MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як Солоницівська селищна рада встановила тарифи на житлово-комунальні послуги. І що з цього вийшло

31.10.2006    джерело: www.kharkivoda.gov.ua
Інформація Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області.

Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області за зверненням мешканців смт. Солоницівка Дергачівського району, щодо підвищення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій була проведена перевірка КП «Солоницівське підприємство теплових мереж», яке надає ці послуги.

Встановлено, що тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням ПДВ затверджені рішенням ІІІ сесії Солоницівської селищної ради V скликання від 03.08.06р. №42 в таких розмірах:

-  для 1-3 поверхових будинків – 0,59грн./м2

-  для 4-5 поверхових будинків – 0,64грн./м2

-  для 9 поверхових будинків – 0,80грн./м2

Ці тарифи затверджені за розрахунками КП "Солоницівське підприємство теплових мереж" і застосовуються підприємством з 03.08.06р.

Разом з тим при перевірці правильності формування тарифів виявлено, що дані в розрахункових матеріалах, які надало Солоницівське ПТМ і на підставі яких Солоницівською радою встановлені тарифи, не відповідають базовим даним цього ж підприємства. Так в вихідних даних для розрахунку тарифів на послуги з утримання житла невірно вказана загальна площа житлового фонду підприємства та чисельність мешканців, які обслуговує підприємство (ці показники занижені майже в 3 рази).

Інші дані, які були використані при розрахунку тарифів (житлова площа, площа прибудинкової території, нормативна чисельність двірників, основна заробітна плата обслуговуючого персоналу, кількість ліфтів, площа, що підлягає дератизації та дезинсекції, та інші) також не відповідають даним по КП «Солоницівське ПТМ».

Тобто, Солоницівською селищною радою встановлені тарифи без їх економічного обґрунтування.

Крім цього перевіркою було встановлено, що тарифи застосовувались підприємством на 2 дні раніше, чим було офіційне оприлюднення їх в пресі.

За наслідками перевірки до КП «Солоницівське ПТМ» застосовані економічні санкції в сумі 3,4тис.грн. Мешканцям зроблені перерахунки на суму 2,6тис.грн.

Враховуючи вищевикладене, Держінспекцією цін запропоновано КП «Солоницівське ПТМ» виконати розрахунки тарифів з урахуванням даних підприємства та надати розрахункові матеріали в Солоницівську селищну раду для перегляду та перезатвердження тарифів в установленому законодавством порядку.

Солоницівській раді надіслано припис про всі зауваження, які виявлені в ході перевірки.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» органи місцевого самоврядування повинні затверджувати тарифи на житлово-комунальні послуги в розмірі економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, тобто при встановленні тарифів вони повинні більш ретельно перевіряти правильність та відповідність розрахункових матеріалів даним підприємств та діючим нормативним актам.

Начальник Держінспекції Ю. Чаплій

 

Коментар «ПЛ»:

Зараз проблема необґрунтованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги (якість яких, при зростанні ціни, як правило, аж ніяк не покращується) стала дуже нагальною. Органи місцевого самоврядування не тільки у Харківській області, але й по всій Україні приймають схожі рішення, що викликають незадоволення та обурення споживачів цих послуг. До ХПГ неодноразово зверталися скаржники, що просили допомогти подолати свавілля чиновників, які, під шумок розмов про збільшення собівартості робіт у житлово-комунальному господарстві, приймають «захмарні» тарифи, до яких включають і інноваційну складову, і так звані «інші витрати». Потім всі ці незрозумілі «інші витрати» стають важким тягарем для сімейних бюджетів пересічних українців.

Можливо, наведена вище інформація стане у нагоді всім тим, хто бажає подолати несправедливість у сфері обрахування житлово-комунальних тарифів.

Юрій Чумак

 Поділитися