MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харківській області стало менше безпритульних дітей

26.12.2006   
Юрій Чумак

За цей рік у Харківській області безпритульників на вулицях стало на 30% менше. Про це повідомила Тетяна Печерських, начальник обласної служби у справах неповнолітніх.

Тетяна Печерських пояснила зменшення кількості безпритульників цього року успішною роботою 3-х притулків для неповнолітніх, що працюють в області та 3-х соціально-психологічних центрів реабілітації, що діють у Краснограді, Чугуєві та Балаклеї. За її словами, ще один реабілітаційний центр повинен з’явитися найближчим часом і в Ізюмі. У першу чергу такі центри працюють для дітей, які неодноразово залишали родини, притулки й реабілітаційні центри. За 2006 рік у 3-х реабілітаційних центрах допомога надана 105 дітям.

Під час зустрічі з журналістами йшлося і про досвід Харківської області щодо створення будинків сімейного типу та прийомних сімей. Перші прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу були утворені на Харківщині в 1989 році. Їх фінансування здійснювалося за рахунок місцевих бюджетів. І на початок 2006 року у Харківській області було утворено і працювало лише 7 дитячих будинків сімейного типу та 7 прийомних сімей.

У даний час фінансування дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей здійснюється за рахунок видатків державного бюджету в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Як запевнила Тетяна Печерських, «заробити» на вихованні прийомних дітей не вийде, бо майбутні батьки повинні надати велику кількість документів, що підтверджують їхню матеріальну забезпеченість вже сьогодні, а також пройти ряд перевірок і навчань. Розмір державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Грошове забезпечення батьків-вихователів складає 35% від суми державної соціальної допомоги на вихованців, але не перевищує 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. А грошове забезпечення прийомних батьків складає 35% від суми державної соціальної допомоги на прийомних дітей, і не повинно перевищувати 1,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У 2006 році із Державного бюджету Харківській області було перераховано 1 646 281 грн. на утримання дітей у сімейних формах виховання та на виплату грошового забезпечення прийомним батькам та батькам-вихователям.

Наполеглива робота щодо поширення сімейних форм виховання дітей та фінансова підтримка з боку держави дають свої позитивні плоди. З початку року в області створено 50 прийомних сімей, 67 дітей знайшли мам і тат. Станом на 25 грудня 2006 року в області працює 12 дитячих будинків сімейного типу та 57 прийомних сімей, в яких виховується 145 дітей.

 Поділитися