говорилося про те, що саудівські влади на вимогу Сполучених Штатів проводять перевірку рахунків банку, у якому зберігалися гроші родини Джамиля. За даними видання, американці підозрювали банк у підтримці тероризму. Джамиль вважав, що ця інформація зашкодила його діловій репутації.

У рішенні Палати лордів говориться про те, що ця стаття становить суспільний інтерес, а тому не підпадає під законодавство про наклеп.

У Великобританії склалася прецедентна судова практика, тому це рішення, що повністю відповідає нормам, закладеним Європейською конвенцією з прав людини та основних свобод в галузі свободи вираження поглядів, буде використовуватись британськими судами як юридичний дороговказ у майбутньому.

 Поділитися