MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дві третини українців звинувачують у Голодоморі Сталіна

09.11.2006    джерело: www.oglyadach.com

В Україні серед 94% опитаних громадян, які чули або читали про Голодомор 1932-1933 років, 69% вважають, що він був спровокований діями тодішньої влади.

Такі дані соціологічного дослідження оприлюднив сьогодні президент Київського міжнародного інституту соціології Валерій ХМЕЛЬКО на прес-конференції в Києві, повідомляє УНІАН.
«Менше половини дорослого населення України – 44% - вважають Голодомор геноцидом українського народу. Тому, щоб переконливо ставити питання перед міжнародним співтовариством про визнання Голодомору актом геноциду, населенню країни необхідно пояснити, які чинники були вирішальними і призвели до загибелі величезної кількості людей в 30-і роки», - сказав В.ХМЕЛЬКО.
При цьому, за його словами, 12% опитаних схильні вважати, що Голодомор став результатом несприятливих природних умов.
Разом з тим, 84% серед тих респондентів, які пов’язують Голодомор з діями влади, впевнені в умисній організації цього акта. Таку думку поділяють 82% жителів західного регіону України, 73,8% - центрального, 65% - південного і 51,4% - східного.
Тим часом, лише 26% опитаних вважають, що голод було направлено тільки проти українців, а 61% - що проти всіх жителів України, незалежно від їх національної належності.
Київський міжнародний інститут соціології проводив дослідження 8-14 вересня 2006 року за участю 2012 респондентів у віці старші від 18 років у 24 областях України і в Криму. Соціологічна погрішність не перевищує 3-4%.

Сьогодні ж Перший заступник Голови Секретаріату Президента України Іван Васюник повідомив, що найближчим часом в Секретаріаті за участю представників політичних сил і громадських експертів пройдуть консультації про визнання Голодомору актом геноциду. А в разі потреби тема Голодомору може стати предметом для обговорення у форматі Політичної ради при Президенті України.

Як повідомляє прес-служба Президента, Секретаріат вітає готовність парламентської коаліції до діалогу про невідкладне визнання Голодомору актом геноциду.

Кажучи про мету прийняття закону про Голодомор, Перший заступник Голови Секретаріату сказав, що це — «відновлення історичної справедливості і недопущення таких трагедій у майбутньому».

Нагадаємо, Ющенко неодноразово закликав парламент визнати Голодомор 1932-1933 років актом геноциду українського народу
 Поділитися