MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ще один екологічно небезпечний проект

27.11.2006    джерело: www.helsinki.org.ua
Сьогодні природоохоронній громадськості України стало відомо, що проект побудови Канівської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС) на Дніпрі у Черкаській області з’явився у офіційному переліку проектів Європейського банку реконструкції та розвитку, які можуть бути прокредитовані банком.

Сьогодні природоохоронній громадськості України стало відомо, що проект побудови Канівської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС) на Дніпрі у Черкаській області з’явився у офіційному переліку проектів Європейського банку реконструкції та розвитку, які можуть бути прокредитовані банком.
Це ще один приклад того, як українські уряди продовжують нав’язувати країні у питаннях розвитку енергетики давно і безнадійно застарілі та економічно невигідні технології минулого тисячоліття, втягують Україну в чергові "довгобуди" та значні борги по іноземних кредитах. Інші сумні приклади - Ташлицька ГАЕС на р. Південний Буг в Миколаївській області, введення в експлуатацію якої нищить унікальні для Європи природні ландшафти та історичні пам"ятки, важливі для розуміння постання України як незалежної держави, а також Дністровська ГАЕС у Чернівецькій області, введення в експлуатацію якої може мати транскордонні техногенні та екологічні наслідки.
Державні структури, відповідальні за проектування, експертизу та будівництво Канівської ГАЕС - Мінпаливенерго України, ВАТ "Укргідроенерго", Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, порушуючи чинне законодавство, не відповідають на запити громадських організацій про надання інформації по проекту.
Більше того, ще 16 серпня 2006 р. таємно від зацікавленої громадськості у м. Каневі було підготовлено та проведено так звані "громадські слухання" по проекту, куди, очевидно, нікого, крім енергетиків (Мінпаливенерго, ВАТ "Укргідроенерго", керівництва Канівської ГЕС), будівельників ГАЕС, керівників області, голів районних та селищних рад, не запросили. Не були запрошені жодні з відомих громадських природоохоронних організацій України, які працюють у басейні р. Дніпро.
Оприлюдненої офіційної інформації по підсумках цього заходу також досі немає. Це дозволяє припустити, що має місце свідоме і невиправдане приховування інформації від громадськості по черговому екологічно небезпечному проекту.
Громадські природоохоронні організації вважають, що такі дії урядовців та енергетиків суперечать  чинному законодавству України, положенням низки міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною, зокрема положенням законів України "Про інформацію" та "Про звернення громадян", Конвенції про доступ до інформації, участь у прийнятті рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська конвенція), а також Постанови Кабінету Міністрів України N 1378 від 15 жовтня 2004 р. "Деякі питання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики"

 Поділитися