MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Аналогічне – не однакове

07.12.2006   
Георгій Кобзар
7 грудня судова колегія Апеляційного суду Харківської області скасувала ухвалу Чугуївського міського суду від 31 жовтня 2006 р. про закриття провадження у справі за адміністративним позовом Чумака Юрія Володимировича до Президента України Ющенка Віктора Андрійовича про визнання його дії (відмови у наданні інформації) протиправною.

Нагадаємо, що 3-го липня журналіст «Прав людини» Юрій Чумак звернувся до Чугуївського міського суду з адміністративним позовом до Президента України про визнання дії (відмови у наданні інформації) протиправною. Документ, що оскаржується – це лист Секретаріату Президента від 01.06.06, в якому журналісту фактично відмовлено у наданні інформації, що запитувалась в інформаційному запиті від 05.05.05 – назви та вихідні дані (номер і дату) виданих Президентом указів, що мали обмежувальний гриф («Опублікуванню не підлягає» або «Не для друку»).

«Права людини» про це вже писали. Див.:

http://khpg.org/1157535545

http://khpg.org/1162393048

Чугуївський суд підставою до закриття провадження у справі використав п. 4 ч. 1 ст. 157 Кодексу адміністративного судочинства України, вирішивши, що вже «є така постанова суду, що набрала законної сили з того самого спору і між тими самими сторонами». Фактично, суд вирішив, що позовні вимоги стосуються справи, яку суд вже розглядав, бо відносяться до питань, пов’язаних з тим же інформаційним запитом від 05.05.05. Суд вважав, що вимоги визнати протиправною бездіяльність, що виявилася у ненаданні інформації, та оскарження неправомірної відмови у наданні інформації – це одне й те саме. Тобто, для Чугуївського суду обидва позови здалися однаковими.

Під час сьогоднішнього судового засідання, хід якого, до речі, за ініціативою суду, у відповідності до КАСУ, фіксувався технічними засобами, Юрій Чумак привернув увагу суду на той факт, що, у тексті оскаржуваної ухвали Чугуївського суду встановлено, «що за аналогічним позовом Чугуївським міським судом Харківської області 5 червня 2006 року винесено постанову про часткове задоволення вимог Чумака Ю.В. до Президента України Ющенка В.А.» Навіть за лінгвістичним змістом «аналогія» – це подібність, схожість, близькість, втім, аж ніяк не тотожність. Тому посилання на «той самий спір» є необґрунтованим і незаконним.  

Сьогодні судова колегія Апеляційного суду Харківської області під головуванням судді Борової скасувала ухвалу Чугуївського міського суду від 31 жовтня 2006 р. про закриття провадження у справі та направила справу до суду першої інстанції для продовження розгляду справи іншим складом суддів.

Текст ухвали буде опубліковано на сайті «ПЛ» найближчим часом.

 Поділитися