MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

«Органи державної влади не можуть посилатися на відсутність коштів як на причину невиконання своїх зобов’язань»Представители организаций-участников проекта ЕС отчитались о промежуточных результатах работыО пытках и местах лишения свободы на Донбассе в отчете Коалиции общественных организаций и инициатив «Справедливость ради мира на Донбассе»ПЛАН СТРАТЕГИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ ХАРЬКОВСКОЙ ПРАВОЗАЩИТНОЙ ОРГАНИЗАЦИИ (ХПГ) В ПЕРИОД 2012-2015 Г.Г.Органи незаконної влади порушують права кримчанЗаявление правозащитных организаций по поводу ситуации с антисемитизмом в Украине в контексте кампании гражданского протестаОбращение украинских диссидентов, бывших узников совести, в Amnesty International и другие правозащитные организации мираЗаявление правозащитных организаций УкраиныБеззахисним громадянам правоохоронні органи не допоможутьХарьковская региональная организации профсоюза работников НАН Украины готовится пикетировать Харьковскую областную государственную администрацию (Пресс-релиз)Отчет правозащитных организаций о правах человека в области охраны здоровья за 2011 годОбщественные организации Харькова подали иск на мусорную компаниюУ Миргороді роми поскаржилися на правоохоронців та органи владиСоздан Консорциум молодежных организаций «Луганщина против ксенофобии»Суд освободил подозреваемого в организации избиения иностранцев в ЛуганскеКак организовать и провести экологическую кампаниюВласти Харькова и еще семи городов области отказались предоставить генпланы развития городов – общественная организацияВ Москве арестованы активисты правозащитной организации "Справедливость"Милиция продолжает оказывать давление на харьковские общественные организацииFinancial Times: Американские организации подвергнут Януковича критике

Демократія по-зачепилівські

14.11.2006   
Віктор Марголін
Автор вважаэ, що правоохоронны органи вже давно практично «приватизовані» контори, керівники яких правлять в них далеко не за тими законами , які ми звичайно називаємо чинним законодавством України.

Зачепилівський район на Харківщині є одним з найвіддаленіших районів, невеликий за територією. Має всі необхідні державні органи влади. Куди подітися громадянину коли приходить біда? Для цього є правоохоронні органи. Тому значна частина всіх проблем вирішується саме тут і перш за все в прокуратурі та місцевому суді.

Моє п’ятирічне вимушене спілкування з працівниками цих досить важливих, за своїми функціональними обов’язками, організаціями приводить до висновків, що це вже давно практично «приватизовані» контори, керівники яких правлять в них далеко не за тими законами , які ми звичайно називаємо чинним законодавством України. Наявні факти надзвичайно грубих порушень цивільного, кримінального та процесуального законодавства свідчать про їх системний характер, в результаті яких мешканці району втратили віру в справедливе судочинство та можливість правовим шляхом відстояти свої елементарні конституційні права. В результаті діючого беззаконня і прийняття несправедливих рішень в прокуратурі та суді громадяни району втрачають останні крихти довіри до влади в нашій країні взагалі.

Щоб не бути голослівним, приведу конкретний приклад з життя району. Це справа про побиття двох жінок. Це Слєпцова В.М. - мешканка с. Скалонівка та Катуніна О.П. - з с. Нагірне. Ці дві немолоді жінки, можна сказати пенсійного віку, на протязі півтора року оббивають пороги Зачепилівської прокуратури та суду з надією довести, що їх побили працівники міліції м. Новомосковська Дніпропетровської області. Доказом цього є Акт судово-медичного обстеження, проведеного на підставі направлення слідчого прокуратури Зайцева Д. В. Згідно з цим актом у Слєпцової В.М. була гостра закрита черепно-мозкова травма з струсом головного мозку, а також багато інших ушкоджень по всьому тілу.

Ці жінки після нічного побиття в ніч з 24-го на 25-е травня 2005 р. о 8-й годині ранку були коло службового кабінету голови суду і потім були направлені до прокуратури, тобто по свіжих слідах. В прокуратурі вони написали заяви про їх побиття і прокуратура повинна була згідно зі ст. 97 КПК України в строк не більше 10 днів вирішити питання про порушення карної справи, чи обґрунтовано відмовити. Порушуючи ці норми Закону, працівники прокуратури спромоглися тільки через півроку, тобто 10.11.05 р., винести постанову про відмову в порушенні карної справи. Ця постанова була відмінена прокурором. Наступна постанова про відмову у відкритті карної справи датована 24.11.05 р., згідно з якою свідок Гарнага К.В. дає свої покази 14.12.05р. Як це може бути і на що все це схоже? Зовсім незрозуміло, чому постанова, прийнята 24.11.05 р., видана потерпілим через два місяці, тобто 24.01.06 року. Поза увагою слідчого залишились такі питання, як законність нічних обшуків в помешканнях громадян, чи застосовувались фізичне і психічне насильство та перевищення повноважень працівниками міліції та багато інших.

Вважаю за необхідне зазначити, можливо як «перлини» світового досвіду, видачу слідчим повісток без прізвищ, імені та по батькові громадянам села Скалонівка.

Одержавши відмову в порушенні кримінальної справи, ці дві жінки звертаються до суду зі скаргою на дії працівників прокуратури. 6.03.06 р. рішенням суду постанова слідчого прокуратури була скасована, а матеріали направлені для проведення додаткової перевірки.

Тепер справою зайнявся пом прокурора Герман Г.Ю., який 17.03.06 р. втретє відмовив в порушенні кримінальної справи. Дана постанова 11.04.06 р. прокурором району була скасована. Четверта постанова від 20.04.06 р. свідчить про відмову в порушенні кримінальної справи, але слід зазначити, що слідство не дало чіткої відповіді на жодне з поставлених питань ще на його початку. Ось така формальна, безвідповідальна робота при злочинній безконтрольності.

Я, як голова районного осередку «Партії правозахисту», звертався письмово до Генерального прокурора, прокурора області з проханням навести лад в цій справі та по можливості захистити потерпілих, але дійової реакції чи відповіді я також не діждався. Знову постанову від 20.04.06 р. видали в прокуратурі на руки тільки 10.05.06 р.

15.05.06 р. потерпілі знову звернулися зі скаргою до Зачепилівського районного суду на дії працівників районної прокуратури. 24.05.06 р. суд знову скасовує постанову прокуратури. 16.06.06 р. народжується чергова постанова прокуратури. За нею слідує скарга в суд , а 18.08.06 р. суд знову розглядає справу і скасовує п’яту постанову прокуратури. В результаті невідомо скільки ще кругів прийдеться пройти цим мужнім жінкам, щоб одержати дійовий правовий захист та не боятися ночувати в своїх домівках. Адже їхньою справою займається уже четвертий працівник прокуратури, двоє з яких в Зачепилівці уже не працюють і переведені в інше місце. Можливо така кадрова політика є основою в діяльності таких наших захисників.

Я розумію, в прокуратурі та суді надіються, що людям набридне боротися за справедливість і вони все це покинуть добровільно. Питання - кому все це вигідно залишається відкритим, а можливо є риторичним. При цьому помічник прокурора Мандич А.В., за словами цих жінок , замість виконання конкретних слідчих дій, припустився до залякування їх та вмовляв їх не звертатися більше до суду, мотивуючи це безперспективністю самої справи.

Суддя районного суду Яценко Є.І. формально віднісся до розгляду справи, умудрився прийняти постанову, яка, очевидно, не влаштовує нікого. Ним проігноровані вимоги , викладені в скарзі. Постанова суду практично узаконює штучно створену волокіту з розгляду заяв по суті. Сама постанова містить помилки, оскільки розглядаються події минулого року, а не цього року. Це свідчить про те, що суддя підписав постанову, мабуть, не читаючи її.

3.10.06 р. апеляційний суд Харківської області розглянув скаргу на постанову районного суду. Винесена ухвала суду передає справу на розгляд іншому прокурору.

Наведений мною тільки один приклад з життя району свідчить про те , що наші правоохоронні органи одержали безмежні права над громадянами, а екзамен владою не витримали. В цій ситуації громадський контроль за діяльністю цих структур значно відстав від вимог часу. За останні роки в районі змінилося немало прокурорів, але методи їх роботи ті ж. Всі вони є заложниками та виконавцями порочної системи, бездіяльного законодавства та відомчих інтересів. На вершині цієї злочинної піраміди є суд. Мені , не юристу, досить важко зрозуміти чи уявити якою повинна бути майбутня правова реформа, щоб невинний громадянин гарантовано міг одержати захист в суді.

Тільки один наведений мною факт дає мені підстави стверджувати, що така діяльність Зачепилівських суду та прокуратури - це суцільний кримінал, це шарлатанство, це кощунство над правами людей. Цей безлад, я вважаю, можна зупинити тільки шляхом висловлення недовіри пройдисвітам від влади, довівши порушення ними присяги. Але хто в нашій державі зможе це довести?

Я звертався до нової влади в районі з проханням дати належну оцінку вищеназваним подіям і не тільки цим, але там тільки розводять руками, пояснюючи, що це не їхня компетенція. Депутатська правова комісія районної ради два рази намагалася обговорити це питання, але не вдалося це зробити через неявку самих депутатів .Страх перед всевладдям суду і прокуратури бере гору над здоровим глуздом, а від цього страждають беззахисні громадяни.

 Поділитися