MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Луганську відбувся тренінг для журналістів по праву на доступ до інформації

19.12.2006    джерело: www.lnpu.edu.ua
В Українсько-канадському центрі «Відродження» Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка в рамках проекту «Міський монітор» (що реалізується за сприяння Національного фонду підтримки демократії) 15 грудня пройшов одноденний семінар-тренінг для журналістів «Теоретичні та практичні аспекти права на доступ до інформації».

Семінар провела Луганська обласна громадська організація «Східноукраїнський центр громадських ініціатив».

Провідним експертом тренінгу виступив Юрій Чумак – заступник головного редактора бюлетеня «Права людини» Харківської правозахисної групи, в якій він відповідає за напрямок роботи по праву на доступ до інформації та свободу вираження поглядів. Юрій Чумак – журналіст, що виграв судову справу з Президентом України В.А.Ющенком з питання вільного доступу до інформації. Пан Чумак має понад дворічний досвід роботи посадовою особою місцевого самоврядування – головним спеціалістом по зв’язках із громадськістю міськвиконкому.

У рамках заняття розглядалися такі питання: право на доступ до офіційної інформації; вітчизняні та міжнародні нормативно-правові акти, що регулюють доступ журналістів до інформації, стандарти; ЗМІ як ключовий компонент реалізації права на свободу висловлювань; механізми реалізації права на доступ до інформації в українських умовах тощо.

У семінарі взяли участь студенти І-ІІ курсів спеціальності «Журналістика» та викладачі кафедри журналістики і видавничої справи ЛНПУ імені Тараса Шевченка, журналісти-практики, редактори газет, викладачі та студенти Східноукраїнського національного університету імені В.Даля.

Майбутні журналісти мали змогу проаналізувати законодавчі документи, які забезпечують право на інформацію; ознайомитися з нововведеннями до Закону України «Про інформацію»; поспілкуватися й перейняти досвід у журналістів-практиків; ознайомитися з механізмом подання запиту на отримання інформації.

Для студентів ЛНПУ – майбутніх професійних журналістів, участь у тренінгу такої тематики представила можливість детального поринання у світ журналістики, зокрема спілкування із досвідченими фахівцями «пера і слова» із значним досвідом роботи.

Як відзначила координатор проведення тренінгу Юлія Ращупкіна у зверненні запрошення до участі в ньому: «Ми разом з вами зацікавлені у підвищенні фахового рівня та вдосконалення професійних навичок майбутніх представників четвертої гілки влади».

Сподівання організаторів і учасників тренінгу не були марними – усі плідно співпрацювали.

 Поділитися