MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення Мережі ОПОРА з нагоди річниці Помаранчевої революції

22.11.2006    джерело: opora.org.ua
"Два роки тому український народ перестав бути сірою, безмовною та підконтрольною біомасою. Весь світ, затамувавши подих, щодня спостерігав за подіями, які розгорталися в серці України. Ми стали нацією, яка має власну гідність, гордість та самоповагу і готова її відстоювати. Таке свято духу українського народу ще не знала наша земля. Кожен усвідомив, що він не одинак у чотирьох стінах бетонної квартири, а вершитель історії та відповідальний громадянин."

Минуло два роки після Помаранчевої революції. Кожен учасник тих буремних подій не може не згадати переживань та вражень від перших днів всеукраїнського мирного акту непокори перед вертикаллю кучмістської влади та злочинної системи.
Активісти Громадянської кампанії „ПОРА!” два роки тому організовували студентські страйки по всій Україні, загальноукраїнські мобілізаційні та просвітницькі кампанії, акції прямої дії тощо. 384 наших активісти було затримано протягом пів року діяльності ще до виборів, постійно проводилися обшуки у регіональних офісах та вилучалася поліграфічна продукція. Всі студенти опинилися під загрозою виключення з ВНЗ. З частини активістів досі не знято судимостей. Не зважаючи ні нащо ми продовжуємо діяти. З 2005 року організацію було переформатовано та змінено назву. Ми свідомо відійшли від тих, хто намагався здобути політичні дивіденди на революційному брендові, свідомо відійшли від минулого заради майбутнього.
Два роки тому український народ перестав бути сірою, безмовною та підконтрольною біомасою. Весь світ, затамувавши подих, щодня спостерігав за подіями, які розгорталися в серці України. Ми стали нацією, яка має власну гідність, гордість та самоповагу і готова її відстоювати. Таке свято духу українського народу ще не знала наша земля. Кожен усвідомив, що він не одинак у чотирьох стінах бетонної квартири, а вершитель історії та відповідальний громадянин. Ніхто з політиків не вірив, що це станеться, ніхто не сподівався, що народ без підкупу чи примусу можна спонукати до таких величних кроків. А українці повірили у ідею самоідентифікації та ненасильницького захисту прав, свобод та власної гідності.
Жоден учасник ненасильницького спротиву не має права на апатію, розчарування чи депресію, тому що ідею не можна вбити діями чи бездіяльністю окремих політиків. Пасивний та безмовний народ вигідний будь-якій владі, але такий стан протипоказаний українцям. Легенда про боротьбу лицаря та дракона говорить про те, що вбиваючи дракона, лицар сам перетворюється на монстра. Тому кожен відповідальний громадянин України повинен пам’ятати, що лише від нього залежить глибина метаморфоз політичних діячів сьогодення.
Сьогодні варто згадати, з чого все починалося та як події 2004 року змінили кожного з нас. Ці зміни були на краще і ми повинні пишатися тим, що буде про що розповідати нашим дітям.

 Поділитися