MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Історики проти комісії зі спільної роботи над посібниками з історії Росії та України

04.12.2006    джерело: www2.dw-world.de
На думку Станіслава Кульчицького, всі колишні радянські республіки мають право на свою історію, а бурхливий розвиток української наукової школи унеможливив небезпеку повернення до часів, коли історія кожного народу писалася як частина історії Росії.

Українські історики скритикували домовленість урядовців Росії та України створити фахову комісію для спільної роботи над посібниками з історії обох країн. Про узгодження трактування історичних подій заявили віце-прем‘єр Табачник та міністр освіти України Ніколаєнко після зустрічі з міністром освіти та науки Росії Фурсенком. Далі Олександр Савицький: 

Директор Інституту національної пам‘яті, академік Ігор Юхновський назвав домовленість урядовців України та Росії непотрібною. Він нагадав, що спільне опрацювання проблемних сторінок історії українськими та російськими істориками вже триває більше двох років. Заступник директора Інституту історії Національної академії наук України, доктор історичних наук Станіслав Кульчицький підтримав думку Юхновського. Він вважає, що результати досліджень проведених за цей час будуть плідними та корисними: „Перш за все, це створення курсу історії України для росіян і історії Росії для українців. Тому, що навіть зараз російські вчені ще не визначилися, де починається їхня історія". На думку Кульчицького, всі колишні радянські республіки мають право на свою історію, а бурхливий розвиток української наукової школи унеможливив небезпеку повернення до часів, коли історія кожного народу писалася як частина історії Росії.

 Поділитися